Mitt fotografiska minne

Att vända kameran åt andra hållet

Om självporträtt

Det här året måste jag börja ägna mig åt självporträttets svåra konst. Nå, måste är väl kanske överdrivet. Önskvärt snarare. Till sommaren tar mina historiska profilbilder slut. De hinner ikapp nutiden och då tänkte jag att självporträtten ska ta vid. Därför har jag redan börjat träna, inspirerad av några förebilder som t ex Vivian Maier, Lee Friedlander, Micke Borg och Bernt Carlzon. Det dröjer förstås länge innan jag kommer i närheten av deras kaliber men jag gör det mest för nöjes skull, precis som med mina tidigare profilbilder. En fotografisk lek.

Här kommer en kavalkad av tidigare  självmordsförsök varken i kronologisk ordning eller med framgång.

 

 

Barnbarn är också ett slags självporträtt

 

 

 

Svårt att få plats i bilden

 

Glorian tar jag bara på mig i kyrkan

 

 

Lugn, jag kör bara med lösa skott än så länge. Först i sommar blir det skarpskytte.

 

Mellanformataren

Inlagt 2013-03-25 07:59 | Läst 6631 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Ja, sånt borde man kanske göra oftare (så man har nåt att skrämma barnbarnen med...). För mig blir det bara av när jag tycker jag behöver en ny avatar nånstans.

Är det Wijs trädgårdar på bild 4? Eller rentav Hammenhög? Får associationer till båda ställena när jag ser den.
Svar från N Thomas Meldert 2013-03-25 11:14
Ja, man borde nog göra det oftare. Träna på att se objektivet i ögat för att kanske förstå varför folk blir så rädda när man lyfter kameran till ögat =)
Ulriksdals slottspark var det med en utställning av uteplatser.
Det är en kameradetalj som är i högsta grad inblandad här: SJÄLVUTLÖSAREN.
Jag minns en tid när det inte var riktigt "fint" med självutlösare. En riktig proffskamera var helst inte utrustad med någon sådan. Från många tillverkare saknades denna detalj på företagets proffsutförande. När man frågade om detta fick man svaret; "vad skall man med en sådan till?". Det är bra att du ger svaret. Jag har genom åren många bra och avspända porträtt av mig själv tack vare självutlösaren.
Svar från N Thomas Meldert 2013-03-25 11:16
Om självutlösaren fungerar så är det väl ok. Men på många äldre kameror har den gett upp. Sannolikt av för lite användning.
Du har en härlig humor Thomas och du bjuder på dig själv. Kul!! Även om det är lösa skott här, så har de ändå mycket charm i sig. Så det blir väl till att ducka när du laddat skarpt.... ;)
Du skulle ju kunna be var och en av dina fotovänner att vid era möten ta ett porträtt av dig, som du får och bara du visar om du vill... Fast, då är det ju inte självporträtt :) //Peter
Svar från N Thomas Meldert 2013-03-25 12:08
Livet är för långt för att ha tråkigt hela tiden! Och mina klubbkompisar tar kort på mig ganska ofta men nu vill jag ta egna efter eget huvud. Lee Friedlander har gjort en bok med bara självporträtt, In the picture. Mycket inspirerande. Vivian Maier var en flitig och fyndig självporträttör också. Många förebilder finns det. det är bara att hugga i. Bra träning också. Modellen finns alltid till hands, både naken och klädd =)
Peter-L 2013-03-25 12:10
Okej jag förstår..... Självporträtt är svårt, mycket svårt! Har testat själv några gånger och ja, efter högst 5 bilder ger jag upp.... :) Bakom kameran, ska jag va.... :) Lycka till! //Peter
Härliga bilder Thomas, en svår konst med självporträtt.
Gillar bilden där du står med storformatskameran i högsta hugg, undrar vad det är för kamera?
Hälsn//Rolf
Svar från N Thomas Meldert 2013-03-25 15:32
Storformataren är en Toyo 45. Lånad men återlämnad efter ett par år. Jag saknar den där långsamma och eftertänksamma typen av fotografi. En vacker dag ska jag ha en egen...
Det här var roligt. Fina bilder, några med humor. Det gillar jag.
Svar från N Thomas Meldert 2013-03-25 17:49
Du kanske ska prova att vara modell då och då, S-O? Du har väl fjärrkontroll till din 300...
Att stå på andra sidan kameran är jobbigt tycker jag
Oavsett om det är porträtt eller självporträtt
Svar från N Thomas Meldert 2013-03-25 21:20
Ja, i båda fallen behöver man komma över en tröskel. Obekvämlighetströskeln. Egentligen är det lite konstigt att vi fotografer som så gärna vill ta bilder på andra i ett avslappnat tillstånd har så svårt låta det ske på oss själva. Man måste nog öva flitigt innan det känns naturligt =)
begust 2013-03-25 21:32
Mycket övning krävs
Glöm inte att le vackert när du tar en profilbild! :-D
Svar från N Thomas Meldert 2013-03-26 06:41
Jag ska nog variera mig lite. En grinig gubbe kan vara bra också =)