Mitt fotografiska minne

En sevärd utställning

För ett par veckor sedan var tre Pekingbor och jag på Arbetets museum i Norrköping och tittade på fotoutställningar. Idag återvände jag för att ta en andra titt på en av dem, Skeppsbrott, som fascinerade mig på flera sätt.

 

”Hans Ola Ericson, som under många år skrivit historiska artiklar om sjöfart, har besökt Isles of Scilly flera gånger. Han har då träffat Frank Gibson, som är den fjärde generationen i den berömda fotograffamiljen som dokumenterat skeppsbrott längs Cornwalls kust och runt Isles of Scilly. Hans Ola Ericson har tillgång till en kollektion av Gibsons originalfotografier.”


Utdrag ur utställningshäftet med bildtexter. Alla bilder nedan är copyright Frank Gibson. Utställningen består av ett 30-tal vackert monterade kontaktkopior och pågår till den 13 december på Arbetets museum i Norrköping. Sätt navigatorn på Kvarngatan 1 så kommer ni till en bra parkering.

Utställningens bilder är riktigt svart/vita men avfotograferingen gav dem en fin sepiaton som jag lät vara kvar.




Här fick jag ett starkt intryck av ett spökskepp




Blänket i överkant på bilderna är från strålkastarna på utställningen.







Frank Gibson med kamera

 

”Familjen Gibsons storformatkamera, en Thornton Pickard med 10x12 och 6x8 tums glasplåtar har gått i arv i generationer.”

 

Digital- och analognördar i alla läger, det här är RIKTIGT fullformat. Inte ens mellanformat är i klass med de här =)

 

Inlagt 2009-12-01 21:05 | Läst 7442 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Imponerad över bilden med vågen som bryter över vraket. Trodde inte man kunde få så korta slutartider med glasplåtar.
En stor portion yrkesskicklighet kan man ana.
Svar från N Thomas Meldert 2009-12-01 21:49
Man kan förmoda att mycket kunskap har gått i arv. Jag har en storformatare själv och den kortaste tiden på den är 1/90 sekund och så B förstås.
Härliga bilder Thomas. Verkar vara en sevärd utställning. Och ja, det analoga, är fint. Och knutet till Bengt Björkboms tankar kring den analoga skärpan, visst räcker den. Det ser man ju om inte annat här. Som sagt, härliga bilder, som nog i grunden vittnar om en tuff tillvaro.

Allt gott! /Peter
Svar från N Thomas Meldert 2009-12-01 21:54
Jo, Bengt har mycket rätt i det han säger. Men säg inget till megapixelfolket om det. Det är få som förstår att titta på bilder med ett annat öga än det som letar fel. Tänk så mycket man missar när man petar i detaljer!
I en viss mening är detta landskapsfoto. De riktiga storfomatskamerorna har (vad jag vet) aldrig överträffats när det gäller sådana bilder. Inte ens Hasselblad kommer i kapp. Jag undrar hur långt man kan komma med digitaltekniken, om det är möjlgit för den att köra ikapp och göra sådana här bilder. Kanske med ny sensorteknik?

Om jag varit begåvad för det skulle jag nog målat i akvarell i stället för att fotografera :-)
Svar från N Thomas Meldert 2009-12-02 06:16
Visst är det landskapsfoto. Och kvaliten på bilderna är ovedersäglig men en modern storformatare kan nog prestera ännu bättre. Ändå tål de här bilderna att granskas med lupp. Man undrar lite smått hur de blir som förstoringar =)
Hej. Jag var och tittade på samma utställning och vissa av fotografierna var fantastiska. Hade bara önskat att utställningen som sådan hade fått mer plats. Jag skulle gärna börja med storformat själv (vet ej när men jag ska köpa en trisslott i dagarna...). Har du några tips på en bra kamera att börja med? Mvh, David
Svar från N Thomas Meldert 2009-12-02 18:35
Kul att du också gillade utställningen. Jag frågade efter ett häfte att köpa men det fanns inget så jag tog lite bilder för minnet istället.

Jag är själv purfärsk på storformat så jag kan inte råda dig om lämpliga kameror. Prova i FS forum. Jag är säker på att det finns några trådar där.

Jag har ett album med bilder på mina retrokameror. Där kan du se min storformatare osm jag ska försöka få fart på nästa år. Den behöver en del mindre men viktiga reparationer först.