Mitt fotografiska minne

Ford Crestline Sunliner -54

Om ovanliga bilar

För några år sedan på American Car Show i Norrtälje hittade jag den här godingen. En Ford Crestline Sunliner med overdrive från 1954. Jämnårig med mig, alltså. Modeller från det året är jag lite extra svag för, oavsett vad det handlar om. Men nu lite om bilen. Modellen Crestline tillverkades mellan 1952-1954. 1954 ersattes den tidigare sidventilsmotorn med en V8 på 130 hk (Y-block) och med toppventiler. Den tillverkades endast i 36.685 exemplar. Sunliner antyder förstås att den är öppen för solen, en convertible. 1955 ersattes Crestline-serien med den sedermera mycket omtyckta och beundrade Ford Fairlane, en mycket populär bil bland cruisingfolket.

Mycket krom är det

Närgångna fotgängare kan spetsas på huvprydnaden

Rent och prydligt men långt kvar till Volkswagens minimalism.

Som oftast är en gammal amerikanare snyggast bakifrån. Den här kan man ta rygg på i trafiken och njuta av utsikten.

Eders Hängivne, modellår -54

PS
Under Crestlines tre modellår tillverkades drygt en halv miljon bilar i fem modeller. Åtminstone en av dem är en röd cabriolet och finns i Sverige.

Inlagt 2014-10-30 20:05 | Läst 7106 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Vilket ögongodis för en bilälskare som jag:) Jag tror jag kan vara helt säker på att jag aldrig sett denna bil innan du presenterade din första bild. Kul med lite historia om modellen och efterföljaren. Om det byggts ett så litet antal av denna modell så måste den vara tämligen sällsynt, och värdefull. Det är bara att tacka alla entusiaster som lägger ner tid och pengar på dessa fordon. Och så himla kul att se att de används och inte står på museum och dammar. Mycket trevliga bilder och story Thomas.
Svar från N Thomas Meldert 2014-10-31 06:56
Ja, jag misstänker att det inte finns många kvar, framför allt inte i Sverige. Och visst sänder man en tacksam tanke till alla som bevarar såna här gamla bilar. En kulturgärning.
Nästan lika tjusig som en Leica från 50-talet :-)
Svar från N Thomas Meldert 2014-10-31 06:57
Nu tar du allt i =) Den här tycker jag nog är snyggare.
Det var ju en riktigt fin goding som du skrev!
Svar från N Thomas Meldert 2014-10-31 16:18
Visst är den =)
Hej N Thomas.
Det är just en sådan berättelse och serie bilder man kan använda bloggen för. Veteranbilar från olika vinklar och detaljer passar fint här.
Mycket fina bilder och jag skulle vilja ha bild nummer 1 i "min" grupp - please.
Med veteran hälsning från Erik / DK
Svar från N Thomas Meldert 2014-10-31 22:04
Jag håller med dig. Det blir intressantare med flera bilder och lite text än bara en bild. Lägger bilden i gruppen snart.