Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Misslyckad sträckskådning i Skåne

Jag och en kompis planerade att för första gången åka ned till Skanör-Falsterbo för att fotografera sträckande fåglar påväg söderut. Vi bestämde att åka i mitten av september 2012 och bokade en stuga på Ljungens Camping i Skanör så att vi i stort sett bara kunde kliva ut ur stugan och skåda sträcket. Allt såg bra ut och det rapporterades många spännande fåglar under veckan som vi skulle åka. Detta fick dock ett abrupt slut då resterna av tropiska stormen Leslie kom in över Sverige på torsdags kvällen då vi planerat att åka och som om det inte skulle vara nog så blev jag förkyld.

Det fick bli en rejäl omplanering. Vi förstod att med detta väder så var det ingen idé att ägna sig åt sträckskådning. Vi bestämde oss för att åka på fredag morgon istället och ta vägen över Blekinge, för i Saltö fiskhamn i Karlskrona hade det synts till en Vittrut under en tid. Hela resan till Karlskrona var regnig och blåsig. Det kändes som att hösten hade anlänt. När vi kom fram så såg vi ganska snabbt en lite ljusare trut ligga i hamnen. Vi drog oss närmare och fick bilder på ganska nära håll, dessutom så slutade det regna i ca en halvtimme. Bilderna blev väldigt bra så det kändes lite som turen hade vänt.

Vittruten poserade snällt i vattnet när vi fotade den

Vi lämnade direkt Karlkrona och åkte genom skåne mot Skanör-Falsterbo i ruskvädret. Tog vägen förbi Flyinge Kungsgård med förhoppningen att få se Storkar som min kompis inte haft tillfälle att fota. Det lyckades. Vi såg en flock födosöka på ett fält. Kompisen tog några bilder från bilen. Själv hade jag sedan tidigare riktigt bra bilder så jag nöjde mig med att kolla på dom genom kikare.

Framåt eftermiddagen var vi framme vid campingen och checkade in. Därefter åkte vi ut till Havgårdssjön och Börringesjön för att leta efter rovfåglar men de ville tydligen inte vara ute i regnet. Vi såg endast någon enstaka Röd Glada.

Nästa dag skulle det bli rejält blåsigt från nordväst så vi bestämde oss för att skippa sträckskådningen och istället åka upp till  Kullaberg för att prova havsfågelskådning. Prognosen stämde och dessutom var det upphåll med lite solsken emellanåt. När vi kom fram till Kullaberg gick vi direkt ner till Mistluren och satte oss. Vi hittade ganska bra lä och skådade några timmar. Nu dök det inte direkt upp några havsfåglar. Vindarna var kanske för svaga eller med fel riktning men en hel del andra fåglar flög förbi.

 Klipporna vid Mistluren på Kullaberg

Vyn ut mot det blåsiga havet var härlig

Ett par Sjöorrar simmade obehindrat förbi i dom höga vågorna

Flera Sillgrisslor flög förbi

Flock med Ejder

 Flock med Bläsänder

När vi kände oss nöjda med havsfågelskådningen så åkte vi vidare upp mot Halland, närmare bestämt till Getterön.

Fick ytterligare en bild på en Sillgrissla på Getterön. Den känns lite speciell med gräs i bakgrunden.

Resan till Skåne blev ríktigt lyckad med många fina foton samt foton på nya arter trots att det inte blev något av den planerade sträckskådningen. Det är också endel av tjusningen med naturfotografering. Man kan planera hur mycket som helst men det är ändå naturen som bestämmer vad som ska hända.

Inlagt 2013-01-27 18:58 | Läst 4916 ggr. | Permalink
Det var en rejäl runda! Det är som när jag ska fota landskap och vi får köra genom halva Sverige innan jag hittat vad jag söker, men roligt är det! Jag har också nästan alltid otur med vädret! =)
Fina bilder fick du!
Svar från hramsen 2013-01-28 20:24
Det är inte så ofta det blir så här långa resor man vill ju spendera tiden ute och fota istället för att köra bil men ibland kan det inte hjälpas. Har varit inne på din sida och sett på dina landskaps bilder. Jag måste säga att du fångar stämningningen väldigt bra i dina bilder. Jag är också imponerad av dina macrobilder. Det är som att komma till en ny värld. Tack för att du uppskattar mina bilder:)