Mitt fotografiska minne

Det enkla är skönast

Hur svårt kan det va?

Jag förvånas över en del kommentarer om nya kameror; som att de saknar en massa reglage. Men när jag ser kameran så verkar den redan vara överbefolkad med instrument och reglage som en flygplanscockpit. Varför blev det så? Och varför vill man ha mer av eländet. Det krävs ju nästan en körkortsutbildning innan man tar bilder med den. SUCK.

Det här räcker. Nästan point and shoot.

Det kräver förstås lite mer kunnande om fotografins samband men lämnar också mer tid vid själva fotograferingen åt att skapa bilden.

För mig är det mest så att om jag måste fippla med en massa inställningar så har motivet hunnit försvinna. Jag  gillar det enkla.

Eders Hängivne

PS
Jag menar allvar om det enkla. Men i övrigt är det mest på skoj.

PPS
Jag har några ännu enklare kameror också. Men de kräver för mycket av mig!

Inlagt 2019-02-24 11:44 | Läst 3594 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Så här skrev jag i tidn. FOTOGRAFI Nr 2 1995:

"...Man kan ju tycka att det aldrig kan vara en nackdel att bygga in många funktioner - man behöver ju bara utnyttja de som passar. Men situationen att motivet försvinner i fjärran medan fotografen väljer lämpligt automatikprogram kan uppstå. Hamnar man i det läget har automatiken bitit sig själv i svansen. Det hade kanske gått snabbare att göra sin exponeringsmätning manuellt och ställa in tid och bländare på det gamla sättet. Att okritiskt fortsätta att bygga på funktioner, kan resultera i en ny typ av manuell fotografi som tar längre hanteringstid än den gamla..."

Det är 24 år sedan jag skrev de raderna, och i någon mån har det gått just så, som du ju konstaterar Thomas - alltså en ny typ av manuell fotografi som tar längre hanteringstid än den gamla.
Svar från N Thomas Meldert 2019-02-24 15:02
Huvudet på spiken, Peter. Du var klok redan då =)
Nu är det nog så, att då som nu när man exempelvis fotograferar gatufoto, så gör man en inställning i förväg för att vara bered på att fotografera ögonblicket. Det som möjligen kommer till nu, för att inte missa ögonblicket, är att man kan ställa in på snabb serietagning.

För att vara riktigt säker på att fånga ögonblicket i vissa situationer, kan jag filma i 4k och plocka ut en bild på 8 milj pixlar i jpeg.

Vid andra tillfällen, som när jag fotograferar bilar inifrån , med stora skillnader mellan mörka och ljusa partier, tar jag en serie på 5 bilder bilder med fast brännvid och ISO samt 5 olika slutartider. Sedan smäller jag ihop bilderna i Lightroom och får ingen utbrändhet i ljusa partier och detaljer i de mörka partierna.

När jag fotograferar fåglar litar jag till ett sofistikerat autofokussystem. I övrigt är gäller manuella inställningar.

Vill jag vara kreativ kan jag multiexponera ganska enkelt.

Om ljusförhålladena är svåra kan jag direkt ta en hdr-jpegbild i kameran.
syntax 2019-02-24 19:20
Att fotografera med hyperfokal inställning (skärpedjupsgaffel) kan man naturligtvis göra nu som då - och till det behövs inga monsterinställningar, vare sig nu eller då.
Serietagningar kan man nog tänka sig, men det är ofta inte en generell problemlösning. De förutsätter nämligen att fotografen har vinklat in fokus rätt, och i rätt moment. En gammal sanning är att det goda motivet kommer som en snigel - och försvinner som en blixt. Om man inte är med i den saken, ja då står man där med sin serietagning.
Att väga samman fem bilder med olika exponering för att få större tonomfång kan naturligtvis vara användbart - men det funkar bara på rimligen stillastående motiv.
Svar från N Thomas Meldert 2019-02-24 21:03
Du tar mig på för stort allvar, Björn =)
McBear 2019-02-25 10:47
Det är det gamla vanliga käbblet :)
Hej du känner inte till det om mig men jag gillar inte kameror alls utan enbart bilder av olika slag.
Ha det gott vi ses väl här igen.
Hälsningar
Gun-Inger
syntax 2019-02-24 22:57
Som en som gillar målningar då - men inte penslar och paletter alls? Jag säger då det...
Svar från N Thomas Meldert 2019-02-25 07:17
Liksom Maria väljer du den goda delen, Gun-Inger. Vi ses säkert igen. Mina bilder finns i min portfolio. Ta gärna en titt. Det kommer att bli flera album där vad det lider.