Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Svartnäbbad islom i vinterdräkt

Den 4:e November 2013 rapporterades det en Svartnäbbad Islom från hamnen i Lidköping. Det brukar rapporteras någon individ varje år men oftast stannar dom bara någon dag. Många åkte dit men de flesta såg fågeln på flera hundra meters håll så det var inte så bra fotoläge. Därför brydde jag mig inte om att åka dit på helgen. Det var dessutom mulet och gråtrist väder.

Fågeln verkade trivas och visade sig bli en långstannare.Helgen därefter, den 17:e November, såg det bättre ut. Det skulle bli en solig dag så då bestämde jag mig för att åka dit. Det var bara ca en timme med bil. Tidigt på morgonen bar det iväg för att få bra medljus. Jag var inställd på att få kämpa större delen av dagen får att få en någorlunda bild om än på långt håll.

När jag kom fram till hamnen så stod det några skådare på piren. Då jag kom närmare så drog dom sig längre ut på piren. Det visade sig att dom hade sett Islommen och den var på väg mot oss. Jag fick bråttom att fälla ut stativet och plocka fram kameran. Islommen gjorde långa dyk och dök upp igen med säkert hundra meters mellanrum. Den passerade bara ca 60-70 meter från piren och jag fick många fina bilder i perfekt medljus. Därefter tappade jag bort den ganska snabbt. Jag insåg att den knappast skulle passera förbi ännu närmare så jag åkte nöjd och belåten hemåt.

Den Svartnäbbade Islommen gör bara skäl för sitt namn när den är i sommardräkt. I vinterdräkt så är näbben silvergrå. Sista rapporten på fågeln var 19:e November.

Inlagt 2014-01-31 17:43 | Läst 3490 ggr. | Permalink
Fint fångat! Grattis till bilderna! LO
Svar från hramsen 2014-02-01 14:00
Tack så mycket !