Mitt fotografiska minne

Lost and found

Om att hitta försvunna negativ

Jag håller på med att skanna mina diabilder och det föranleder mig att ta fram dialådorna för att titta igenom dem. Bakom ett par staplar av lådor hittade jag ett par kuvert med negativ. Det ena kuvertet innehöll negativen från min allra första rulle som jag tog på en skolresa i maj 1964. Som jag har letat efter dem! Den gången använde jag pappas Nettar 515/16 som han förärat en rulle svartvit film och gjort de inställningar som han ansåg behövdes. Jag behövde bara spänna slutaren, sikta och trycka på utlösaren. Och förstås inte glömma att dra fram filmen till nästa ruta. Jag lyckades med allt och när pappa framkallat filmen och gjort kopior till mitt album hade jag 12 st unika bilder att titta på. Men nu hittade jag bara halva rullen, så mysteriet kvarstår. Var har de tagit vägen?

Det andra kuvertet har jag inget minne av att ha förlorat alls så det blev en spännande stund med skannern med bilder som jag inte minns att jag tagit överhuvudtaget. Motiven var dock omisskännliga. Jag vet att jag har tagit de bilderna. Förmodligen med min Agfa Isola 1. Här  är några exempel.

Fotoklubben åkte till Tossebergsklätten norr om Sunne. Utsiktstornet ger en fin utsikt över  en fin del av Värmland. Toppen kallas Gurlita klätt av Selma Lagerlöf.

 

Lego var vår favoritleksak. Här har vi med samlad ansträngning byggt en järnvägsstation med lok, vagnar och perronger.

 

Vår bil i vintermiljö.

 

Farbror Rogers Hundkoja.

Eders Hängivne

Inlagt 2021-11-05 13:45 | Läst 3300 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fina tidsdokument i den skatten!
Det krävdes mer krativitet av ungarna på den tiden när alla legobitar var fyrkantiga. Nu finns det bitar till alla behov i alla tänkbara färger och former...

Jag har själv hittat en massa negativ efter min pappas bortgång. Väntar på jag skall hitta tid nånstans att börja botanisera bland dem.

Tommy S.
Svar från N Thomas Meldert 2021-11-05 14:53
Jo, hade man inga runda hjul så fick det duga med fyrkantiga. Vänta inte för länge med din pappas negativ. Du kan hitta guld.
Hej N Thomas.
Med en Amazon som puffbild måste jag bara in och titta på :-)
När det också visar danska Lego och en hundkoja, finns det inget öga torr här i Roskilde :-)
Jag har ägt allt - Amazon, Lego och Hundkojan.
Fina svarta vita bilder. Du hade det i dig redan vid den tiden.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Hundkojan tyckte inte om eller hålla till det hårda svenska klimatet :-)
Svar från N Thomas Meldert 2021-11-05 15:53
Jag tänkte på dig när jag la in Amazonen =) Lego är en fantastisk leksak. Den sysselsatte oss i timmar. Som nybliven tonåring tyckte jag att hundkojan var rymlig !
Erik Madsen 2021-11-05 16:06
PS: Vi köpte vår Morris Mascot, som den hette i DK, när vi ringförlovade oss. Ja det var rätt, jag kom också ihåg den som väldigt rymligt för förare och passagerare. Vi åkte på semester i den med tältet på taket, diverse köksredskap i bagageutrymmet och allt annat bagage in på baksätet :-)
Med vänliga hälsningar. Erik.
Fint det här med äldre bilder! Det blir även en kontrast till nutiden! Och väcker minnen, även hos oss som inte är med på de här bilderna! :)
/B
Svar från N Thomas Meldert 2021-11-06 09:21
Det är det som bilder är bra på =)
Fint tidsdokument du hittat, härligt att se.
Svar från N Thomas Meldert 2021-11-06 10:50
Tack Johan. Det är sånt man har bilder till.