Mitt fotografiska minne

Kameran ljuger alltid

Eller är det fotografen?

Det händer inte så sällan när jag är ute och luftar någon av mina veterankameror att jag får höra;"Men titta där! En hederlig gammal kamera!" Vid ett tillfälle svarade jag; "Nädå, den ljuger lika bra som en ny". För att belysa detta ska jag visa en bild som riktigt blåljuger.

Jag åkte tåg. På väg hem till Stockholm. Tåget stannade i Karlstad. Vi fick meddelandet att ett annat tåg från Oslo hade gått sönder och dess passagerare skulle flyttas till vårt tåg som redan var fullt. Hur tänkte SJ där? Bilden andas den fridfullhet som normalt råder t o m i Karlstad. Ty Karlstad ligger ju på landsbygden i en Stockholmares ögon. Och där är det fridfullt.

Eftersom den här operationen skulle ta en stund gick jag ut på perrongen för att få lite frisk luft och jag tog den gamla "hederliga" Rolleiflexen med mig. Med ryggen mot kaoset bakom mig riktade jag kameran västerut där regionaltågen brukar komma och gå. Kav lugnt, om man får använda sjötermer i järnvägssammanhang. Så jag tog en bild på lugnet. En stillbild förmedlar inga ljud så kaoset bakom ryggen märker du inte.

Nu är frågan: Är det kameran som ljuger eller fotografen? Vem är hederlig? Vem är ohederlig?

Jag hävdar att:

  • kameran är en objektiv och uppriktig betraktare som visar det som ryms inom den ram som fotografen väljer. Så hederligt det någonsin kan bli.
  • fotografen är lögnaren som väljer att inte visa allt som finns utanför ramen. Och hur skulle det i så fall gå till? Inte ens fotografens öga kan uppfatta allt.

Eders Lögnaktige

 

PS
Som alltid, aldrig på fullt allvar.

PPS
Och hur hederliga var SJ egentligen?

Inlagt 2019-02-19 20:01 | Läst 3663 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Angående bilden så ljuger du/den inte. Den visar en tom perrong, precis som det var. Hade du vänt på kameran och påstått att det var Kav lugnt så hade jag undrat vad det var med den fotografen. Har alltid tänkt på det här när det gäller naturfoto och har någon gång för länge sedan tagit upp det här på FS. I dagens naturfotografi så är det alltför ofta närbilder som gäller. Vad är sanningen om bilden. Ett vanligt fenomen är bilder på spelgalna tjädertuppar utan att man avslöjar det. När jag själv tar bilder på blommor försöker jag framhäva det vackra i blomman utan att visa den fula miljön omkring. Så nog är jag lite av en lögnare också.
Sten
Svar från N Thomas Meldert 2019-02-20 05:27
Jag tog en bild åt andra hållet också. Så det kunde ha blivit en story. Dock fortfarande utan ljud.
När en konstnär sitter och målar är det väl ingen som kommer på idén att påstå; "penseln ljuger". Det tas som självklart att konstnären har full rätt att gestalta sin målning, och att penseln inte är något annat än ett verktyg.
Att det skall vara så krångligt med foto? Det kanske rent av är någon/några som krånglar?
Svar från N Thomas Meldert 2019-02-20 11:40
Det är egentligen inte krångligt alls. Men jag reagerar varje gång någon tycker att min kamera är tillräckligt gammal för att betraktas som hederlig.
Hej N Thomas.
Jag har läst din text och skal nog avstå från att kommentera och du behöver inte heller besvara :-) :-) Du vet vad jag hänvisar till.
Jag har gett din bild "tummen upp" på FB.
Med många vänliga hälsningar från Erik / DK.
Svar från N Thomas Meldert 2019-02-21 07:09
Bloggen får du kommentera så mycket du vill, Erik. Bilderna i min portfolio kan du inte kommentera för att jag inte vill det =)