Mitt fotografiska minne

Tillökning i mätsökarfamiljen

Det har ramlat in flera mätsökare den sista tiden på två trappor Vällingby. Kompakta mätsökare av varierande kvalitet.  Ett par Olympusar, ett par Konica och på väg in är en Rollei kompakt mätsökare. Tills häromdagen var jag ovetande om att Rollei gjort mätsökare. Recensioner av dem är inte uppmuntrande men jag vill ju skaffa mig en egen uppfattning. Det kostar ju bara några hundralappar =)

Nå, det var inte det som inlägget skulle handla om utan det senaste och finaste tillskottet i familjen. En lillasyster till min Leica M3. Det skiljer 50 år i ålder men konstruktionerna är till förvillelse snarlika. Och lillasystern använder Leicas M-bajonett, därav släktskapet. Rebellen i mig fick mig att vara motfalls alla Leica-aficionados på FS så jag gick och köpte en Zeiss Ikon ZM med Zeiss objektiv Biogon T* 2/35 mm. Det är den där sortens kamera som har ett flexibelt minneskort av Tri-X eller Portra-typ.  Och en Zeiss Ikon Nettar var ju min första kärlek i kameravärlden =) Här är en bild på syskonen.

 

Leica M3 från 1955 till vänster med enVoigtländer Ultron 1,9/28 mm och Zeiss Ikon ZM introducerad 2005 till höger med en Biogon T* 2/35 mm.

Zeiss-ekipaget är sprillans nytt. Det går faktiskt att köpa NYA kameror för film fortfarande. Leica M7, ZI ZM, Voigtländer Bessa av olika modeller, Rolleiflex 2,8FX och Nikon F6 för att ta några exempel.

Jag valde 35 mm för det är en brännvidd som passar mig. 28 känns ofta för vidvinklig och 50 för mycket tele. 35 känns mer normalt och går dessutom utmärkt att köra hyperfokalt med på medium bländare. Snabbare autofokus finns inte! Som om nu snabbhet var något viktigt =)  Exponeringsmätaren är av typen TTL (through the lens) och batteridriven, allt annat helt mekaniskt. Och man måste inte använda exponeringsmätaren om man inte vill. Det går mycket bra att köra helt manuellt!

Här kan man läsa några artiklar om utveckling och framtagning av kameran. Den såväl som objektiven tillverkas av Cosina i Japan.

Nu drar jag till Fotografiska för att hämta ut mitt medlemskort i den Fotografiska Familjen och titta på bilder. Jag tar nog en fika också. Och hoppas få syn på något känt ansikte.

 

RÄTTELSE
Slutaren är inte helt mekanisk som jag angett utan elektroniskt styrd. Därmed är kameran alltså batteriberoende. Olle Jansons hökögon påpekade felet. Jag kollade i manualens specifikationer och fann att han har rätt.

Inlagt 2010-05-22 10:02 | Läst 5451 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Åhhh, vill också ha
Svar från N Thomas Meldert 2010-05-22 10:15
Panta gitarren igen =)
Har precis köpt samma sak.. En Zeiss Ikon ZM med Biogon 2/35'an, fast svart.
Börjar på att bli orolig att batterierna i min digitala utrustning håller på att
ladda ur eftersom den inte används längre...

Varje gång jag skall ta med mig en kamera blir det denna... Den är ju så rolig
att fotografera med! Kan inte fota mig mätt på den! Att sedan stå och soppa
filmen vid diskbänken när man kommit hem, ger ju bara ytterligare myskänsla..

Huvva, denna kamera har fått mig att bli analog återfallsfotograf... Kylskåpet
har omärkligt börja fyllas med film...
Svar från N Thomas Meldert 2010-05-22 14:43
Kom i min famn, broder! Visst är det en underbar kamera! Jag fick visserligen vänta på Biogonen ett par veckor men jag hade ju den gamla Ultronen att starta med så det har redan passerat tre rullar i den. Satte i en ny rulle för Biogonen igår och har nästan gjort slut på en rulle till redan. det fina i kråksången är ju att alla gamla M Leica-objektiv passar. Nå, inte Jupiter 12 förstås.
Dom säger att en svart är diskretare. Kanke i facet på en neger. Kromat matchar bättre mitt kaukasiska arv och gråa hår. Men huvudsaken är ju att man fotar med den =)
Ett bra köp! Har ett par kompisar som har Ikonen i både svart och silver, samt 35/2 (och en som har 2,8;an med), och det är bara lovord. Sökaren är ju otroligt fin, och 35;an tecknar skönt skarpt.
Svar från N Thomas Meldert 2010-05-22 14:47
Jag har sällan varit så nöjd med ett kameraköp. Möjligen den gamla Rolleiflexen då =) Nu kommer jag att köra mycket med den här så nyårslöftet är i fara! Jag förväntar mig mycket av Biogonen.
Jag tror du är den tredje på FS som skaffat den. Härligt! Ser fram mot din redovisning av erfarenheter.
Svar från N Thomas Meldert 2010-05-22 20:21
Det kommer, var så säker!
Hmmm vad skall man panta?
Har lite trasiga betongrör, ett bud någon?
Svar från N Thomas Meldert 2010-05-22 20:22
Du har en D700 som ger dig för mycket arbete. Panta den! =)
Nej det går inte
EN bildsprutare måste man ha ;)
Svar från N Thomas Meldert 2010-05-22 21:09
Leica M6? =)
Jag vill inte vara någon glädjedödare. Kameran var mycket trevlig, men enl vad jag läst är slutaren elektroniskt styrd och alltså inte mekaniskt, som du skriver.
Därmed också, likt M7, helt batteriberoende. Synd, även om det kanske ger exaktare tider, och A-läge. :-(
Svar från N Thomas Meldert 2010-05-22 21:17
Ja, du har rätt. Jag har inte läst på ordentligt! Och ändå är manualen klädsamt liten =) Det förtar nu inte glädjen på något sätt. Den är härlig att fotografera med.