Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Fjällfåglar på Nipfjället

I början på Juni 2016 åkte jag tillsammans med min fru till Nipfjället vid Idre i Norra Dalarna. Förhoppningen var att få bilder på Fjällripa, som jag inte sett förut. Jag ville även fota Fjällpipare i sin häckningsmiljö, då jag endast sett den arten när den flyttat förbi mina hemtrakter. Dagen vi åkte så var det en rejäl värmebölja i Sverige och när vi kom fram till Idre på eftermiddagen var det hela 29 grader varmt. Hade varit perfekt om vi åkt till medelhavet men på en fjällresa kändas det i mesta laget.  Efter att ordnat med boendet åkte vi upp till Nipfjället. Där uppe var det lite svalare. Jag tänkta spana runt lite i omgivningarna men till min förvåning så fanns det en flock Fjällpipare alldeles intill parkeringen. Det vara bara att plocka fram kameran och börja fota.

Nästa dag åkte jag själv upp på fjället tidigt på morgonen. Tanken var att traska upp på toppen av Lillnipen för att leta efter Fjällripa. På vägen upp till parkeringen så stöter jag plötsligt upp en fågel och jag ser direkt att det är en Fjällripa. Jag stannar och kliver ur för att ta bilder. Det visar sig att det är en ganska oskygg individ som låter mig komma nära så jag får jättefina bilder i perfekt medljus. Nöjd åkte jag sedan upp till parkeringen och njöt av stillheten och utsikten.

Senare under dagen åker jag upp igen till Nipfjället, tillsammans med min fru och hund, för att vandra lite i området.

När vi har vandrat en bit så stannar vi till vid en snölega för att fika. Mitt under fikapausen flyger det förbi en fågel och landar i snön. Det visar sig vara en Snösparv i sommardräkt och den börjar födosöka på snön. Jag plockar snabbt fram min kamera och får några fina bilder.

Nästa morgon åker både jag och min fru upp mot fjället. Hon hoppas också att få se Fjällripa på vägen upp till parkeringen. Jag trodde knappast att det skulle lyckas men otroligt nog så stötte vi upp en Fjällripa vid nästan samma plats. Denna gången var det en hona. Vi stannade och klev ur bilen för att kunna studera den lite mer. Plötsligt kommer en Fjällripe hane flygande mot oss. Antagligen för att vi stod mellan honom och hans hona.

När den landar så håller den uppe sin stjärt på samma sätt som en Orre eller Tjäder. Mycket intressant att få se. Har bara sett det på någon enstaka bild tidigare.

Efter denna fina upplevelse åkte vi upp till parkeringen. Där fanns Fjällpiparna kvar och jag fick ytterligare fina bilder. Denna gång på riktigt nära håll då jag fotade från bilen.

Senare under dagen åkte vi en tur till Klutsjön med en liten förhoppning att få se en Lappmes men så blev det inte. Vi åkte även till Burusjön och där fick jag en fin bild på Bergfink.

Vädret var soligt under hela resan men det blev betydligt svalare dom sista dagarna med minusgrader på morgonen så vädret varierar ordentligt i fjällen. Jag letade också efter Dalripa, vid flera tillfällen, i Björksnåren nära trädgränsen men fick inte syn på någon. Man kan ju inte lyckas med allt.  Jag kunde ändå nöjd åka hem då jag fått riktigt fina bilder på Fjällpipare och Fjällripa som jag hoppades. Det bästa var ändå att njuta av den härliga naturen uppe i fjällvärlden.

Inlagt 2016-12-27 09:25 | Läst 8556 ggr. | Permalink
Fina fågelbilder. Fjällripa och fjällpipare lär jag inte se hemmavid, men bergfinkar kan komma i ganska stora flockar, och snösparven har jag tagit bilder på flera vintrar på sandstranden. Intressant bild på fjällripehannen bakifrån, den är verkligen lik andra skogshöns.
Svar från hramsen 2016-12-27 22:57
Tack så mycket. Endel av arterna kan man se utanför fjällvärlden men det var kul att se dom i sin häckningsmiljö.
Vilken fin utdelning du fick! Strålande! Jag gjorde ett kort besök på samma fjäll i höstas, och gillade stället.
Hoppas återkomma.
- hawk
Svar från hramsen 2016-12-27 22:56
Ja jag åker gärna dit igen men då räknar jag inte med samma flyt.