Mitt fotografiska minne

ZM + Biogon T* f2/35 mm

Så har då de första rullarna passerat ett heltgjutet Zeiss-ekipage, mätsökarkameran Zeiss Ikon ZM och Carl Zeiss ZM Biogon 2/35 mm. Allt made in Japan by Cosina. Förra gången hade jag ju en Ultron från Voigtländer på i väntan på Biogonen. Hur var det här då? Lika roligt som vanligt. När detta skrivs har jag kört tre rullar Tri-X, en Portra 400 NC och två rullar Bluefire Police. De sista har jag redan bloggat om så de får inte var med i detta inlägg.

Första rullen - Fotografiska

Premiärrullen började med en bild på Poolkompisen Olle Janson men jag lovade att inte använda den =) Istället blir det några bilder från fotografiska.


Fika vid panoramafönster. Beskuren.


Caféet


Konferenslokal 

Andra rullen - Finspång och Norrköping


Jag fick vänta på ett nyckelbyte. Stor bländare


Orangeriet vid Finspångs slott, baksidan. Medium bländare 


Linje 3 mot Klockartorpet. Norrköping

Tredje rullen - Peking - Stavsjö - Munsö


Berlin i Peking motionerar en retro-digital 


En kopp kaffe i Stavsjö. Jag brukar stanna där för att tanka bilen och kroppen på väg hem. Stor bländare.


Skarptecknande i starkt ljus. Små detaljer syns även i det starkt vita.

Fjärde rullen - Björkvik - Slussen - Ellens

 
Barnbarn no 2. Stor bländare


Affes hörna. Bilversionen. Ganska stor bländaröppning.


Profiler på Ellens. Stor bländaröppning och fokus på Staffan t v. Affe lite längre bort och svagt softad. Men när han bloggar är han skarp!

Nu har jag inte haft någon vetenskaplig ambition bakom  fotograferandet för att redovisa ett objektivt test. Det här är i allra högsta grad ett subjektivt sådant. Jag har tagit bilder som vanligt och blandat den här redovisningen med både stora och små bländaröppningar så att ni i någon mån kan se vad objektivet förmår. Det ser bättre ut på min skärm i full skala kan jag försäkra.

Summering ZM + Biogon 35 mm

ZM fungerar finfint med Biogonen också men det var ju väntat. De få saker man behöver tänka på när det gäller kameran sitter redan i ryggmärgen och sökaren är underbart ljusstark. Jag har funnit ut att jag kan köra den utan glasögon. Att jag sen glömmer att ta av dem är en ny reflex jag måste lära in =) En annan grej jag skaffat sedan rundorna med Ultronen är ett kamerafodral i handsytt läder från Leicatime. De är normalt dyra som skräcken men jag vann ett för ZM på Tradera för en spottstyver. En liten "bula" på framsidan utgör ett bekvämt grepp. Väskan är inte fastskruvad i stativgängan som brukligt på äldre varianter utan hänger i kameraremmen. Det är ett ögonblicks verk att ta av den för rullbyte. Om man nu skulle ha bråttom, vill säga.

Objektivet tecknar skarpt (min bedömning) och funkar bra för min typ av fotografering. Vid små bländaröppningar är det märkvärdigt skarpt så man skär sig i ögona! Missar inga detaljer i starkt ljus heller även om starkt ljus och starka kontraster inte är något att stå efter rent fotografiskt. En sak som INTE är bra på objektivet är objektivskyddet. Kass konstruktion som kanske passar kvinnliga fingrar.  Svårt att sätta dit, särskilt med motljusskyddet på och jag har tappat det oprovocerat några gånger. Nu använder jag det bara som skydd vid transport och eljest inte. Kameran är ju inte redo för fotografering med skyddet på. Det är pilligt att få av också. Motljusskyddet är fenomenalt bra och fästes med bajonett. Tung och stabil konstruktion som nog kan ta lite smällar innan objektivet gör det.

Nöjd med köpet drar jag mig nu tillbaka från recensionerna och fortsätter med mitt Dogmafotograferande, då och då avbrutet med en Portra 160 NC.

 

Inlagt 2010-06-27 08:03 | Läst 10507 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Att zeiss biogonen var en av de skarpaste 35:orna visste jag redan, den har fantastiska mtf-värden. Kul att se dess förmåga att teckna ut både låg och högdagrar vid knepigt ljus och att den tecknar oskärpan så snyggt, inget plockepinn i bakgrunden här inte. Sådant syns ju inte i mtf, och brukar inte heller ges någon tyngd av "testare". Konstigt egentligen då jag tycker att det är just detta som avgör om optiken är bra eller inte?! Tillräckligt skarpt är det mesta, men förmågan att visa detaljer i kontrastrika motiv har inte alla gluggar. I och för sig ingen överraskning att zeiss är så bra, jag har ju ett par stycken till min hasselbladare ;)
-affe
Svar från N Thomas Meldert 2010-06-27 15:53
Jag är inte någon ivrig MTF-kurvenörd även om jag kan förstå och gilla deras objektivitet. Det är verkligheten som gäller. Biogonen är härlig och utmärkt lättarbetad. Det är väl ingen slump att Zeiss gör objektiv till många namnkunniga kameramärken. De har ju hållit på ett bra tag och kan det här.
Utan att vara nörd så går det faktiskt att läsa ut en hel del information ur ett komplett mtf-diagram som visar kontrasten vid 10, 20 och 40 lp/mm. Utöver rent skärpeintryck (som egentligen indikerar hög kontrast vid relativt låga frekvenser) också hur fina tonövergångar och känslighet för ströljus m m kan förväntas.

Men det är viktigt att se dem som komplement till bildresultatet. Men de berättar inget annat än hur optiken beter sig, så jag tycker att de är till ganska stor nytta då de ger en fingervisning om vad jag skall kolla efter bland annat.

-affe
Svar från N Thomas Meldert 2010-06-27 21:46
Det är klart att innan man köper nåt kollar man vad man kan förvänta sig.
Inte mycket mer man kan önska av själva kameran. Så det hänger på fotografen om det ska bli nåt :-)
Svar från N Thomas Meldert 2010-06-27 21:44
Precis! Nu hänger det bara på mig! Ooops, det tänkte jag inte på =)