Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Jakten på Järpe

Järpe är den fågelart som jag har fått lägga ner mest tid på för att få till en bild. Första försöket gjordes under 2008. Sedan blev det 1-2 försök per år. Under 2011 fokuserade jag än mer på att fota Järpe. Det behövdes hela 10 försök innan det till slut lyckades. Vid flera tillfällen har jag stött upp Järpe och sett dom kort när de har flugit iväg. Jag har även spelat upp deras läte och lockat fram dom men de har då oftast flugit upp i ett träd och sedan har dom varit som uppslukade. Deras fjäderdräkt ger ett väldigt effektivt kamouflage.

Som tur är så bor jag ganska nära Tiveden (ca 7 mil ifrån), ett område där det finns gott om Järpe. Det är ett naturreservat där skogen får växa fritt utan att avverkas så det är väldigt fin natur.

 Bäck i Tiveden

Typisk miljö där Järpen trivs

Att fota Järpe i Tiveden kan vara ganska jobbigt pga att terrängen är ganska kuperad och stigarna är både steniga och fulla med uppstickande rötter. Hösten 2011 fick jag ett tips från en kompis om en ny plats, där Järpe hade setts, i närheten av Junker Jägares sten.Den platsen var betydligt mer lättillgänglig än många andra ställen i Tiveden. Jag åkte dit med fru och hund. Omedelbart när vi kom fram så svarade en Järpe på lock men återigen så fick jag inget fotoläge. Platsen verkade dock bra så jag bestämde mig för att åka dit flera gånger.

 Junker Jägares sten

Söndag den 23:e oktober 2011 blev en riktig solig och vacker höstdag. Perfekt för att försöka fota Järpe eftersom det då strilar ned lite mer ljus i dom mörka Tivedsskogarna. Jag åkte ut till den nya platsen och när jag kom fram var min kompis där.Han som tipsade mig om platsen.Han hade lockat fram en Järpe och sett den men inte lyckats ta någon bra bild. Vi fortsatte att locka och fick svar. Plötsligt så kom den flygandes och satte sig helt perfekt i en gran i närheten. Som belöning efter allt slit så fick jag möjlighet att ta bilder som jag blev väldigt nöjd med.

 

Denna bilden är jag riktigt nöjd med. Dels för att den blev kvalitetsmässigt bra men också för att jag fick jobba en hel för att ta bilden.

Inlagt 2012-02-16 21:02 | Läst 3565 ggr. | Permalink
Klart du ska vara nöjd! Skönt när hårt slit lönar sig! Mäktig sten annars, Junker Jägares. /Matti
Svar från hramsen 2012-02-17 18:58
Tackar ! Visst är det en mäktig sten. Om du åker till Tiveden någon gång tycker jag du kolla in den.
Hårt jobb lönar sig, Håkan!

Imponerad av din hängivenhet och uthållighet!

Mycket fin bild på järpen.

Mvh, Daniel
Svar från hramsen 2012-02-17 18:56
Tack ! Skönt att hårt jobb lönar sig till slut och det är lättare att uppskatta en bild man fått jobba för.
Tur du lyckades .... annars hade du fått låna min uppstoppade Järpe! Fin bild du fick till!
Hälsar
Monica
Svar från hramsen 2012-02-17 18:54
Tack ! Det hade onekligen varit lättare att fota en uppstoppad Järpe men inte lika roligt:)
härligt!
grattis!
Svar från hramsen 2012-02-17 18:52
Tack så mycket !
Intressant och "roligt" att läsa om din vedermödor (kanske fel ord) fram till slutligen en jättefin bild!
hälsn
Kjell
Svar från hramsen 2012-02-17 18:51
Tackar! Kul att du tyckte det var läsvärt.