Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Parkrymling som blev förvildad

Under många år så har Stripgåsen ansetts vara en icke spontan art i Sverige. Den har sitt ursprung i Asien. Alla som sågs bedömdes vara tama fåglar som rymt från parker. Med åren så bildade dessa rymlingar en växande population i olika Europeiska länder.Många av fåglarna som kommer till Sverige är från dessa populationer. I November 2020 beslutade Raritetskomittén Birdlife Sverige att Stripgås, som ses i Sverige, kan räknas som en frihäckande art. Då blev det plötsligt intressant för mig att försöka ta en bild på arten eftersom det skulle innebära ett nytt kryss. I Juni 2021 så rapporterades det en Stripgås vid Hornborgasjön, som ligger ganska nära min bostad. Jag åkte dit en sommarvarm dag efter jobbet. Det tog inte så lång stund innan jag fick syn på den och jag kunde ta bilder på långt håll och med en del värmedaller i luften.Jag bestämde mig för att stanna kvar med förhoppningen att den skulle komma närmare och att värmedallret skulle minska framåt kvällen. Den verkade ha blivit accepterad av några Kanadagäss och höll ihop med dom.


Tiden gick och den kom inte direkt närmare så jag började fundera på att dra mig hemåt. Tyckte att jag ändå fått ganska bra bilder trots avståndet. Helt utan förvarning flög Kanadagässen iväg och Stripgåsen hängde på. Dessutom flög dom mot mig. Det var bara att slänga upp kameran och ta så många bilder som möjligt innan dom passerade förbi. Det hela var över på bara några sekunder.Stripgåsen flög förbi riktigt nära så jag blev väldigt nöjd med bilderna.

Inlagt 2021-06-17 11:12 | Läst 950 ggr. | Permalink
Slutbilden gav verkligen lön för tålamodet!

Jag har inte sett nån sån men inte heller letat alls. Minns då de vitkindade gässen började flyga via Gotland. Länsstyrelsens naturvårdare blev entusiastiska, äntligen nåt nytt, och staten började subventionera de vitkindade genom att ge bönderna ersättning för det de åt upp. Henning Jakobson (C) satt i lst lekmannastyrelse och ville att vi hellre skulle stötta våra egna fåglar, de som hörde hemma på Gotland, men blev nedröstad. Nu har väl de vitkindade typ 40 % av populationen.
Svar från hramsen 2021-06-17 20:49
Tur och tålamod är bra att ha när man ska ta bilder på fåglar. Populationen av fåglar ändras hela tiden och ofta är det människan som ligger bakom.
Hoppas få se den där jag bor, på södra Öland. Jag har 17 km till Ottenby, och tar ofta en sväng där.
Trevliga bilder och ett mycket upplyftande reportage. Tack!
Svar från hramsen 2021-06-17 20:50
Bor man på södra Öland så har man bra utgångsläge för att se många olika ovanliga fåglar.
Vilken fullträff sista bilden blev. Snyggt! Tack för informationen om stripgåsen.
Hälsningar Lena
Svar från hramsen 2021-06-17 20:51
Tack ! Jag är riktigt nöjd med sista bilden.