Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Tålamodskrävande fotografering av Rördrom

Under flera års tid har jag försökt att fota Rördrom. Det är en ganska vanlig fågel men få har sett den. Det beror på att den håller sig gömd i vassbälten vid sjöar. Däremot så har många hört den. Dess läte låter som när man blåser i en flaska och kan höras på långa avstånd.

I Maj 2017 så fick jag se flera rapporteringar från en sjö i Göteborgsområdet där det också lagts in fina bilder på flygande Rördrom. Jag bestämde mig för att åka dit för att förhoppningsvis få en efterlängtad bild på Rördrom. Jag åkte en solig dag på Kristi himmelfärdshelgen. Det finns ett fint torn i nordvästra delen av sjön. Där ställde jag mig och väntade. Väntan blev lång men inte tråkig för man kunde se Brun kärrhök och Lärkfalk som födosökte vid sjön och det var en Gök i närheten som flög förbi tornet vid flera tillfällen. Efter nästan tre timmars väntan så hörde jag ett kraxande läte och såg en ganska stor fågel komma flygande från söder. Det var en Rördrom. Snabbt fick jag upp kameran och tog några bilder innan den dök ner i vassen ca hundra meter bort. Tyvärr blev inte bilderna så bra då det var motljus. Jag var nu på helspänn och hoppades på att Rördromen skulle flyga upp igen men inget hände.

Jag hoppades att få ännu bättre bilder så jag stod kvar och väntade. Ungefär en timme senare så flyger en Rördrom plötsligt upp mitt framför tornet. Tydligen har den vandrat i vassen framför tornet utan att jag märkt det. Jag hinner få upp kameran och tar en serie bilder som blev riktigt bra förutom att det blev ganska hårt ljus, i solen, mitt på dagen.

På eftermiddagen får man bra medljus från tornet, så jag stannade kvar, men någon mer Rördrom dyker inte upp. Jag var i tornet ungefär 8 timmar och såg Rördrom under ca 20 sekunder så det krävs tålamod för att fota Rördrom den saken är klar.

Inlagt 2017-07-08 10:11 | Läst 1693 ggr. | Permalink
Fågelfotografering kräver tålamod har jag lärt mig.
Kul att du lyckades!
Svar från hramsen 2017-07-09 18:18
Tack så mycket ! Ja tålamod på olika sätt. Ibland lång väntan och ibland får man göra många försök innan man lyckas 😀
Kan bara gratulera. Har fått EN bild på rördrom, liknande din sista.
Svar från hramsen 2017-07-09 18:19
Tack ! Det tog några försök innan det lyckades 👍
Trägen vinner, impad av ditt tålamod och uthållighet! Roligt att du fick dina bilder, snyggt!/ Björn T
Svar från hramsen 2017-07-09 18:21
Tackar ! Om man lyckas till slut så är det värt tiden man satsar 😀
Jag har lyckats en gång med rördrom då den plötsligt flög upp framför mej. Jag tog en serie med bilder utan att veta vad det var. När jag sedan tittade på bilderna och insåg att det var en rördrom kändes det som att jag kunde åka hem. Det skulle inte bli något häftigare den dagen.
Hälsningar Lena
Svar från hramsen 2017-07-16 12:38
Ibland har man turen med sig. Förstår att det kändes som du kunde åka hem efter den häftiga upplevelsen 😀