Mitt fotografiska minne

Jag brukar gå ut med en av varje

Om det enkla fotograferandet

Varför ska man göra det svårt för sig jämt? Mina bästa stunder med fotografiskt förtecken sker med en kamera, ett objektiv och möjligen en extra film eller ett extra batteri. Naturligtvis gör jag det svårt för mig ibland och drar med en större utrustning men normalläget är bara en kamera med ett objektiv. Jag trivs helt enkelt inte med att bära en massa grejer. "Det ska va lätt å fota, annars kan det kvetta". I alla fall när man håller på med gatufoto.

Nu till helgen kommer det att bli en hel del "Dogma"-liknande fotografering. Jag kommer att gå ut med bara en kamera och ett objektiv. Jag gillar utmaningen att ta bilder med det jag har och ångrar sällan mina val. Ibland ångrar jag att jag inte hade färg i kameran. Som t ex tillfället nedan. Färgsprakande dräkter gör sig inte lika bra i svartvitt, om man säger så.

 

 

Klarabergsgatan vid Sergels torg. Nikon S + f1,4/50 mm + Tri-X 400

 

Eders hängivne

 

PS
Någon vecka senare stötte jag på dem igen med min OM-2N. Det var lika illa då, ingen färg i kameran! 

PPS
Jag kör med vänster- och högerdoja också. En av varje. Inget ombyte.

Inlagt 2014-05-27 19:58 | Läst 9750 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag har nästan alltid med mig flera objektiv, men när jag väl börjar fotografera brukar det objektiv jag börjar med få sitta kvar hela sessionen :)
Svar från N Thomas Meldert 2014-05-27 21:04
Du får ta det som ett tecken från högre makter, Anders. En fingervisning =)
Anders F. Eriksson 2014-05-27 21:12
Jag förstår absolut poängen, men jag vill kunna ha möjligheten att välja vilket objektiv jag börjar med :)
Det är i alla fall en fördel med en digitalkamera, att man alltid får originalet i färg. (Åtminstone om man använder raw-formatet). Sedan kan man ju enkelt göra om till monokromt, om man föredrar det. När det gäller gluggar förstår jag dig. Det är roligare på något sätt att i förväg bestämma vilken brännvidd man vill ha, och sedan skruva på rätt glugg för detta. Likafullt använder jag ibland zoom. Det är när jag har någon bestämd avsikt med fotograferandet, och jag är osäker på vilken brännvidd som är lämplig, eller bedömer att jag måste ha tillgång till flera olika. Min lilla spegelfria systemkamera har relativt små och lättviktiga zoomar, så det är inget större bekymmer att släpa på den med en lämplig zoom påskrurvad.
Svar från N Thomas Meldert 2014-05-28 06:49
Digital färg är inte lika snyggt som analog färg, tycker jag. Den digitala krispigheten i skärpan lockar många att göra för mycket av bilden. Det händer även mig.
Om man har zoomobjektiv är det väl ingen mening med att ha mer än ett med sig, kan jag tycka. Jag har ett 24-85 till min D600. Då tar jag aldrig med nåt annat. Men å andra sidan får den kameran ofta stå hemma om jag inte sätter på en kompaktare fast brännvidd =)