Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Praktejder vid Västkusten

Jag har länge velat få bilder på Praktejder. Det vanligaste sättet att få se Praktejder är att följa Ejdersträcket utmed dom svenska kusterna under våren. I Ejderflockarna kan ibland en Praktejder finnas med. För mig är det ett antal timmars bilresa till kusten så att göra på detta sätt har känts för chansartat så det har inte blivit av.

I början på April 2018 hittades en rastande Praktejder utanför Gubbanäsan vid Varberg. Jag reagerade inte först på detta då dom bara brukar stanna till någon dag för att sedan flyga vidare, men när det gått fem dagar och Praktejdern fortfarande var kvar så blev jag intresserad. Rapporteringar visade att den brukade födosöka regelbundet bara ett hundratal meter från land så det fanns en möjlighet att få bra bilder. Jag bestämde mig då för att åka dit. 

Jag åkte en kylig men solig morgon. När jag kom fram så var det ingen av skådarna på plats som hade koll på vart den var så jag fick spana själv. Efter ett tag så hittade jag den men det var betydligt längre ut än 100 meter. Lyckades ändå ta några bilder där man åtminstone kunde se att det är en Praktejder.

Jag bestämde mig för att hålla fågeln under bevakning och hoppas på att den skulle söker sig närmare land. Det var ostlig vind så jag hittade en klipphylla i lä där jag kunde sitta och njuta av vårsolen och hålla koll på fågeln. Den födosökte ett tag och sedan så vilade den. Efter ett par timmar så började den vakna till och faktiskt dra sig närmare land. Den simmade bakom en klippa så jag förflyttade mig till andra sidan. Den simmade ytterligare lite närmare och plötsligt började den flyga mot stranden i min riktning och jag fick fina flygbilder.

Den lade sig nu såsom andra rapporterat ett hundratal meter från land och började födosöka tillsammans med en stor Ejderflock. Nu var det eftermiddag vilket innebär motljus på Västkusten men jag tog det som en givande fotoutmaning. Dom bilderna blev också bra.

Kunde nöjd åka hem efter en härlig dag på Västkusten.

Inlagt 2018-04-13 22:46 | Läst 1319 ggr. | Permalink
Vad trevligt! Fina bilder fick du också! Har själv sett en hane på rätt så långt avstånd utanför stenstranden på Torö väst om Nynäshamn, även ett par honor har jag sett nere vid Ottenby på Öland, men det är nog 30 år sen med båda de obsarna..
Hälsn!
Svar från hramsen 2018-04-14 18:00
Tack. Det är en art som inte är så lätt att få se hos oss så det var kul att lyckas.
Grattis till den vackra praktejdern och det lönar sej att ha tålamod. Jag har enbart sett och fotograferat dem på Svalbard. I Sverige har jag aldrig testat att försöka hitta en, det är lite för långt att åka och chansartat som du beskriver.
Hälsningar Lena
Svar från hramsen 2018-04-14 17:58
Tack så mycket. Låter häftigt att få se den på Svalbard där den egentligen hör hemma.
Fina bilder, jag passerar Varberg i nästa vecka, så man skulle kanske ta ett stopp och se vad de har på Getterön
Svar från hramsen 2018-04-14 17:56
Tack så mycket. Den är fortfarande kvar så det kan vara värt ett försök.
En fin fågel som jag bara sett på Svalbard; missat den flera gånger längs kusten här hemma.
- hawk
Svar från hramsen 2018-05-17 08:10
Dom flyger ju oftast bara förbi och rastar korta stunder. Denna fågel var dock kvar i många dagar så då hann jag åka ner till Västkusten och få några bilder.