Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Costa Rica - Tortuguero

Under våren 2015 gjorde jag, tillsammans med min fru, en resa till Costa Rica. Landet ligger i Centralamerika endast 10 grader norr om ekvatorn så klimatet är till stor del tropiskt. Vi åkte till flera platser i landet och syftet med resan var att uppleva naturen. Först åkte vi till Tortuguero som ligger i ett floddelta vid Karibiska havet i landets nordöstra del. Det finns inga vägar som går ända fram till byn så sista biten åkte vi med båt i en, till att börja med, mindre flod. Redan på vägen till Tortuguero så bjöds vi på många naturupplevelser.

På väg till hamnen

Innan vi ens nått fram till hamnen för att ta båten ut till Tortuguero så stannade våran guide bussen så att vi fick se en Tretåig sengångare med en unge klättra ner från ett träd. Dom klättrar bara ner en gång i veckan när dom behöver göra sina behov, vilket görs på marken.

Denna fågel tittade nyfiket på medan vi spanade in sengångaren. Det skulle visa sig var en vanlig art i Costa Rica och den heter Större kiskadi (Great kiskadee) och är en flugsnappare.

Färden ut till hamnen gick på en väldigt skumpig "massageväg". Det var mycket potthål i vägen. Man skulle snarare vilja kalla dom badkarshål.

När vi klev ur bussen så hörde jag ganska snart ett exotiskt läte från en fågel i ett träd. Det visade sig vara en Montezuma oropendola. På en senare utresa så såg man tydligt vilka fantastiska bon dom bygger. (bilden nedan)


Båtresan till lodgen

På båtresan till lodgen såg vi många fina arter och man kunde komma dom väldigt nära då floden inte var så bred och de var inte så rädda för båten.

Vi såg en flock Amerikanska styltlöpare (Black-necked stilt) på en sandbank. Vi hade tur för den är ovanlig i detta område.

Ganska snabbt fick vi syn på en Kajman och vi såg ytterligare några stycken på väg till lodgen.

Denna Amerikanska ormhalsfågel(Anhinga) passerade vi på nära håll när den satt och torkade sina vingar. Väldigt lik storskarven i Sverige.

Dom flesta Amazonkungsfiskare(Amazon kingfisher) var skygga och flög iväg när båten passerade men denna satt kvar och bevakade sitt bohål. Med en storlek nästan som en kaja så är dom mycket större än kungsfiskarna i Sverige.

Även Grön kungsfiskare(Green kingfisher) hann jag fota innan den skrämdes iväg av båten.

En vacker Blåhäger(Little blue heron) visade upp sig fint.

När vi kom in i floddelta området så tätnade regnskogen. Plötsligt så fick vi syn på en flock med Röda spindelapor. Dom satt i träden och smaskade i sig blad och frukter. Det verkade inte som vi störde mitt i maten.

Vid lodgen

När vi kom fram så var det tryckande värme med hög luftfuktighet. Oftast så var det molnigt vilket gjorde att det ändå blev uthärdligt för en svensk. Lodgen där vi bodde låg på en smal remsa i floddeltat perfekt inbakad i regnskogen. Man behövde egentligen inte lämna området för att uppleva den fantastiska naturen.

Regnskogsområdet alldeles bakom lodgen.

På morgonen,efter första natten, precis innan det började ljusna hörde vi vrålapor vråla. Dom gör så för att andra flockar ska veta deras position. Senare på dagen fick vi se flocken alldeles bakom våran lodge och dom var också lite nyfikna på oss. Arten heter Mantelvrålapa.

Det fanns endel termitbon i träden.

Denna Korpgam (Black vulture) såg vi i ett träd vid lodgen.

Denna spindel (Golden Orb-Weaver) var rejält stor, ca 10 cm (benspann) och näten som den väver är ca 90 cm.

Såg denna Blågrå tangara(Blue-grey tanager) i trädgården från verandan till vårat rum.

Det jag såg fram emot mest på Costa Rica resan var att få se Kolibrier. På morgonen i trädgården så fick jag plötsligt syn på en. Dom är väldigt snabba så jag fick kämpa lite innan jag lyckades ta denna bilden. Det visade sig vara en Roststjärtad smaragd (Rufous-tailed hummingbird).

Att få se Tukaner var också något jag såg fram emot och i Tortuguero så lyckades vi se flera arter som höll till i området. Tukanen på bilden ovan är den vanligast förekommande och den heter Rostnäbbad Tukan(Black-mandibled Toucan)

På morgonen som vi skulle åka vidare så hade vi turen att det dök upp en Halsbandsaraçari (Collared Aracari) precis utanför vårt rum på lodgen.

Det skulle visa sig att turen höll i sig för i princip när vi skull kliva i båten för att åka vidare så hörde våran guide lätet från den ovanligaste Tukanarten i området, Svaveltukan(Keel-billed Toucan). Vi letade en liten stund och såg den lite halvskymd en bit upp i trädkronorna bakom lodgen.

Utresor

Vi gjorde flera utresor med båt under våran vistelse i Tortuguero. Vi åkte in i flera mindre kanaler och det var väldigt rogivande att sitta i båten ,när motorn slogs av, helt omsluten av regnskogen och alla dess ljud. Det kändes verkligen att man var ute i vildmarken.

Typisk vy över hur det såg ut när vi gjorde våra utresor i floddeltat.

Denna Mexikanska tigerhäger (Bare-throated Tiger heron) satt fint framför palmbladet.

Det fanns en hel del gröna leguaner klängandes i buskarna vid flodstränderna. Dom skiftar från grön till brun färg ju äldre dom blir.

Denna exotiska fågel är en Massénatrogon (Slaty-tailed Trogon).

Vi såg också flera stycken grönryggiga hägrar(Gren heron).

Det fanns också gott om Hjälmbasilisker. Arten har fått smeknamnet "Jesus ödla" på grund av sin förmåga att resa sig på bakbenen och med hjälp av de stora bakfötterna springa över ytan på vattensamlingar.

Denna Kalkongam (Turkey vulture) passerade våran båt på låg höjd.

Enligt våran guide så är denna Gråhalsade skogsrall (Gray-necked Wood-Rail) normalt sett ganska skygg. Men denna individ visade sig helt öppet under flera minuter. Mycket tacksam att fota.

Vi hade också turen att få se den mer ovanliga Vitansiktad Kapuchinapa (White-headed capuchin monkey).

Inlagt 2015-11-14 16:48 | Läst 2194 ggr. | Permalink
Vilken resa. Jag skulle verkligen vilja åka till Sydamerika jag själv och fota. Riktigt härliga bilder.
Svar från hramsen 2015-11-23 15:50
Tack så mycket ! Ja det var en riktigt härlig resa :)