Mitt fotografiska minne

Konflikter i kameraskåpet

När utrustningen inte riktigt lirar ihop

Mitt internationella ekipage har lämnat ifrån sig en rulle men av bildkvalitén att döma har grejerna inte varit riktigt överens. Man kan undra om det blev språkförbistring mellan ryssen, tysken och japanen.
Ryssen matade inte fram bilderna rätt så många bilder överlappar varandra på filmremsan. Japanen fokuserade inte riktigt rätt och det hade jag på känn eftersom objektivets nolla låg 90° fel på huset. På en 28 mm trodde jag inte att det skulle ha någon större betydelse under ljusa förhållanden och hyperfokalfotografering, och där hade jag rätt. Men i mörkare platser blev det helt fel. Jag tog en del kontrollbilder med måttband och visst låg skärpan ordentligt fel på nära håll. Tysken skötte sig dock exemplariskt men storleken gjorde att det faktiskt blev obekvämt att bära ekipaget.

 Bästa bilderna blev på en gatufotosession på Hötorget men de bilderna sparar jag till STREET-bloggen. Några andra blev tillräckligt bra att visa här.


Fotoakademin på Ellens i onsdags


En Cheva -50 vid Ekerö kyrka i förrgår


Färjan till Adelsö igår

Inlagt 2011-04-23 09:43 | Läst 4223 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Angående anslagsmåttet på den ryska Leican, kan man läsa följande i årsberättelsen 1945-46 för Carl Zeiss Jena:

".....Fastän vi framtill krigsslutet inte fullt ut hade tillverkat objektiv för Leica, blev vi av de amerikanska ockupationsstyrkorna föranlåtna att tillverka Sonnarobjektiv med Leicaanpassning. Till att börja med levererades bara ett par normobjektiv, men senare fordrade de ryska ockupationsmyndigheterna att objektivprogrammet för Contax skulle levereras även för FED, det vill säga den ryska Leican. Följande objektiv i Leicafattning togs upp i produktionsprogrammet....."

".....I uppdragsfordringarna för de objektiv avsedda för FED-kameran som skulle levereras, angavs att alla ingående mått skulle vara de samma som för Leica. När vi så småningom efter stora mödor fick tag på en FED-kamera, visade det sig att vare sig snittvidden eller brännvidden överensstämde med Leicastandard. Trots detta accepterade ryssarna leveransen, men vi har hört att merparten av dessa objektiv returexporterades till Tyskland....."

Översättning från tyskan: undertecknad
Svar från N Thomas Meldert 2011-04-23 20:11
Ja, se där! Jag skulle naturligtvis ha frågat dig först =) FED-objektivet funkar i alla fall fortfarande. Undrar om Jupiter 8:an kommer att fungera på den? Förmodligen inte, eller?
syntax 2011-04-23 22:45
Tidiga Jupiter 8 2/50mm i M39 gänga är ju tillverkad enligt den ryska standarden. Passsar alltså på alla ryska Leicakopior, men inte på Leica original och andra kameror i M39 tillverkade i väst. Här vidlåter dock en stor osäkerhet. Mycket talar för att ryssarna så småningom anpassade sig till Leicastandard på både sina objektiv och sina kamerahus i M39 - frågan är bara när? Jag är ju ingen riktig expert på Leica.

Yours preZEISSely, Peter