Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Svarthalsad trast i Kristinehamn

I mitten på februari 2013 så dök det upp rapporter i Svalan att en Svarthalsad trast hade setts i Kristinehamn. Jag hade tagit några dagars sportlovsledigt och blev sugen att åka dit och fota den. Det är relativt nära där jag bor. Mindre än 2 timmar i bil. Jag avvaktade några dagar för att få en tydligare bild av vart den oftast höll till och det verkade som den ofta återkom till en adress.

Dagen då jag åkte var rejält gråmulen så jag valde att starta lite senare för att vara framme under bästa möjliga ljusförhållanden.  Jag hade tur för trasten var framme och åt äpplen i komposten på den adressen som var rapporterad så jag fick bilder på den med en gång. Därefter försvann den i ca en halvtimme men kom sedan tillbaka och jag fick bilder, på fågeln, i lite andra vinklar.

Det är inte så roligt att utöva fågelskådning inne i ett villaområde. Därför var jag endast kvar i ca en halvtimme. Dessutom blev det 4 timmar i bilen men det är alltid roligt att ta bilder på fågelarter som man inte sett förut så det var det värt. Det gråmulna vädret gjorde att det blev lite dåligt ljus. Jag fick jobba mycket med uppskärpning och brusreducering i Lightroom för att bilderna skulle se bra ut.

Inlagt 2013-02-17 17:26 | Läst 3678 ggr. | Permalink
Härliga bilder på en svarthalsad trast...jag förstår din glädje att du har fått bilder på denna fina fågeln..som ingen annan har...
MVH Anita
Svar från hramsen 2013-02-18 16:29
Tack så mycket !
Grattis till obsen!

Nytt kryss är alltid kul, jag har inte svarthalsad trast ännu.

Angående bilderna så ser trasten lite "utsmetad" ut, brukar bli så för mig när jag försöker brusreducera för mycket.
Det smetar ut detaljer lite grann.

Bilderna blir lite mer som en målning, men som sagt det är inte lätt att få till det när ljuset inte finns där. Hoppas du inte tycker jag klankade ner för mycket. Jag hade varit superglad över att bara få se fågeln.

Mvh, Daniel
Svar från hramsen 2013-02-18 16:33
Håller med att bilderna blir lite som en målning. Jag gick kanske lite för långt med brusreduceringen. Jag har inte haft lightroom mer än några månader så jag har väl inte byggt upp en bra känsla för vad som är rätt nivå. Får labba lite mer med dessa bilder så att dom ser lite mer verklighetstrogna ut. Tack för synpunkterna.