Mitt fotografiska minne

Smygpremiär med svartjobbet

I förra veckan fyllde jag år och jag firade med några timmar i mitt nya mörkrum. Solo. Tidigare har jag haft min pappa i närheten när jag kopierat men den här gången var han 40 mil bort. Och det var nog lika bra det. Det blir otroligt varmt på 2,5 kvadratmeter efter en stund. Pappa klarade det på mindre än en kvadratmeter i min barndom. Men han hade förstås ingen toalettstol som stod i vägen.


Meopta med färghuvud. Bord FLYTTA från IKEA

Jag började lite lätt med 10x15 Kodak Polymax II RC för att känna på det här innan jag ger mig på större papper och fiberpapper. Jag siktar på att göra mina egna förstoringar på varmtonat fiberpapper (som jag gillar mest av allt just nu) så småningom. Första sessionen körde jag tre negativ från Zeissen (ZM) och även om jag inte helt lyckades linjera in papperet rätt så blev bilderna över förväntan bra. Framkallade i Dektol och fixade i Tetenal Rapid fixer.

 
Första sessionen

Äkta silverarbete. Made in Vällingby.

Svartjobbaren

 

 

Inlagt 2011-08-01 11:19 | Läst 8794 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Oj, kommer att tänka på mina eskapader i barndomshemmets minitoa på andra våningen...
F´låt Thomas, men jisses va härligt de e med digitaliseringen ;-)
Svar från N Thomas Meldert 2011-08-01 12:04
Visst e de härligt med digitaliseringen! Men de e härligt med retro också. Bara känslan att fixa bilder UTAN photoshop är berusande =)
Spännande det här!
Åter till det fotografiska hantverket!
Respekt!!
/B
Svar från N Thomas Meldert 2011-08-01 13:56
Spännande är förnamnet. Kul är det också. Men svettigt i sommarvärmen!
Lycka till med ditt svartjobbande :-). Om jag bara kunde ha grejerna stå framme skulle jag själv också ta fram min gamla Durst M300.
Svar från N Thomas Meldert 2011-08-01 13:57
Jag borde kanske inte ha grejerna framme på den minimala toan/dusch men det funkar.
Du inspirerar alltid. Varför göra som alla andra när man kan gå omvägen via analogt:-)
// S-O
Svar från N Thomas Meldert 2011-08-01 17:28
Jag gillar det här lite gammaldags hantverket. Tids nog blir photoshoppande "gammalt hantverk" också =) Vänta bara! Kameratillverkarna gör allt för att ge oss perfekta bilder direkt. Då behövs inte photoshop heller =)
Lycka till med allt kreativt slit du ger dig in på! :-)
Svar från N Thomas Meldert 2011-08-01 18:16
Tack, du! Det känns lite extra bra när man gjort det själv.
Övervåningens minitoa är sådan att man (nästan) måste dra ner brallorna utanför och sen backa in, om man har den sortens ärende. Men - den fungerade som skötrum för minsta barnet för 15 år sedan så jag lurar på att försöka få till ett litet litet mörkrum där. Sen gäller det bara att lära sig hur det ska gå till, allting! Du är som vanligt en källa till inspiration!
Svar från N Thomas Meldert 2011-08-02 06:47
Pappa måste ha hukat sig och glidit in sidledes på pallen i garderoben i min barndom. Garderoben var väl större än en av dagens standard men inte mycket. Om du någonsin försöker önskar jag dig lycka till. Här på FS forum kan man hitta det mesta av kunskap. På bokborsen.se kan man finna billiga gamla läroböcker i det fotogafiska hantverket. Och photax.se har en gratis introduktion att ladda ner som pdf, "En hobby för dig"