Mitt fotografiska minne

Nostalgisk start på 2015

Om profilbilden för januari 2015

Jag fortsätter med en ny profilbild varje månad. Jag har ju hållit på i flera år nu så varför sluta? Eftersom jag tidigare bara använde en bild från ett helt år varje månad så finns det en massa bilder som jag aldrig använde. Några dyker nog upp under 2015. Jag börjar med en från 1957-12-20. Brorsan (d.ä av de yngre) och jag var hos fotografen. Det fanns tre att välja på i Åmål vid den tiden men den här gången gick vi till Fotocentralen på Torggatan. Fotocentralen drevs av en kvinnlig fotograf, Rut Gärdin. En äldre dam som bara bodde ett kvarter bort när vi senare flyttade västerut i staden. Långt senare  (när hon hade gått ur tiden) var det på vippen att jag köpte hennes hus. Det blev inte så.

Som alla Fotografer/ateljéer hade Fotocentralen sina bilder utställda i skyltfönstret. Jag kunde titta på dem varje gång jag gick förbi och det blev ganska ofta. Och de var alltid lika bra. Klassiskt porträttfotografi. Hon kunde sin sak.

Ur den här bilden har jag croppat januaris profilbild.

Eders nostalgiskt hängivne

Inlagt 2014-12-31 15:43 | Läst 10174 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kul med dina profilbilder. Kommer ihåg hur kul det var att titta i ateljéernas skyltfönster och se om man kände igen någon. Oftast var det riktigt fina bilder.
Svar från N Thomas Meldert 2014-12-31 18:17
Ja, de gamla fotograferna kunde en hel del. Det är lite synd att all denna kunskap inte togs till vara.
Fortfarande finns det väl riktiga porträttfotografer? Jag kände en, men han har nog pensionerat sig nu.
Svar från N Thomas Meldert 2014-12-31 20:26
Naturligtvis, Ernst. Men inte många som kör analogt =)
EGW 2014-12-31 22:55
Det har du nog rätt, men den jag kände höll fast vid den analoga tekniken. Han heter Per-Anders Eriksson och var verksam i Nacka i många år. Han hade fotoaffär där också, med ateljén bakom. Hans far hade en gång i tiden haft frisérsalong i lokalen, om jag inte minns fel. Han hade ett eget färglabb och var otroligt duktig på färgbilder. Men jag tror att han lagt av numer, för jag hittar inte hans webbsajt. Han hade förresten en papegoja som hette Örni :-)
Ha ett Gott Nytt År och lycka till med nya profilbilder.
Ha det gott/Stig
Svar från N Thomas Meldert 2015-01-01 13:45
Tack, Stig! Önskar dig detsamma.