Mitt fotografiska minne

Getting the Big Picture

Om att fotografera storformat - för god hälsa

För någon månad sen fick jag långlåna en storformatskamera av en kollega. Han hade tänkt fota en del under sommaren, köpt och laddat kassetterna med film men därav blev intet. Så nu under den senaste månaden har jag torrkört metodiken med uppriggning, inställningar, objektivbyten, handgrepp mm mm. Idag kände jag mig mogen för den första sessionen. Förra helgen rekade jag lite extra ute på Ekerö och igår tog jag en tur på Färingsö för att leta lämpliga placeringar av kameran för bästa utsnitt på ett par sajter.

Jag packade hela utrustningen i min lilla resväska med mycket bolster mellan prylarna. Med en resväska blir det  bekvämare att transportera de tunga grejerna. En termos med kaffe och ett par mesostmackor packade jag i ryggan för att konsumeras vid det andra stoppet. Två stativ hängde med. Ett av naturliga skäl. Det andra för dokumentationens skull.

Vädret var väl inte sådär lysande idag för positiv färgfilm med ISO 100. Inte heller har hösten brakat igång på allvar därute på mina sajter. Men första gången fick bli en övning. Och övningen gick bra. Det vill säga beträffande handgreppen och sånt. Resultatet får jag vänta på ett tag.


Rigggat och klart för tagning. Det är fint med fjärrkontroll till digitalen på det andra stativet


Första motivet. Ekerö kyrka från en utsiktspunkt på Ekerövägen strax bortom Träkvista. Bilden är tagen med motsvarande 75 mm. Med storformataren tog jag två bilder, en med 135 mm och den andra med 210 mm. Dessa brännvidder blir, i storformatet 4"x5", motsvarande 40,4 mm och 62,8 mm i 35 mm fullformat. Jag körde alltså ganska normalt.

Av tidigare aktiviteter under dagen var jag ganska uppskruvad och jag funderade ett tag på att stanna hemma bara för att lugna ner mig. Men jag upptäckte en sak. Ganska snart efter den första riggningen hamnade jag i en lugn och skön stämning. Det fanns nu ingen orsak att ha bråttom. Bara att göra jobbet lugnt och metodiskt. Att njuta av hantverket och njuta av att vara ute. (Nå det blåste lite snålt men jag frös inte). Storformatsfotografi passar mitt kynne och gynnar nog hälsan mer än jag begriper.

Packa ner och åka vidare. Nästa ställe var Munsö kyrka. Packa ur, gå en liten bit, dricka kaffe och äta medhavda smörgåsar. Just då kändes det väldigt klokt att jag tog med lite fika.


Andra motivet men taget tidigare i år med D80. Jag satte på 135 mm-objektivet och så höjde jag objektivet för att räta upp de fallande väggarna. Det såg väldigt bra ut på mattskivan och det ska bli kul att se resultatet så småningom. Sånt här gillar jag. Bildbehandling direkt i klameran, menar jag. Photoshop naturae

Jag tog också en bild på hästarna i hagen intill kyrkogården med klockstapeln i bakgrunden. Sedan nerriggning och hemfärd. Tre timmar var jag ute och transporten tog en av dem. Sex bilder tog jag på de återstående två. Det är långt till 6 bilder/sek. Och det känns bara fint.... 

Mellanformataren

PS
Kameran jag använder är en TOYO Field 45CF med Nikon och Hasselblads objektiv.

 

Inlagt 2010-09-26 19:21 | Läst 9588 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Den sista bilden var fin, vacker himmel:o)
Du skall ta dig en titt på www.kyrkokartan.se
Der kan du lägge inn bilder av kyrkor, jag la inn mina bilder där från Ekshärad och Gräsmark kyrka:o)
Mvh synnöve
Svar från N Thomas Meldert 2010-09-26 20:44
Tack Synnöve för gillande och tips. Den där kyrkan är min favorit här i Stockholmstrakten.
Det ska bli spännande att se resultatet från dina vedermödor med TOYO-kameran. Menar du verkligen positiv färgfilm? Mmm, mesostmackor och kaffe, det låter gott :).
Svar från N Thomas Meldert 2010-09-26 20:46
Japp, jag menar positiv färgfilm. Lär vara mycket vanligt när man fotograferar för tidskrifter. Det var vad kollegan hade laddat med och jag fick ta slut på dem. Jag måste ju ha plats för mina svart/vita blad =)
Fantastiskt intressant! Skall bli spännande att se resultatet. Har precis skaffat mig en mellanformatare och optik för lite vidare vyer men tar det nog lite lugnt tills vintern har givit vika.
/Stephan
Svar från N Thomas Meldert 2010-09-27 07:15
Ja mycket intressant! Positiv färgfilm är ju ingen lek. Det måste bli rätt första gången. Återkommer i ärendet =)
Äntligen dyker du upp med en riktig kamera! Det där är väl en perfekt kamera för landskap och arkitektur. Och för porträttstudion. Och helt modern är den väl också?
Svar från N Thomas Meldert 2010-09-27 07:20
Tack Ernie. Landskap och arkitektur var just de första motiven. Man fick lite Ansel Adams-känsla därute men bilderna kommer nog att vara långt ifrån hans kvalité. Men det är kul att prova på det här. Fast nästa gång tar jag nog med nåt skynke och en lupp för mattskivan. Då kan man stå upprätt och slippa det monstruösa ljusshaktet.