Mitt fotografiska minne

Då och nu 2

Den här gången tänkte jag uppehålla mig kring mitt eget hus där jag bodde mina barndomsår. Hur såg det ut då och vad ser det ut som nu. Först ett litet persongalleri ur mitt minne.

Hyresvärden hette Gustav Andersson, hans fru Eva och deras dotter Gunhild. De bodde på andra våningen. Här en bild på dom.

 

 

Yngve bodde också på andra våningen Han var kusin med Gunhild. Han jobbade på Vägverket som väginsspektör och parkerade alltid sin bil under den stora lönnen som tillsammans med uthuset bildade infart till tomten. Han hade en pepitarutig hjälm och läderhandskar i bilen som vi imponerat tittade på ibland. Jag har inget foto eller ens ett minne av hur han såg ut.

I grannlägenheten på första våningen bodde Elsa och Rolf med barnen Rigmor och Jörgen. Vad Rolf jobbade med på den tiden minns jag inte men nu driver hela familjen utom Rigmor OK/Q8-macken ute på Karlstadvägen. Det var de som skaffade TV före oss så det blev en del pyjamaslopp mellan lägenheterna innan vi skaffade en egen TV. Ty det fanns barnprogram även på den tiden. Men inte TV hos alla och det var ju gemenskapsfrämjande.

I det yttre hörnet av huset bodde Gösta och Gertrud med sönerna Kennet och Tommy. Gösta var grovarbetare och klarade av det mesta. Jag tittade på när han putsade grunden på huset en gång. När jag var där nyss kunde jag konstatera att han kunde sin sak. Allting sitter kvar. Han var alkoholist av den sorten som blir otrevlig under påverkan men han var en mycket trevlig prick när han var nykter. Han kunde trolla tioöringar ur mitt öra. Det var lika häpnadsväckande varje gång. Gertrud hade en speciell stil när hon gick. Korta försiktiga steg som om det alltid var halkigt. Sönerna tog till sig samma stil. Det händer att jag träffar Tommy när jag är hemma. Han är precis som jag minns honom från 60-talet.

Nu lite bilder.

 

 

 


1945. Så här såg huset ut när jag bodde där också. Idag kan man inte ta ett kort från den här platsen. Det står ett nytt hus i
vägen.

 


1954. I lummig sommargrönska. En på många sätt spännande trädgård.

 

 


1977. Den stora trädgården som förgrund. En tråkig rest av fornstora dar. Här står fortfarande den gamla Arbetsförmedlingen kvar på Kyrkogatan.

Foto: Leiler Norén

 

 


2008. Nya hus har trängts in i trädgården. Några likheter syns kanske på mitt hus men det mesta är omdanat.

 

 

Entrén 1945. Den såg likadan ut när jag bodde där. Den trekantiga cementplattan med en pelare på var sida. Dörren till vänster var vår dörr. Den till höger gick in till trapphuset och Elsa o Rolfs lägenhet.

 

 

Entrén 2008. Nytt och fräscht. Men mysigare?

 


Då och nu i samma bild. Källardörren ser ut som som den alltid har gjort. Tack och lov!

Inlagt 2008-12-14 17:35 | Läst 7346 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
tänk så det har förändrats...på OK/Q8, i deras fönster, där finns lite gamla bilder man kan titta på, från karlstadsvägen. jätte fina bilder från undgefär 50-talet skulle jag gissa:))

när jag blir äldre så kanske jag sitter och bloggar om Åmål precis som du, och jämför hur det förändrats sen när jag var liten;))
/E.T
Svar från N Thomas Meldert 2008-12-15 08:37
Det låter som ett troligt framtidsscenario. Gumman Elin minns Åmål =) Hehee
Vet du om att min farfar byggde OK/Q8 ? :)
Min pappa hade kontor på övervåningen, där de hade videofilmerna förr...

/ Peter
Svar från N Thomas Meldert 2008-12-15 12:43
Nej det hade jag verkligen ingen aning om. Menar du att de sålde Opel där förr? Jag kan inte minnas några Opel-skyltar där uppe. Däremot i närheten av gamla mejeriet hade de väl verkstad och försäljning förr, eller? Eller var det Kjells bror som höll till där?
Min farfar startade Gunnar Heintz Bil AB i Q8/Ok lokaler, men jag ska kolla med pappa vilket år. Sen så öppnade pappa i gamla mejeriets lokaler på läroverksgatan, men de var nog på 70-talet. Tror de sålde GM:s märken, Cheva etc. Ska kolla med farsgubben :)

/ Peter
Intressant att få ta del av dina historiska vingslag. Missa inte sista delen av Söderkåkar på SVT i kväll :)
-affe
Svar från N Thomas Meldert 2008-12-28 17:36
Tack för tipset Affe. Jag har dålig koll på tv-programmen =)