Mitt fotografiska minne

Kameraidén som kom för sent

Om en skyttegravsidé som blev succé när kriget var slut

Sticker man upp huvudet ur en skyttegrav för att ta en bild är sannolikheten stor att man förlorar både bild och liv. Reinhold Heidecke funderade på det där och kom på idén att använda arméns hopfällbara periskop och kombinera det med en kamera. Så föddes idén till den tvåögda kameran, TLR (Twin Lens Reflex). Mellan 1916 och 1918 gjorde Heidecke flera prototyper trots dålig hälsa och att Voigtländer, där han var anställd, var ointressserade av en ny kameramodell eftersom de var fullt upptagna med att sälja så många kameror de kunde av de modeller de redan hade. Heideckes idé föll i glömska. Och vem skulle behöva en kamera avsedd för skyttegravarna när kriget var över?

Tidigt 1919 klagade återvändande tyska soldater på att de inte hade tillgång till en resekamera. Heidecke tog upp sin idé igen och försökte övertyga Voigtländer att börja tillverka den men de var inte intresserade. Den nya flugan var stereokameror. Heidecke beslöt sig då för att tillverka den själv. Men det skulle dröja ytterligare tio år innan den såg dagens ljus. Han erfor finansiella problem med att förverkliga sin idé. Lyckligtvis hade han en bekant, Paul Franke, från en tid då Franke arbetade ett par år på Voigtländer. Mer därom i ett senare inlägg.

Ett par decennier senare använde man detta i sin marknadsföring som en feature. Det stod i entusiasternas handböcker och i broschyrer. Att fotografera över olika hinder såsom murar, häckar och folksamlingar. Ja, även runt hörn.

Historien om Rolleiflex när den väl börjar säljas utmynnar i en succé. Paul Franke for till USA på en säljturné men Reinhold bad honom avbryta resan. De fick så många beställningar att fabriken inte klarade av att tillgodose behovet!

 

Eders Hängivne

PS
Källa: Rollei T.L.R. History av Ian Parker

Inlagt 2021-02-13 11:06 | Läst 2114 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Mycket intressant. Tack för det! Jag hade inte detta klart för mig tidigare.
Svar från N Thomas Meldert 2021-02-13 13:54
Men du kan desto mer om Zeiss Ikon.
Intressant, roligt att det gick bra för dem!
Svar från N Thomas Meldert 2021-02-13 13:55
Javisst är det kul att det gick bra. Men nu finns de inte längre annat än som begagnade. Och älskade.
Intressant historia. Voigtländer kom ju sedan 1932 med sin Brilliaint. Rolleiflex såg väl dagens ljus 1928?
Svar från N Thomas Meldert 2021-02-13 13:53
Ja, 1928 var det release av den första Rolleiflexen, Rolleiflex Original. Jag har haft en fungerande men sålde den i Gnesta till intresserad ung fotograf.
Hej N Thomas.
Meget interessant historie - ser frem til næste afsnit.
Med mange venlige hilsner fra Erik.
Svar från N Thomas Meldert 2021-02-13 13:56
Tack, Erik. Det är inte ofta man får höra eller läsa om kamerors historia.
Där ser man, i bland kan det komma intressanta saker även från krig. Den ursprungliga skissen innehåller även integrerat stativ ser jag. Den konstruktionen hade nog blivit poppis att skjuta prick på...
Så du har släppt Orginalen. Det var ju tråkigt, men man kan inte ha allt.
Svar från N Thomas Meldert 2021-02-14 07:54
Det görs stora tekniska framsteg under krig, t ex radar. Jag ångrar ibland att jag sålde Originalen men, som du säger, man kan inte ha allt.
ylva_h 2021-02-14 22:38
Om Orginalen fick ett gott hem så är det ju ändå bra.
Jag uppskattar verkligen sådan här udda information. Rätt som det är dyker det upp en annan liten infomationsbit som passar i pusslet. :)
Tack för den historien, Thomas. Jag kände inte till den bakgrunden tidigare.
Svar från N Thomas Meldert 2021-02-14 07:55
Det är inte många som känner till den.