Mitt fotografiska minne

Utanför mainstream

Om Galleri FS

Det var längesen sist jag försökte få med en bild i Galleri FS men för ett litet tag sen försökte jag i alla fall. Det gick inte den här gången heller. Jag fick ett mail där jag föreslås idka i alla fall något uns av självkritik. Jag undrar om man skulle säga likadant till en konstnär? Nu var min bild analog (förstås) och jag tog ut svängarna ordentligt med filmens egenskaper. Jag tyckte resultatet blev bra. Så bra att jag skickade in den till National Geographics för några år sedan och fick den publicerad bland läsarnas bilder. Men det är ju inte Galleri FS det. Jag säger inte att Galleri FS har dåliga bilder. Absolut inte. Det är många fina bilder där, men inte så många som tar ut svängarna. Nåväl, jag gräver inte ner mig för det.  Anders Berlin och jag har en privat tävling; Den som först får in en bild i Galleri FS har förlorat. Det är väl därför vi så sällan försöker.

Jag har gett den titeln "Sunrise". Bilden är tagen på Örnäs camping i Åmål  tidigt en morgon när solen just har kommit upp ur horisonten. Jag står uppe på en kulle intill husbilscampingen.

Bilden är tagen med min Nikon F6, Nikkor 50/1,4 och med filmen Acros 100. Jag pressar filmen till 1600 ISO (fyra steg). Jag använder t o m ett rödfilter för att få ytterligare effekt ur den. Ja, döm själv. Jag blev nöjd med resultatet även om negativet blev väldigt svårkopierat. Men som digitalbild duger den. Utom i Galleri FS där jag inte hittar många som törs ta ut svängarna i bildredigeringen. Där gäller det nog att hålla sig till mainstream.

Eders Hängivne

Inlagt 2021-09-12 15:28 | Läst 3439 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Fin bild som även säger en del om vår tid.
Jag har slutat skicka bilder till Galleri FS för flera år sedan.
Mvh Bengt
Svar från N Thomas Meldert 2021-09-12 19:09
Tack Bengt. Ja, det var flera år sen senast för mig. Tänkte bara kolla tempen på galleriet lite. Den var mycket sval =)
Mycket fin bild, slår mkt av det som finns på Galleri FS! Hälsningar/ Björn
Svar från N Thomas Meldert 2021-09-12 19:09
Tack, Björn. Det gläder mig.
herre jösses viken bild! får känslan av jordens undergång å några få utvalda får turen att resa vidare/ Ronny.
Svar från N Thomas Meldert 2021-09-12 19:10
Tack Ronny, för din tolkning.
"föreslås idka i alla fall något uns av självkritik" En sann despot
uttalar sig ! En mycket bra bild ! En bild som föder tankar.

/peter
ztenlund 2021-09-12 17:51
Nu var det nog inget citat. Jag har inte skickat något på väldigt länge, så det kan givetvis vara ändrat, men förut stod det:

"Om du inte redan gjort det, lägg in bilden i "Bildkritik" istället så får du kanske fler kommentarer och tips om hur du kan utveckla eller förbättra din bildidé"
Svar från N Thomas Meldert 2021-09-12 19:11
Tack Peter!
Svar från N Thomas Meldert 2021-09-12 19:14
Ordet självkritik fanns med men det var väl något standardsvar. Jag citerade inte ordagrant. Jag har fotograferat i nära 60 år och jag har idkat självkritik åtminstone de senast trettio åren =)
ztenlund 2021-09-12 19:25
Det var det säkerligen i så fall. Jag skrev ett lite längre svar med start i Eriks kommentar och som jag skriver där så finns det inga val i "slussen" alls längre annat än Ja/Nej/Lägg ned röst. Förr fanns det någon slags meny med olika alternativ som ingen orkade hålla på med. Jag tror inte ens att detta fick genomslag i "refuserings"-mailen dessutom. Att Elmfeldt & Co skulle sitta och skriva kommentarer till allt som inte kommer med har inte, som väl GW brukar säga ibland, sannolikhetens prägel.

PS. Jag tittade nu och det finns ca 200 bilder i "slussen" f.n... DS.
Svar från N Thomas Meldert 2021-09-12 21:16
Jag har svarat på ditt långa svar i Eriks kommentar.
Galleri FS de e svåra grejer!
Jag försökte själv att få med en bild på Galleri FS en gång! En bild som varit med på Moderna Museet! De va en professor som heter Otto Steinert som valde ut min bild!
https://en.wikipedia.org/wiki/Otto_Steinert
Även Anders Engman kom med på samma utställning!
Men som sagt, Galleri FS de e svåra grejer det! :)
/B
Svar från N Thomas Meldert 2021-09-12 19:16
Jo, jag har insett att det är något för perfektionisterna. De som kan trolla med sina bilder utan hänsyn till vad som förmedlas. Många är väldigt skickliga i bildbearbetningen, det måste jag ge dem.
Hej N Thomas.
Vem vill vara "mainstream"? Det är nog mest en viss grupp (främst unga) som ständigt strävar efter flyktig uppmärksamhet.
Det visar bara och betonar att man inte kan "tävla" på detta område? Och att det finns några (domare) som måste sätta ord på sina åsikter. Då blir det fel.
Jag älskar åtminstone ditt foto här.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från N Thomas Meldert 2021-09-12 19:18
Tack Erik! Redan det faktum att jag hellre fotar analogt är ju inte precis mainstream så det kunde jag väl ha räknat ut =)
ztenlund 2021-09-12 19:19
Blev visst lite allt möjligt nedan, men din kommentar var tacksam som start, Erik.

Det är ingen tävling med domare på det sättet. Tvärtom så finns numera inga alternativ i "slussen"., vilket var ett problem när det fanns, eftersom det tog en jäkla tid om man ville gå igenom bilder i den och på allvar välja olika alternativ. Eftersom jag har en bild som ligger i Galleri FS kan jag se "slussen". Man kan välja Ja/Nej/Lägg ned röst. Sedan är det väl så att Elmfeldt & Co utgör slutfilter, men det har garanterat nog att göra utan att sitta och "sätta ord på sina åsikter" för alla bilder. ;) De kan väl även ta in bilder som inte röstats fram i "slussen" om de vill.

Thomas har nog helt enkelt blivit sur på standardmailets utformning, som jag inte säkert vet hur det ser ut nu. Se dock min kommerntar ovan för vad det stod förut. Att folk blivit sura på refuseringsmailet och/eller att ha blivit refuserade i sig har dock varit ett tema ändå sedan Galleri FS dök upp. Det finns väl en bildpool, som kanske är inaktiv, som heter något i stil med Jag é inte bitter. Den var det någon som startade för att man skulle lägga in refuserade bilder i.

Huruvida det som kommer in i Galleri FS alltid är "mainstream" kan man förstås diskutera, men då behöver man kanske definiera vad det egentligen är. Det finns nog helt andra förklaringar också, helt oavsett hur det förhåller sig med den saken. Bilderna behöver typiskt sett ha ett ganska rent utseende, om man ska gå efter vad som finns i "galleriet", och bör fungera i mindre storlek, med tanke på hur "slussen" ser ut. Om en bild väcker intresse i mindre storlek kan man förstås förstora upp den, men jag betvivlar att särskilt många sitter och tittar igenom bilderna i fullskärmsläge. Delvis är det egentligen likadant i bildpoolerna, men där finns inte ett slutresultat på samma sätt där någon nekas. Istället blir det få visningar och inga kommentarer, om nästan ingen uppmärksammar bilderna.

En annan fråga är om det är något folk kan tänkas vilja ha på väggen. Det finns bilder som jag i och för sig tycker är intressanta att titta på i en bok, på nätet e dyl, men som skulle kännas konstiga att ha på väggen som prydnad. Och bilder av den sorten, hur bra de än må vara i sig, får det nog betydligt svårare att komma in i Galleri FS.

Bilden jag har i Galleri FS var för övrigt den första jag skickade in och jag valde den för att jag tänkte att den borde passa in. Särskilt uttagna svängar i bildredigeringen är det inte heller, apropå vad Thomas skriver, utan i princip bara en lite längre exponering. Jag har testat med någon enstaka bild efter det, men inte lyckats. Ska jag vara ärlig, så är den som kom igenom den bättre bilden. Det är bra länge sedan jag testade dock, men jag kanske skulle göra det igen bara för att se vad som händer.
Svar från N Thomas Meldert 2021-09-12 21:13
Martin, helt ärligt, jag är varken sur eller bitter. Jag tycker det är lite kul att jämföra min bild med vad som redan finns där.
Och lång exponering är det verkligen inte. När man pressar en film fyra steg blir exponeringstiden fyra steg kortare. Det borde du känna till. Den blir alltså kraftigt underexponerad och framkallningstiden måste förlängas rejält.
ztenlund 2021-09-12 21:32
Vi lyckades missförstå varandra båda två. Jag missade ditt "inte" i "Utom i Galleri FS där jag inte hittar många som törs ta ut svängarna i bildredigeringen.". Detta eftersom det tvärtom brukar klagas på just att bilderna i Galleri FS är för bildbehandlade, om än med en annan inriktning än din bild ovan. ;) Sedan tror jag i och för sig att en del som klagar brukar blanda ihop vad som egentligen är resultatet av vad.

Det jag faktiskt skrev, eller i vart fall avsåg att skriva, var inte att exponeringen var lång i din bild ovan, utan att den var det i den bild som jag har liggande i Galleri FS sedan 10+ år. Fast det var alltså lite missriktat, eftersom jag som sagt missade ditt "inte".
gillar bilden, den har en massa kvaliteter

well done
Svar från N Thomas Meldert 2021-09-12 21:06
Tack, Peter!
Det verkar vara ett hett ämne det där med Galleri FS. Det kommer att dröja ett bra tag innan jag försöker igen, om jag gör det. Jag tycker dock det kunde vara intressant med en redogörelse från FS hur Galleriet fungerar. Det kan väl inte vara någon hemlighet?
ztenlund 2021-09-12 21:46
Elmfeldt har ett tio år gammalt blogginlägg och det lär väl inte ha ändrats på något grundläggande sätt sedan dess.

https://www.fotosidan.se/blogs/flatljus/galleri-fs-pa-baksidan.htm

Fast "slussen" ser inte ut riktigt så längre. Menyn med anledningar är borttagen, så det finns som sagt bara knappar för Ja/Nej/Lägg ned röst när man som "jurymedlem" ska rösta. Jag förmodar att "värd"-versionen är en variant av den nuvarande versionen som vanliga medlemmar i "juryn" ser.
Svar från N Thomas Meldert 2021-09-13 07:02
Tack för länken, Martin. Ska läsa vid tillfälle.
Hej Thomas.
Det var en fin bild! Jag tittade på FS galleri. Bilderna där är mer Instagram-lika. Väljer de som har tagit dessa blir det kanske liknande deras egna. Fast jag tycker den borde platsa där.
Ha det gott.
Jerry
Svar från N Thomas Meldert 2021-09-13 07:00
Tack Jerry.
Galleri Fotosidan besöker jag sporadiskt och ganska sällan. Intrycket är att berättartekniken handlar mer om fotografisk exakthet, knasterskärpa, kirurgisk precision i komposition, eller åtminstone försök till. ”Juryn” verkar ha en viss förkärlek för ugglor, oklart varför. Fotografisk mainstream så sant som det är sagt.
/Gunnar S
Svar från N Thomas Meldert 2021-09-13 09:33
Jag har samma intryck av galleriet som du. Och det är inte min typ av fotografi.
Jag har tittat igenom Galleri FS en stund och sett att många bilder har få kommentarer men väldigt många Gilla. Är man för feg att ge en kommentar om varför man gillar den? För några år sedan var jag ganska flitig med att delta i fototävlingar och fick dessutom pris i några. Men domarnas motivering var oftast väldigt fattig. Bristen på motivering fick mig till slut att tröttna på tävlandet.