Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Kylslagen vinterskådning på Årnäshalvön

I början av Januari 2013 så upptäcktes en Vattenpiplärka på Årnäshalvön norr om Varberg. Det visade sig att det skulle bli en långstannare. En solig men kylig dag under andra halvan av Januari fick jag och en kompis tillfälle att åka dit för att försöka fota den. På vägen ner så ångrade vi oss nästan för biltermometern var stundtals nere i -20 grader. När vi kom fram så var det "bara" -10 men det blåste friska vindar så det kändes betydligt kallare.

 Vy från parkeingen vid Årnäshalvön

Vi var lie osäkra i vilken vik som fågeln hade setts så vi började med att gå runt på halvön för att orientera oss. Så småning om hittade vi en vik som vi trodde var den rätt och ställde oss där för att spana. Vi hörde och såg ganska snart en lärkliknande fågel men den flög iväg innan vi hann artbestämma. Efter ett tag blev det kallt så vi började gå runt för att söka efter Vattenpiplärkan men vi lyckades inte få syn på den.

Viken där vi lyckades fota Vattenpiplärkan

Vi återvände till viken där vi såg lärkan tidigare, satte oss ned för att vänta ut den. Det var ganska behagligt att sitta i det soliga vädret och titta ut mot ett vintrigt kustlandskap. Det gick över en timme utan att något hände och jag började fundera på om man skulle röra på sig för det började bli kallt. Plötsligt så dyker det upp en lärka tillsammans med en Koltrast och börjar födosöka. Lärkan är ganska ljus så vi blir snabbt övertygade om att det är Vattenpiplärkan. Det dyker också upp en annan lärka som är lite mörkare. Den blev genast bortjagad. Vi kom fram till att det var en Skärpiplärka.

 Vattenpiplärkan satte sig och poserade på en sten i fint medljus och havet som bakgrund

Skärpiplärkan som blev bortjagad av Vattenpiplärkan

Vi fick flera fina bilder och kunde nöjda åka hemåt efter en kylslagen vinterskådning på Årnäshalvön

Inlagt 2013-02-03 17:52 | Läst 2200 ggr. | Permalink
Riktigt fin bild på vattenpipen!!

Den brukar ju vara så skygg och svår att fota!

Daniel
Svar från hramsen 2013-02-03 20:38
Tack så mycket ! Den var ganska skygg men den glömde bort sig och kom närmare när den jagade bort Skärpiplärkan.