Mitt fotografiska minne

Nytt projekt i halvt format

Om tystnadsplikt

Så gott som alla uppdrag jag har haft genom åren inom mitt yrke har varit förenade med tystnadsplikt. Jag har ju jobbat med företagshemligheter, dvs på den nivån att konkurrenter till min uppdragsgivare inte ska få reda på vad de håller på med.

Nu ska jag ålägga mig själv tystnadsplikt för mitt eget nya projekt men verktyget kan jag ju avslöja. Förresten ska det nog bli två projekt på samma rulle. Jag har dedikerat en av mina halvformatare att ta bilderna med och kommer inte att ta något annat med den tills filmen tar slut. Det lär ta tid. 72 bilder är väldigt mycket. Det är ju både det bästa och det värsta med halvformat. Filmen tycks ju aldrig ta slut!

 


Olympus Pen Ft med Zuiko 38/1,8 laddad med Kodak Tmax 400

Jag kommer också att behöva använda mitt stativ och trådutlösare till en del bilder. I kameran är bilderna orienterade i porträttläge när man håller den horisontellt vilket passar bra i det här fallet.

Jag ska väl bjussa på ett par bilder tagna med den här fotoapparaten också. Bilderna har ingenting att göra med projektet utan visar mer att den är fullt duglig att fota med. Båda bilderna ligger intill varandra på negativremsan och är tagna på den italienska terassen på Bergianska.

Jag som trädkramare. Tallen på den italienska terrassen är ett av mina favoritträd.

Den italienska terrassen


Eders Hängivne

Inlagt 2017-11-27 16:00 | Läst 5230 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det blir väldans små neg, så det gäller att hålla koll på damm och repor:-). Har inte haft halvformst någon gång, däremot Robot IIa med 24x24 format, 54 bilder på en rulle och jag tyckte jag förde en ständig och ojämn kamp mot dom plågorisen, lycka till!/ Björn T
Svar från N Thomas Meldert 2017-11-28 06:47
Kvadratiskt i småbildsformat har jag inte men det skulle vara kul att ha en. Jag drömmer om en Tenax II i gott skick men de är sällsynta och kostsamma =)
Tur att du inte har fått händerna på den första egentliga småbildskameran; Tuurist Multiple gjord 1913 i USA, Den tog 350 bilder i halvformat.
Svar från N Thomas Meldert 2017-11-28 06:49
Huvva! Jag antar att man laddade den med 100 fots bulkfilm?
Jag har själv kämpat med en PEN-FT. Det tog ett halvår, trots att jag prioriterade den.
För att spinna vidare på Peters kommentar, så hade Hasselblad ett magasin för 70 mm film, som rymde 500 exponeringar. Det hade en egen motor...
syntax 2017-11-27 21:27
Det var magasin det...
Tanken med Tourist Multiple kameran var vettig. Man satsade på att amerikanska turister på rundresa i Europa skulle smälla av ungefär 350 exponeringar innan dom åkte hem. Sedan blev det nu inte mycket Europaresande eftersom det första världskriget bröt ut året efter det man visade kameran. Ändå krängde man runt 1000 kameror.
ojanson 2017-11-27 23:33
Ja, Leitz Camera var sannerligen inte den första att använda 35 mm film, även om den sedan blev tongivande.
Svar från N Thomas Meldert 2017-11-28 06:50
Ja, det tar onekligen tid att köra slut på en rulle i en halvfomatare.

Även Nikon hade väl en modell med monstermagasin, Olle.