Mitt fotografiska minne

Första hålkameraförsöket

Om lärdomar

I våras fick jag för mig att konvertera min gamla Piccolette till en hålkamera. Den befintliga linsen var verkligen inget att ha så ett hål skulle nog bli bättre. Jag hade rätt beträffande distorsionen men med kamerakonstruktionens övriga detaljer hade jag fel. På Piccoletten sitter bländaren framför linsen och jag antog att om jag bara körde full öppning så skulle det inte vara något problem. Jag antog dessutom att bländaren kunde fungera som motljusskydd. Det gjorde den förvisso men den gav också en rejäl vinjettering. Och jag ville ju ha bild på hela bildytans 4x6,5 cm!

Contessa Nettel Piccolette från 1921

Jungfrusunds marina

Skytteholm

Det syns tydligt att bländarlamellerna begränsar bildvinkeln för hålet. Jag måste på något sätt flytta hålet längre fram. Ingenjören i mig får hitta på något verkningsfullt. Återkommer...

Eders hängivne

Inlagt 2013-08-01 21:24 | Läst 5622 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Trevligt och spännande att utforska fotografins grunder! Ja, dina bilder skulle verkligen platsa på http://www.lomography.com Förövrigt ett bra sajt för oss som gillar det analoga i alla former! Ska bli kul att följa dina försök! Ha en fin kväll! Mvh. Johan
Svar från N Thomas Meldert 2013-08-01 22:49
Tack, Johan! Det finns ju en första gång för allt. Och om det inte gick bra är det bara att försöka igen =)
Fint försök med konverterigen av den gamla Picoletten till hålkamera det blev bilder med annorlunda stuk.
Svar från N Thomas Meldert 2013-08-02 06:33
Helt oväntat annorlunda =)
Du är allt en riktigt uppfinnarjocke du. Kreativt!
Svar från N Thomas Meldert 2013-08-02 17:45
Mer en lernaing by doing =)
det går framåt ser jag! :) fick du samma problem även när du hade kameran inställd på största bländare?
Svar från N Thomas Meldert 2013-08-02 17:47
Jag hade redan största bländaren för att inte vara i vägen för hålets bildvinkel. Men bländaren ligger tydligen för långt framför hålet. Det är hela saken. Tror jag.
Om du räknar lite på bildvinkeln kan du ta reda på vilken bländare du kan använda. Funderade på om motljusskydd gör någon nytta utan glasytor, men att lägga hålkanten i skugga är nog inte fel det heller.
Svar från N Thomas Meldert 2013-08-02 17:51
Jag använde en hålkalkylator jag fann på nätet där man angav brännvidden. Bildformat också,tror jag. Med motljusskydd menar jag mer att man har något som skuggar ingångshålet men jag tror som du att det egentligen inte behövs alls. Men det var ju lätt att hitta på det när ju kameran faktiskt är uppbyggd så där =) Nu blir det till att städa framför hålet rent mekaniskt.