Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Alförrädare vid Bohus-Malmön

Alförrädaren är en andfågel som häckar utmed Norra Ishavets kuster. Någon enstaka individ kan ibland ses utmed Sveriges kuster när dom flyttar. En onsdag i slutet på Mars 2019 kom det rapporter om att en utfärgad hane hade setts vid Bohus-Malmön. Tyvärr så bedömdes avståndet till fågeln vara flera hundra meter så det var inte något bra läge för att ta bilder. Det blev också en blåsig helg med höga vågor, vilket inte heller är så lyckat när man vill fota. Några åkte ändå dit och fågeln verkade ha flyttat sig närmare land. Enligt väderprognosen skulle måndagen den 1:e April bli en solig dag med svaga vindar. Jag bestämde mig för att åka dit den dagen och göra ett försök. När jag åkte iväg på morgonen var det riktigt kyligt med 7 minusgrader.

Fågeln hade sett vid öns södra del. När jag var på väg söderut såg jag några skådare på västra sidan. Jag stannade och frågade om dom sett Alförrädaran. Till min stora lycka så var det den dom tittade på. Det var bara att plocka fram kameran och börja fota.

Den höll ihop med en Ejder flock vid en svart klippa ca 100 meter ut och det var perfekt medljus. Det var en härlig stund att stå där i den värmande solen och i den svaga vinden. Alförrädaren verkade trivas i flocken. Den tom uppvaktade Ejder honorna men dom verkade inte så intresserade. Jag var kvar i några timmar innan jag nöjd åkte hem igen. 

Inlagt 2019-04-05 08:50 | Läst 775 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Kul att få på bild! Jag har alltid undrat över namnet alförrädare, det låter ju märkligt. Nu hittade jag förklaringen på en gång, på Wikipedia under rubriken Alförrädaren och människan:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Alf%C3%B6rr%C3%A4dare
Svar från hramsen 2019-04-09 08:18
Jag har också undrat över namnet. Bra att få en förklaring !
Vad roligt! Har själv sett ett par stycken nere vid Ölands södra udde för längesedan, men även en hona här i Stockholms yttre skärgård också det för längesedan, har ett par analoga bilder på den.. Stort plus för att du också har med en 'miljöbild', det saknar man ofta..
Hälsn!
Svar från hramsen 2019-04-09 08:20
Man bli lätt fokuserad på att ta porträttbilder när man fotar en ny art. Försöker att även ta miljöbilder numera. Roligt att du uppmärksammade det :)
Oj vad häftigt! Grattis till fina bilder också.

MvH
Johnny
Svar från hramsen 2019-04-09 08:20
Tack så mycket !
Häftigt!

Kul att du lyckades få bilder.

Här på västkusten har jag bara lyckats se den vid ett enda tillfälle och då på toklångt avstånd.

Hälsningar Jörgen
Svar från hramsen 2019-04-14 11:48
Ja ofta blir det långt håll på Alförrädare så det var roligt med en som höll sig på fotoavstånd.