Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Costa Rica - Monteverde

Under våren 2015 gjorde jag, tillsammans med min fru, en resa till Costa Rica. Landet ligger i Centralamerika endast 10 grader norr om ekvatorn så klimatet är till stor del tropiskt. Vi åkte till flera platser i landet och syftet med resan var att uppleva naturen. Efter att ha varit i Tortuguero och Arenal åkte vi vidare till Monteverde. Det ligger uppe i bergen på ca 1400 meters höjd i nordvästra Costa Rica.Här var det lite svalare. Soligt men blåsigt och på kvällen behövde man ta på sig en kofta och kanske även långbyxor. Ganska likt svensk högsommar.

Lodgen

Vid det här laget så hade vi förstått att lodgerna satsade en del på att ha fina trädgårdarna och lodgen i Monteverde var inget undantag.

Vi hade en fantastisk utsikt från lodgen i och med att vi befann oss uppe i bergen på 1400 meters höjd.

Vi såg denna Baltimoretrupial (Baltimore Oriole) i en buske alldeles utanför vårt rum.

Vi såg också denna Mexikobåtstjärt (Great-tailed Grackle) som var en hona. Hanen är helt mörk.

Även uppe på denna höjd så fick vi se Gråkronad tyrann(Gray-capped Flycatcher) igen.

När vi gick för att kolla hur poolen såg ut på lodgen så såg vi denna Brunskrika (Brown Jay) en bit in i skogen.

Nattvandring

Vi bokade in oss på en nattvandring för att få se nattaktiva djur. Eftersom solen går ner vid 18-tiden så blev det inte så sent. Det var ju inte så lätt att fota djur belysta av ficklampor men jag fick ett par bilder på arter som inte rör på sig så mycket. Utöver det så såg vi en Olingo (tillhör familjen halvbjörnar) och ett Bältdjur, vilket var väldigt spännande med deras säregna utseende.

Fick en fin bild på denna Orangeknäade fågelspindeln inne i sitt bohål.

Fick också en bild på den Tvåtåiga sengångaren som är nattaktiv. Detta kan ju diskuteras för den vi såg rörde sig inte alls.

Molnregnskogen

Vi åkte ytterligare ett antal meter högre upp, från lodgen, för att besöka molnregnskogen. Här kan det regna 3000 mm på ett år men vi hade turen att slippa regn. Det var ändå bra att ha regnställ på sig då fukten i molnen kondenserade så det kom en del droppar från träden under vår vandring.

Molnregskogen var härligt lummig med mycket lavar och andra växter som hängde ned från grenarna.

Vi hörde endel fåglar och andra djur men det var desto svårare att fota dom i den täta vegetationen men denna (som jag inte lyckats artbestämma) kom i allafall med på bild.

Fotade även denna flugsnappare som kallas Tofstyrann (Northern Tufted Flycatcher)

Denna fina blomma växte i molnregnskogen. Guiden kallade den för papegojnäbb och visst finns det likheter.

Såg en fint mönstrad tusenfoting krypa omkring bland löven.

Kolibri matning

Efter molnregnskogen så besöktes en kolibrimatning. Det var ungefär som våra egna fågelmatningar i Sverige men istället för solrosfrö så bjöds det på sockervatten. Kanske lite fusk med matning men det var härlig att stå bland matarna medans kolibrierna swishade förbi. Det var ganska många olika arter. Man kom väldigt nära för att ta bilder på dessa små fåglar som är klart mindre än en blåmes.

Fick bild på denna Grönkronade briljant (Green-crowned Brilliant) hona.

Jag lyckades ta några bilder på flygande kolibri. Arten heter Purpurstrupig bergsjuvel(Purple-throated Mountain-gem). Det är hanarna som har purpurfärgad strupe. De två indivderna på bilden är honor och deras strupe är orange.

Detta är en Violett sabelvinge(Violet Sabrewing). Den var lite annorlunda med sin violetta färg.

Denna kolibrin var väldigt vacker och skimrade i många olika färger. Det är en Kopparhuvad smaragd(Coppery-headed Emerald).

Fick också bild på denna Grönkronade briljant (Green-crowned Brilliant) hane. Det kändes bra att få en bild där inte matarna var med.

Inlagt 2015-11-14 16:46 | Läst 1733 ggr. | Permalink