Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Ringmärkning av Slaguggla i Dalarna

I samband med att min dotter flyttade till dalarna så började jag kolla vad det fanns för fåglar där som inte finns i mitt hemmaområde.Förutom en hel del fjällfåglar så finns det också Gråspett, Lappuggla och Slaguggla. Jag tog kontakt med Leksands fågelklubb för att få lite mer info kring lokaler för dessa arter. Då fick jag det generösa erbjudandet att få vara med på en ringmärkningsrunda av Slaguggla.
När jag anlände i god tid till mötesplatsen var jag lite nervös för det regnade men enligt prognosen skulle vädret bli bättre under eftermiddagen. Ytterligare ett par naturfotografer samt en barnfamilj hade fått möjligheten att vara med och väntade också på platsen.Ringmärkaren blev lite sen och när han väl dök upp så hade han till min förvåning kostym på sig. Det visade sig att han kom direkt från ett bröllop. Han gjorde ett snabbt ombyte och sedan bar det av ut i skogen. Vi åkte kors och tvärs på en massa små skogsvägar så jag tappade snabbt bort mig  vart vi var. Plötsligt stannade bilkolonnen då vi var framme vid myren där Slagugglan häckade.
Innan vi gick ut på myren så fick vi en genomgång bla blev vi varnade att Slagugglehonan kan bli aggressiv och gå till attack. Om det hände så skulle vi ropa för att varna ringmärkarna men också varandra. Vi gick mot holken och ganska snart såg vi honan sitta i ett träd i närheten.

Ringmärkarna går fram mot holken och påbörjar sitt arbete. Plötsligt går honan till upprepade attacker mot ringmärkarna. Vi hojtar "Nu kommer hon" gång på gång för att varna dom.
Vid ett tillfälle så slår honan mot ringamärkarens hjälm så att den nästan flyger av.

Attackerna gör att jag får möjlighet att ta riktigt fina flygbilder. Har perfekt medljus och vädret har bättrat sig så solen tränger igenom de tunna molnen lite grann.

 

Ringmärkarna blir så småningom klara med sitt jobb trots attackerna. När vi är tillbaka vid bilarna så förklarar dom att detta var den mest dramatiska ringmärkning för slaguggla som dom varit med om och då hade dom gjort åtskilliga ringmärkningar. I detta fall så råkade en uggleunge rymma och traska iväg så att honan såg den. Det var det som triggade igång attackerna.

Vi åkte vidare till ytterligare en holk. Där skedde inga missöden utan honan satt lugnt i ett träd en bit bort under ringmärkningen.

 

Efter denna fantastiska upplevelse så var man alldeles tagen på ett härligt sätt.

 

 

 

Inlagt 2012-01-03 17:02 | Läst 4451 ggr. | Permalink
Intressant! Ja, slagugglan får man ha respekt för! Jag har själv haft ringmärkningstillstånd (i Finland) och ringmärkt bl.a. berguv, men trots att det är en ännu större uggla, är de fredliga (under ringmärkningen), både föräldrarna och ungarna.
h. Hawk
Svar från hramsen 2012-01-03 19:25
Kul att du tyckte det var intressant:-)