Mitt fotografiska minne

Ilford Multigrade ART300

Om ett mycket speciellt fotopapper

Det här inlägget är bara för mörkrumsintressenter.

Ilfords ART300 är utan tvekan ett papper för finsmakare. Det är baserat på bomull och har en trevlig färg och struktur, typ äggskal. En konstnär skulle nog kalla det medelgrov gräng. Det är helt klart ett papper för speciella ändamål och särskilt lämpad till utställning av fotografier av det mer konstnärliga slaget. Jag ska visa mitt premiärförsök med papperet som tyvärr är en enorm besvikelse i skannat tillstånd. Det här papperet måste ses i verkligheten. Sorry! Här i bloggen är den bara en blek aning. Inget för internet och digitala människor med andra ord.

Bilden är från en sommarstuga i Värmland och har fått titeln JAKT.  Jag har använt de vanliga mörkrumstricken för att få fram det resultat jag ville ha men ändå finns det en del kvar att göra för ett perfekt resultat. Men det kommer ni aldrig att få se. Såvida ni inte kommer hem till mig och tittar på pappersbilden. Jag snackar känsla med stort K.

För jämförelse lägger jag också ut det skannade negativet här.

Pappersbilden är förstås inte lika krispig som det skannade negativet. Den är mycket softare i sin framtoning. För att inte säga "klassisk". Papperets struktur tar bort en del av kontrasten och tillför också struktur på släta ytor i bilden. Men än en gång, den måste ses live och kännas på med händerna.

Mellanformataren

Inlagt 2012-02-27 08:18 | Läst 8734 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Nej - det ser för djävligt ut. Varför skriva digitalt om det som inte kan visas digitalt? Agfa Portriga rapid kan man inte heller visa i skannat tillstånd, liksom många andra fina pappersytor. Verkligheten har kvar en hel del poänger gentemot ettorna och nollorna.
Svar från N Thomas Meldert 2012-02-27 11:50
Det är verkligheten som gäller i alla lägen. Ettor och nollor har ingen känsla för nyanser.
Att njuta av bildkonst innebär oftast att man får insupa motivet enbart med ögonen. Mer sällan att man får lukta eller känna med häderna. Undantag finns. Att bläddra i en fotobok. Underbar bild!
Svar från N Thomas Meldert 2012-02-27 12:18
Att bläddra i fotoböcker hör till mina främsta nöjen och inspirationskällor.Roligt att du fått en känsla för miljön i bilden.
Det kommer mig att tänka på gamla tider, när man kunde bläddra i provböckerna med olika slags papper. Synd att jag inte har någon sådan provbok kvar. En gång i tiden hade jag från både Afga och Ilford, och kanske någon mer. Pappersytan var så att säga halva njutningen!
Svar från N Thomas Meldert 2012-02-28 06:58
Njutning är ett bra ord i sammanhanget =)
syntax 2012-02-28 08:43
Jag tog nyligen fram ett gammalt album med storkopior från mellanformat gjorda på Agfa Portriga Rapid. Vilken framtoning! Vilken upplevelse! Jag känner skammens rodnad på kinderna när jag tänker på att man numera tar fram svartvita bilder på färgpapper - labbehandlat eller via bläckstråleskrivare, och att jag ibland förfaller till sådant.
För den som längtar tillbaka till Agfa Portriga så finns idag ett motsvarande papper hos Foma med likadan yta. Det heter Variant IV 123 och är i princip snarlikt Agfas gamla klassiker. Har provat det och det är en värdig ersättare till Agfas Portriga.
Svar från N Thomas Meldert 2012-03-30 19:17
Jag har ju nyss börjat med mörkrummet så jag har inte så mycket att längta tillbaka till =) Egentligen är det konstigt att jag som hade tillgång till pappas mörkrum under hela min uppväxt ändå aldrig riktigt fastnade där trots några gästspel.
Måste hålla med om att scannade bilder inte gör sig till rätta.
Ilford art 300 ska defenitivt ses på riktigt. Trevlig struktur på pappret, och böjer sig inte allt för mycket vid luft torkning.
Jag har dock haft problem med papper som missfärgat sig under torkningsprocessen är det något du har stött på?
Svar från N Thomas Meldert 2012-05-24 21:50
Ja, det här papperet är bäst IRL. Missfärgning har jag inte sett men jag torkar på ganska låg värme (lägre än 40°)
Jag har sett detta underbara papper, jag tycker det påminner om Agfa Portriga, Jag blev kär vid första ögonkastet! det kommer knappast till sin rätt på en dataskärm. Det absolut finaste och dyraste papper jag sett!

Mvh Berit
Svar från N Thomas Meldert 2012-11-29 07:00
Instämmer helt i att det inte gör sig på en bildskärm. Papperet ska ses live.