Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Alkor på Hallands väderö

I maj 2009 åkte jag och en kompis till Torekov i Skåne. Med på släp hade vi hans båt. Jag hade under vintern funderat på hur man skulle kunna fotografera alkor i Sverige.
Jag visste förstås att dom finns i tusental på Lilla och Stora Karlsö, men jag tyckte att en resa till Gotland skulle ta lite väl mycket tid och pengar. Jag letade vidare på nätet. Jag visste sedan tidigare att Tobisgrissla fanns vid ön men nu upptäckte jag att även Sillgrissla och Tordmule häckade runt Hallands väderö. Jag pratade med min kompis som gärna ville ut på båttur i nya vatten.


Vy från Hallands väderös sydsida

De flesta Sillgrisslor och Tordmular häckar vid Vinga skär. Det ligger mellan Hallands väderö och fastlandet och på skäret finns en fyr. Vattnet runt skäret är fågelskyddsområde så man får hålla koll att man inte kommer för nära.Vi lade i båten i Torekovs hamn och åkte ut till skäret. Det visade sig snabbt att det fanns gott om både både Sillgrisslor och Tordmular vid skäret.


Sillgrisslor och Tordmular vid Vinga skär

 

 En Sillgrissla med spetsig näbb och en Tordmule med trubbig. Så lika men ändå så olika.

 

Det var inte så lätt att fota flygande fågel från båt

 

Tobisgrissla finns också runt Hallands väderö. Denna bild är tagen vid ett annat besök på ön i Juli 2008

Inlagt 2011-12-27 15:48 | Läst 5240 ggr. | Permalink
Trevligt att se bilder från mina hemmatrakter. Passade du på att kolla in alla sälar? Och dessutom så är det förhållandevis gott om tumlare också. Om man vill se lite annat än fåglar då :-)
Svar från hramsen 2011-12-27 22:59
Kul att du gillade bilderna. Jag såg några sälar på avstånd men fick inga bilder. Tumlarna missade jag tyvärr men jag får väl åka dit igen :)