Mitt fotografiska minne

Rolleiflex och de praktiska tillbehören 10

Ajdå. Det var ett tag sen sist så nu trodde du kanske att det var slut med tillbehören till Rolleiflex. Så är icke fallet. Den här gången tänkte jag ägna mig åt det som många både hatar och älskar, kameraväskan.

 

De flesta kameror vid den här tiden levererades med en kameraväska för att skydda den nyinköpta familjeklenoden i generationer. Filosofin vid denna tid var att en kamera var för livet och för kommande generationer. Det är ju därför vi fortfarande kan fotografera med de gamla kamerorna. Jag är rädd att de digitala modellerna inte kommer att göra mycket väsen av sig om 50-60 år. Tillverkarna och köparna tänkte likadant därvidlag så det föll sig naturligt att produkten skulle ha en välgjord väska. Även tillbehören fick sig en släng av samma inställning.

 

Ja, ursäkta, tillbaka till ämnet.

Kameraväskan till Rolleiflexar och Rolleicorder rymde nu inte hela kamerautrustningen. Men nära nog. Men med tanke på alla tillbehör de hittade på borde de nog ha uppfunnit den moderna kameraväskan/ryggsäcken tidigare. Franke & Heideckes kameraväskor för TLR:er var gjorda i brunt kvalitetsläder. Nu är det så med läder att utan adekvat skötsel så blir det sprött. Sömmarna äter sig ut ur lädret och många är de inlägg i olika forum som ägnar sig åt spekulationer om hur man ska laga ”ruttnande” kameraväskor och remmar. Den optimala lösningen är att låta bli att sätta på den enligt min mening. Här kommer några exempel på kameraväskor.







Väska till Telerolleiflexen





Babyn fick en egen design på kameraväskan av gråmålat läder med plast i kamerafästet och mellan väskan bakre och främre halva.
 

 

Som jag tidigare sagt så spillde kvalitetstänket över till allt vad man gjorde så även tillbehören fick små söta läderfordral. Här är några exempel.

 

Filtren kunde sitta lättillgängliga i egna små fodral på kameraremmen. Med kameran runt halsen är det lätt att plocka fram och applicera. Jag har sett amerikakoffertliknande miniatyrfodral med plats för hela filtersatser Rolleinarer mm. Här är en annan variant.

 

Motljusskydd och Rolleinarer hade också små fodral som var lite tjockare än filterfodralen. Alla kunde sättas på kameraremmen. En välutrustad TLR-fotograf kunde nog vara en imponerande syn.

 

Ytterligare fodral fanns till Pentaprisma, Rolleikin mm. En riktig kameraväska var av nöden redan på 50-talet!



Finns det ett tillbehör till Rolleiflex så finns det en väska eller fodral till det, kan man tro. Emellertid saknas det till några. Stativtillbehören och pistolgreppet t ex.

Om man skulle ut och resa i tropiska eller annars fuktiga klimat utvecklade F & H en tropikväska av metall. Hermetiskt tät och målad i gedigen hammarlack i diverse kulörer allt efter årens mode.

Nu får det vara nog med kameraväskor och fodral. Jag tillhör den kategorin som menar att en kamera är bara redo om den inte är instängd i ett föralldel välment skydd.

Samtliga bilder har jag funnit på ebay

Nu börjar vi närma oss specialtillbehören vars praktiska funktion nog kan diskuteras i en del fall. Du får döma själv vad det lider.

Mellanformataren

Varudeklaration: Nördinlägg

Inlagt 2010-05-15 17:44 | Läst 6633 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Härligt nördinlägg. Mer sådant åt folket. Men det var inte bara Rollei som hade fina läderfodral till tillbehören, jag har ett från Leitz innehållande en förstärkare till en Leitz exponeringsmätare.
/Jan
Svar från N Thomas Meldert 2010-05-15 18:36
Du har helt rätt. Och jag antyder detta som en slags tidsanda. Alla kameratillverkare levererade kameran med en kameraväska. Tillbehören också. Jag har en hel binge med gamla kameraväskor och tillbehörsfodral i källaren. Jag använder helst alla med bara en rem =) Alltid redo!
Du placerar försiktigtvis varudeklarationen sist :-) Tropikväskan är en höjdare som får dagens nördpris!

På 50-talet kunde en fotoamatör se ut som en julgran, men alla prylar på kameraremmen. Jag tror dock inte att proffsen föll för dessa grejor. Det var nog mest amatörer man såg med beredskapsväskor också. Den flanerande turisten, som ställde upp hustru och barn framför Molins fontän och andra sevärdheter för en bild för familjealbumet.
Svar från N Thomas Meldert 2010-05-15 20:22
Ja, jag kanske skulle lägga varudeklarationen först =) Proffsen använde nog mest kameran i en studio förutom nyhetsfotograferna som säkert hade fickorna fulla med blixtlampor =0 I de fall jag sett bilder på proffsfotografer är det undantagslöst utan kameraväska. Hobbyfotografen var nog den enda som var rädd om sin kamera.
Du har bestämt klippt in text från en ordbehandlare. Mitt i blir stilen plötsligt större.
Svar från N Thomas Meldert 2010-05-15 20:25
Akkurat! Jag föredrar att låta inläggen mogna i en fil på min dator. Och ändå inträffar det att jag redigerar på FS. Jag gillar inte bloggediteraren på FS.Jag brukar lägga in bilderna när inlägget är inlagt. Då händer det saker med texten! Det var bättre innan de gjorde om blogginterfacet.
Till D80´n finns det en fin liten fjärrkontroll som man kan sätta på kameraremmen. Känns lite gulligt och 50-tal ;-) Funkar ganska bra också.
Läderväskorna till systemkamerorna saknar jag i alla fall. Det var praktiskt att kunna ta bort överdelen och fortfarande ha ett skydd för kamerans underdel.
Svar från N Thomas Meldert 2010-05-16 07:37
Den featuren har jag inte upptäckt på D80:ns fjärrkontroll! Jag använder den visserligen ganska sällan och skulle förmodligen stoppa den lilla saken i fickan om jag tror jag behöver den =)

Kamerafodral med borttagbar överdel är bra men på många kameror från retrotiden gick det inte att ta av den. Den hängde där för att snabbt kunna sättas på igen. Avskyvärt och turistiskt!
När du klistrar in text från ordbehandlaren så följer det med osynliga formatkoder som kan störa visningen på FS. Ett tips:

Börja med att klistra in texten i Windows Anteckningsblock. Då strippas den på alla formatkoder. Kopiera den från Anteckningsblocket och klistra in den i bloggredigeraren, så är du på den säkra sidan.
Svar från N Thomas Meldert 2010-05-16 22:31
Tack för tipset Ernst! Det borde jag ha räknat ut. Word-dokument är ju fulla av formateringstecken.