** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Mitt fotografiska minne

Min analoga sommar

Eller vart tog digitaltekniken vägen?

Jag vet egentligen inte riktigt varför det blev så här. Jag menar, jag har ju en riktigt bra digital systemkamera som ger mig allt jag behöver och t o m mer än jag behöver. Ändå blev den nästan dammig i somras. Jag använde i huvudsak en modern mätsökarkamera med bra objektiv till och fotade allt från promenader i staden till semesterbilderna på Gotland. Jag tänkte väl att frugan skulle ta lite turistbilder på semestern med den men när vi kom hem var bildmaterialet ett helt annat än turistbilder. Lång näsa.

Nu är jag inte det minsta missnöjd med det. Jag fick de bilder jag ville ha om än 100% i svartvitt. Som en semester på 50-talet. Barndomens bilsemestrar var så gott som helt svartvita. Ibland lyxade sig pappa med att stoppa in en färgfilm men annars var det svartvitt som gällde. Albumen är fulla av dem. Så här nära ett halvsekel senare är de likafullt dyrbara minnen. Värda sin vikt i färg.

Jag kan ännu inte riktigt förklara varför det känns bättre att lyfta en analog kamera för att ta en bild. Modus operandi är ju väldigt likartat mot en digitalkamera. Ok, de flesta av mina analoga kameror är lite mindre och lättare än den stora digitala systemkameran. Men ändå. Man trycker på samma avsedda knapp för att frysa ett ögonblick. Och egentligen är det ju inte så intressant vad man använder, bara bilden blir det man ville ha. Ett minne.

Här är några få minnen av min analoga sommar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Och jovars, jag lyxade till det med lite färg också.

 

 

 

 

Eders hängivne

Inlagt 2013-10-29 14:27 | Läst 12123 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Härligt att läsa Thomas! Man känner din passion för analogt, och tankar kring "för och emot"... Och sett till dina bilder så ser det ut som att du haft en skön och bra sommar!! Jag vet inte varför, man jag fastnade direkt och mycket för den andra bilden, som känns så ärlig och genuin... Både innehållsmässigt och tekniskt...
Ha nu en lika fin höst och vinter! Analog eller digital spelar ingen roll, vi ser ju att du behärskar båda!!
Tjinnng, Peter :)
Svar från N Thomas Meldert 2013-10-29 15:51
Tack, Peter! Jo, det blev en speciell sommar med en god eftersmak. Både upplevelsemässigt och bildmässigt.
Kul att man kan fota det man känner för så du har ju gjort helt rätt med det analoga! Fina bilder också!
Svar från N Thomas Meldert 2013-10-29 16:36
Det är det som är det fina med att vara amatörfotograf. Man fotograferar vad man vill och hur man vill =)
Du och flera andra på FS har ganska utförligt beskrivit varför analogtekniken tjusar er. Så jag är inte ett dugg förvånad över att du i praktiken föredragit analogkameran i sommar. Jag har funnit för egen del att det viktigaste är att de fotoredskap jag använder inspirerar mig. När man är framme vid bilden spelar det ju, som du säger, ingen större roll vilka redskap som ledde dit. Men är man nöjd så återvänder man. Med redskap menar jag inte bara kamera och optik, utan också t ex den programvara jag använder för att bearbeta bilderna. Att den analogkamera du använt är mindre och lättare än den digitala systemkameran spelar nog mindre roll. Om du verkligen föredrag digitalt så skulle du säkerligen ha någon lämplig alternativ digitalkamera, som var både mindre och smidigare än något analogt alternativ. När jag sedan tittar på bildresultaten, så gör ju både du och många andra verkligt snygga bilder i svartvitt med analog teknik. Men när det kommer till färg tycker jag sällan att de analoga resultaten kan mäta sig med de digitala.
syntax 2013-10-29 18:52
Det är vanligt att folk tycker så - kanske för att man mest ser svartvitt när det gäller analog fotografi. Om någon vecka dimper det ner ett nedslag av "Peters essäer" som jag ändå tror bevisar motsatsen... ;-)
Svar från N Thomas Meldert 2013-10-29 19:05
Tvärtom, Ernst. Jag tycker analoga färgbilder (från negativ färgfilm) blir mycket snyggare än dito digitalt. I alla fall med den film jag oftast använder, Portra 160. Det var en diabild med i den här sekvensen från en Velvia 100. Den filmen är jag inte alls förtjust i. Jag borde ha köpt min gamla favorit, Ektachrome 200, istället.
syntax 2013-10-29 19:18
Jag vågar kanske inte vara så kaxig som Thomas, men nog kan analog färg bli riktigt snyggt. Sedan är det ju tyvärr så att vi analoga småbildsfotografer har blivit berövade vårt vassaste redskap - nämligen Kodachrome 25. När jag för den yngre generationens digitalfotografer drar upp sådana dia i storleken 2 meters bredd på projektionsduken i ett mörkt rum, då blir dom alldeles tysta.