Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Tallbit blev oväntad fotoutmaning

Redan i slutet på oktober 2012 fanns ovanligt mycket rapporter på Tallbits observationer i Svalan. Jag höll det under bevakning och i början på november så stod det klart att den största invasionen på många år var ett faktum.  Många av rapporterna var från Uppsala trakten med flera fina bilder. Jag blev sugen att åka till Uppsala men det var ändå lite långt och fåglarna kunde ju dra sig ännu längre söderut. Det verkade dock tveksamt att de skull komma ända till Skövde trakten där jag bor. Där var rönnbärsträden helt avätna av trastflockar. När det dök upp rapporter med fina bilder i Västerås så tvekade jag inte längre.

Åkte med en kompis till Västerås en riktigt gråmulen dag i november. Regnet hängde i luften. Fåglarna hade synts till mitt i stan vid några hyreshus så det var inget större naturupplevelse vad gäller omgivningen. Vi hittade fåglarna ganska snabbt och kunde fota dom på mindre än 10 meters håll. Allt verkade perfekt för att få kanonbilder men det skulle visa sig bli en fotoutmaning att få bra bilder.Det dåliga ljuset gjorde att slutartiden blev ganska lång trots bländaröppning på 4 och ISO800. Minsta rörelse hos fåglarna ledde till oskärpa. Jag använde stativ och har antiskak i objektivet men det hjälpte inte i denna situation. Dessutom blir det minimalt skärpedjup när man fotograferade på så nära håll.

Tallbitarna satt i en välfylld rönn

Fick en hel del bilder med rörelseoskärpa

Det var inte mycket till skärpedjup som man kan se på denna bild

På denna bild stämde allt...

...och på denna också. Alla Tallbitarna var honor.

Det var tur att jag fyllde hela minneskortet för det var nog bara en tiondel av bilderna som slapp åka i papperskorgen. Men dom som blev kvar var riktigt bra.

 

Inlagt 2013-02-02 18:28 | Läst 2151 ggr. | Permalink
Hej Håkan,fina bilder på Dumsnuten och alla namn fågeln har fått på grund av deras orädsla för människor,men det jag också tänkte på var att du hade stativ och antiskak på samtidigt.Jag har fått för mej att man ska ta bort antiskaken på objektivet när det är monterat på stativ för det liksom dallrar eftersom det inte hittar någon rörelse som när du har det handhållet,det är ju det som är meningen.Hoppas du inte blir arg på mej men jag har blivit upplärd så....

Mvh/kjälle
Svar från hramsen 2013-02-03 11:10
Tack för att du gillade bilderna och tack för tipset. Jag får tänka på att stänga av antiskak en annan gång:)