Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Ölandsresa i Augusti 2018

I början av Augusti 2018 åkte jag, med min fru, än en gång till Öland. Tanken var att fokusera på vadare då höststräcket är i full gång i Augusti. Den dagen vi åkte dit så var det kraftiga västliga vindar så vi valde att åka till Sebybadet på Ölands ostliga sida i hopp om att vadarna skulle rasta där i lä. När vi kom fram så var det väldigt mycket Kärrsnäppor men också enstaka exemplar av andra vadare såsom denna Kustpipare i sommardräkt.

Nästa dag åkte vi först till Ottenby men det hände inte så mycket där så vi åkte återigen till Sebybadet men då var i stort sett alla vadare borta.  Istället så märkte vi att det sträckte förbi massor av vadare söderut trots att det var ganska kraftiga sydliga vindar. När vi stod där under ca en timme så flög det förbi hundratals vadare ihopblandade i olika flockar. Det var en mäktig upplevelse.

På kvällen åkte vi återigen ner till Ottenby och Ölands södra spets. Där upptäckte vi en Rostand som stod fint på en sten.

Efter en stund kom personalen från fågelstationen för att vittja vadarburarna. Då flög Rostanden iväg och jag passade på att ta några bilder.

Den tredje dagen åkte vi ut till Västerstadsviken på morgonen. Där var det fint medljus. På gyttjebankar i närheten av plattformen födosökte många olika arter av dom minsta snäpporna.

Kärrsnäppa

Spovsnäppa

Myrsnäppa

Mosnäppa

Småsnäppa

Det blev en hel del fina bilder på vadare så jag kunde nöjd åka hem.

Inlagt 2018-08-14 19:15 | Läst 1118 ggr. | Permalink
Öland är en pärla. Speciellt vid lågtryck brukar det krylla av arktiska vadare längs stränderna.
- hawk
Svar från hramsen 2018-08-15 20:46
Ja det brukar bli någon tur till Öland varje år. En verklig pärla. Nu var det högtryck men ändå en hel del vadare.
Att stå vid stranden och se sträck är härligt, och vadare som drar omkring på nära håll är ren och skär lycka, en upplevelse för alla sinnen. Rostanden fick du en kanonbra flygbild på.
Svar från hramsen 2018-08-15 20:47
Ja det var en härlig upplevelse. Tack så mycket !
Fin variation i denna bildeserie och jag gillar verkligen dina bilder på vadarna. De ser ju inte alls så "lika" ut som jag tycker att de gör när jag står och försöker reda ut vad jag ser. Rostand var en ny för mej, den har jag inte sett.
Hälsningar Lena
Svar från hramsen 2018-08-15 20:49
Det underlättar att titta på foton i efterhand när man ska urskilja dessa vadare. Rostandet är en ganska ovanlig art i Sverige så jag förstår att den var ny för dig.