Mitt fotografiska minne

35 mm gatufoto med Rolleiflexen

Om ett sällsynt ekipage

Lika bra att erkänna det utan krusiduller. Jag trivs väldigt bra bakom ett 35 mm's objektiv. Därför är det ofta jag går ut med den här apparaten när jag går på stan och plåtar.

Och så har jag äntligen funnit en digital motsvarighet som konkurrerar om gunsten vid mina vandringar. Också den med en 35:a. Jag tar ju sällan mer än en kamera med mig så ibland är kvalen stora innan jag kommer iväg. Den första tar jag helst men den andra borde få lufta sig också.

Till råga på allt har jag nu gått och blivit med 35:a på mellanformatsfavoriten också. Tre hötappar att välja på när man ska dokumentera livet i staden.

Jag har kommit över en Carl Zeiss Rollei Mutar 0,7x som förvandlar min Rolleiflex 3,5B Automat till en gatufotokamera med pondus. Den blir därmed nästan lika skräckinjagande som de största DSLR:erna. Men har en vänligare framtoning. En del människor  mjuknar betydligt och blir riktigt trevliga i sällskap med en Rolleiflexfotograf. Döm själva.

 

Mutar 0,7x omvandlar 75 mm till 54 mm och bildvinkel 72°. Motsvarar 35 mm på en 35 mm's kamera. Mutaren är ett sällsynt djur på autionssajterna men förekommer oftare än en äkta Rollei Wide.

Objektivet tar 67 mm filter som jag redan har i flera färger till min Bronica. Filterringen täcker en del av sökarobjektivet då men det får man leva med för att få sina fina sommarmoln.

Notera stödpinnen längst fram. Den är lite framtung.

Mellanformataren

Inlagt 2011-08-02 06:55 | Läst 6662 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Med Mutaren blir din Rollei ett nästan lika otympligt monstrum som Mamyiaflex :-) Den har 65 mm glugg, inte så stor skillnad mot 54 mm. Men den har inte hängt med ofta, jag har fortfarande inte fyllt en rulle. Ett problem är att jag inte har någon exponeringsmätare. Men man kan ju klara sig utan.
Svar från N Thomas Meldert 2011-08-02 08:11
Det är helt klart något annat att bära på än en Kodak Easyshare =) Men vad gör man inte för konsten? 12 bilder på en rulle kan inte vara något problem för någon att ta i ett nafs.
Hur blir bildkvaliten med en Mutar? Och passar den även Rolleiflex 2,8?
Att många människor blir trevliga när man använder en Rolleiflex kanske också beror på att fotografen inte döljer sitt ansikte bakom kameran.
Svar från N Thomas Meldert 2011-08-02 09:06
Rolleiflexfotografer är trevliga av naturen. Vi bockar och bugar för alla =)
Jag kan inte svära på att den passar en 2,8. Den jag har passar på bajonett I. Bildkvalitetén får jag återkomma till. Rullen är inte färdigskjuten än.
Ett passande namn, kameran ser ju muterad ut med den där grejen på.
Jag har lagt märke till att en del människor också mjuknar och blir trevliga i sällskap med en öl:-)

Ha det gott! /Thomas
Svar från N Thomas Meldert 2011-08-02 09:08
Ja, en del behöver tillbehör för att bli något annat än det man egentligen är. Öl är nog ett sådant tillbehör för en del =)
Snygga kameror alla tre! :-)

Jag hade gärna köpt en Rolleiflex, men då måste jag köpa en ny skanner också. Och det har jag inte riktigt råd med just nu.

Så jag håller mig till småbild ett tag till! :-)
Svar från N Thomas Meldert 2011-08-02 11:30
Om det funnes en skönhetstävling för kameror har nog mina en god chans =) Det är aldrig för sent att börja med mellanformat. Jag började vid 55 så du har några år på dig =)
Skoj att se hur du förvandlar din kamera till en rymdstation. Och så skickar den ner bilder också:-)
// S-O
Svar från N Thomas Meldert 2011-08-05 21:44
Ja, det är ett par ordentliga paraboler där framme =)