Mitt fotografiska minne

En epok går i graven

Om Nikon F

Nikon ska sluta tillverka sin senaste analoga spegelreflexkamera. Men jag hann köpa den. Visserligen begagnad men i prima skick. Enda misstaget var väl att jag köpte den från Japan. Den kom med en manual på japanska. Det är inte mitt bästa språk, om jag säger så. I menyn fanns det bara ett begripligt ord "Language". Jag lyckades ställa in English och sen var det bara att köra. En härlig pjäs med det senaste av allt. Förutom sensorn, som man måste köpa ny då och då.

Det fina i kråksången är att alla mina Nikon F-objektiv passar till både den här och min D600.

Man kan ju bara titta på den förstås, men det går att ta bilder med den också. Här är några.


Acros 100 pressad till 1600

Eders Hängivne

Inlagt 2020-12-07 18:24 | Läst 3936 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Snygg kamera. Saknar dock bildstabilisering i kamerahuset, men den ser ut att vara lagom tung och väl balanserad så det funkar säkert ändå.

Vilket framgår av bilderna. Snygga.
Svar från N Thomas Meldert 2020-12-07 20:04
Jag har aldrig behövt någon bildstabilisering. Den är för tung, tycker jag. F80 är mycket mer lätthanterlig. Men trots tyngden går det bra att fota med den. Den som har en F5 har det mycket jobbigare =)
F6, Nikons sista verkliga proffskamera! :)
B)
Svar från N Thomas Meldert 2020-12-07 20:05
Akkurat! Visst är det så.
Behöver du någon manual så ser det ut som det går att hämta på nätet, iaf på engelska
Svar från N Thomas Meldert 2020-12-08 19:21
Jag har en PDF på engelska och det räcker långt. Men det hade varit bekvämare med den lilla tjocka manualen att ha med sig i början.
Fin kamera. Skrev någon rad även under artikeln här om F6 som slutar tillverkats :) Min sista analoga var Nikon F100 som jag nu köpte på mig igen för några dagar sedan. Just att kunna prova G objektiven jag nu äger på en analog kamera lockade. Sedan såg jag F6 och blev sugen på att prova en och kanske eventuellt försöka få tag på en någon dag. Den ser onekligen riktigt bra ut.
Det är verkligen kul med film och att det fortsätter öka igen.
Fina bilder.
Mvh Martin.
Svar från N Thomas Meldert 2020-12-08 21:37
Ja, den går att få tag på begagnad. Det är en väldigt härlig pjäs. Och det känns nästan som att fota digitalt. Man drar ju inte fram filmen! Jag har en F80 också jag tycker är lite smidigare. Och den drar fram filmen själv, den också. Man får använda tummen till något annat =)