Mitt fotografiska minne

Färg vs svart/vitt - 3

Dags igen för lite jämförelse mellan färg och svart/vitt. Här har jag valt en ganska dålig bild ljusmässigt och lyckades fixa till färgbilden ganska bra om jag jämför med originalet.


Den färdigbearbetade bilden från Lightroom.

Motivet är dykbalben med postlådorna och i originalbilden är den väldigt mörk och skuggorna hårda. Jag lyckades dock lätta upp allt det mörka och få fler synliga detlaljer i de mörka partierna och ändå bevara bakgrund och himmel så som jag såg det vid fotograferingstillfället.


Slutresultatet i SEP (Silver Efex Pro)

Här ville jag fokusera ordentligt på motivet. Allt runtomkring tycks mig oväsentligt förutom att det bidrar till miljön för motivet. Jag har valt "neutral" film. Inga filter men kört en nästan överdriven omvänd vinjettering för att få motivet att framträda så mycket som möjligt. Vinjetteringen går att styra ganska mycket i SEP. Här har jag placerat centrum ungefär mitt i dykbalben och använt en vinjettering någonstans mittemellan cirkulär och rektangulär och sedan dragit i Amount tills jag var nöjd. Som oftast har jag börjat med att välja förvalet High structure.

Andra skulle säkert ha gjort annorlunda i båda efterbehandlingarna (möjligheterna är ju enorma numera i det digitala mörkrummet) men det här är min version efter min smak.

Inlagt 2010-05-20 07:03 | Läst 7898 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Visst är sådana här experiment intressanta! Jag har själv jobbat jättemycket med det som du vet. Och det är verkligen kul att se jämförelsen. Du får gärna komma med mer sådant.

Jag tror att du lyckats väldigt bra med färgbilden. Den ger mig en stark känsla av hårt solljus, med dykmojjan i slagskugga. Det intrycket har totalt försvunnit i den svartvita bilden. Där får jag intrycket av en dag där det inte är nermulet (man ser ju tydliga skuggor) men där solen ändå är starkt beslöjad. En sådan där dag när man tittar på himlen och säger: "Det skulle inte förvåna mig om det är ett väderomslag på gång". Nu tänker jag mig in i hur bilden skulle blivit på Tri-X, och det gör mig nedslagen inför möjligheten att skapa riktigt bra svartvita bilder digitalt. Som vanligt!
Svar från N Thomas Meldert 2010-05-20 20:31
Javisst är dessa experiment intressanta! Nåt roligt ska man ju ha med sina digitala färgbilder =) Och det kan ju sporra till att ta fler av den sorten också. Jag överger nog inte filmen förrän den är slutgiltigt borta.
Färgbilden var riktigt svår att få till men med tålamod går det. Man frestas fila och justera i all oändlighet för nästan osynliga förändringar.