Mitt fotografiska minne

Copycat William Eggleston

Om att fotografera det fula

Bill: "Här finns inget att fotografera. Allt är så fult"
Vännen: "Fotografera det fula då"

Jag har börjat intressera mig för William Eggleston. Även om jag tycker bäst om hans tidigare svartvita bilder är det hans massiva produktion av färgbilder av det fula som jag nu vill låta influera mina egna färgfotografiska försök. Färg är svårt har jag sagt i många år men skam den som ger sig. Dubbelt svårt blir det när man ska försöka hitta fula motiv där man bor men som ändå kan bli en intressant bild.

Världens första fotoutställning av färgfotografier (Egglestons) skedde på Museum of Modern Art i New York på initiativ från John Szarkowski 1976. Sedan dess är Eggleston en välkänd färgfotograf med en stor produktion av färgbilder, flera böcker och flera utställningar. Det finns några dokumentärer på youtube om honom som är värda att titta på. Hans sätt att fotografera är kanske särskilt intressant. Ibland sveper han bara förbi motivet med kameran och tar bilden i farten (men det blir ändå en stillbild av det), ibland tar han evigheter på sig för att ta en bild. Dessutom säger han sig bara ta en bild på varje motiv för att slippa välja mellan två bilder. Det ni, seriebildsfotografer =)

Nå, sedan förra sommaren har jag försökt kopiera hans bildstil. Det är svårt, ska jag säga. Det fula bjuder motstånd mot att bli fotograferat. Jag har problem med motivationen. Men jag tycker ändå att jag ska försöka. Vad som är fult är f ö högst subjektivt.

 

 

 

 

 

 

Jag fortsätter experimentet den här sommaren också.

Eders Hängivne

PS
Fast den här sommaren kör jag med andra färgfilmer. 

Inlagt 2017-04-14 13:57 | Läst 5633 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det där har jag svårt för. Jag skulle inte ens idas försöka. Jag fotograferar medvetet det vackra. Det är dom russinen jag vill plocka ur kakan. Det fula har jag övernog av. Det finns överallt omkring mig, det dyker ständigt upp i min TV, det lurar varsomhelst där jag rör mig. Fulheten i dagens (a)sociala medier är många gånger uppenbar. Så skulle jag alltså leta upp sådant!? Sällan jag gör.
Jag tänker som Evert Taube i ”Diktaren och tiden” - var skall skönheten finna sitt försvar? Ja inte hos William Egglestone i alla fall.
Svar från N Thomas Meldert 2017-04-14 14:53
Vi har alla våra infallsvinklar på verkligheten. Din är inte sämre än Egglestons. Det är en stor utmaning för mig att smälta hans bilder och lära mig uppskatta åtminstone några av dem.
Jag är stundtals svag för det "fula" men har inte Egglestone som nån förebild. Gillar jordgubbar och macken med sitt gula.
Svar från N Thomas Meldert 2017-04-14 18:55
Ja, vad som är fult eller inte är ju en smaksak.
Bra tycker jag.
Svar från N Thomas Meldert 2017-04-14 18:55
Kul att du är med mig =)
Friskade upp minnet på Eggleston. Hur man än vrider och vänder så har han verkligen sett det han plåtar. Ibland blir det snyggt enligt min smak (och det gäller nog mest de enfärgade bilderna), ibland en plågsam påminnelse om hur det ser ut runt om oss.

Tunbjörk hade väl något liknande men kombinerat med en ömsint humor. Jordgubbsståndet och han som stänger grinden har nåt sånt tycker jag.
Svar från N Thomas Meldert 2017-04-14 21:24
Ja du, man gillar inte alla bilder och en del måste "mogna" innan tycke uppstår.
Det är en konst att se det vackra i det fula. Gillar den här typen av bilder.
/Janne
Svar från N Thomas Meldert 2017-04-14 21:25
Kul att inte vara ensam om det. Men jag tycker det är svårt att hitta fula motiv i Sverige. När jag såg hans videor på youtube så inser man att i USA finns det gott om fula miljöer =)
Jeg har også læst om W. Eggleston og set mange af hans billeder - både de sort vide og hans specielle farvefotos af mere almindelige/daglidags motiver og sommetider lidt "ugly" nogen.
Jeg synes du rammer rimeligt godt med dine motiver.
Med fotohilsen fra Erik/DK
PS: Min blog fra den 6/2-2016:
http://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/danske-bloggen-259-william-eggleston.htm
Svar från N Thomas Meldert 2017-04-14 21:28
Jag minns inte att du också försökt härma Eggleston =)
Vad är egentligen fult, det gäller att finna skönheten i det som vi har omkring oss, det kan vara färger, former eller geometriska mönster, men skönheten finns där bara man tittar.
Snygga bilder.
Svar från N Thomas Meldert 2017-04-15 10:04
Ja, alltid hittar man något.
Bra och intressanta bilder som höjer sig över mängden. Det vackra kan ofta vara rätt ointressant. Fortsätt på det här spåret så kan det bli riktigt, riktigt bra.
Svar från N Thomas Meldert 2017-04-18 07:28
Tack, Magnus. Den här sommaren ska det bli mycket fult =)
Det blir att fotografera med ett ovanligt tänk att välja det fula. Det skulle nog vara allt för svårt att tänka så för många. Men det skulle nog ge annorlunda bilder. :-)
Svar från N Thomas Meldert 2017-04-25 09:13
De flesta är väl inriktade på att ta bilder på det vackra. Konkurrensen lär inte bli så stor =)