Mitt fotografiska minne

Min kamerakrönika - 20

Leica M4-P

Som väntat rullar min kamerakrönika vidare med "nya" modeller som används flitigt. Efter sista inlägget (epilogen) så trodde jag att nästa kamera skulle bli en storformatare 4"x5" men det blev det inte. Jag hade lånat en av en kollega under ett par år och trivdes väldigt bra med den typen av fotografi. Istället blev det den mycket trevliga Leica M4-P. Jag köpte den av Martin Hertsius här på FS som jag träffade för första gången i samband med köpet. Kameran ska ha ägts av en känd svensk fotograf som tillika är medlem i samma fotoklubb som jag men eftersom jag inte vet säkert nämner jag inget namn. Det är ju inte huvudsaken vem som ägt kameran tidigare. Huvudsaken är att man tar bilder med den och det har jag gjort. Inte så många rullar sedan i somras då jag köpte den (jag har ju åtskilliga kameror att motionera) men tillräckligt många för att ha fått en bra känsla i kroppen när jag använder den. Det betyder att den nog kommer att ha en rulle i buken för det mesta och därför platsar den i min kamerakrönika. Jag har gjort den till min Dogmakamera också så det lär rulla på med film i denna ett bra tag.

Det fina är ju att jag redan har en massa objektiv som passar. Här sitter en Zeiss Biogon 2/35 på.

Det jag framför allt gillar med den här modellen är den enkla filmladdningen. Min andra Leica-modeller är verkligen inget för otåliga med svag motorik. Och så är det den sista modellen utan batteri.

Och nu lite bildexempel från mina rullar sedan juli då jag köpte den. Jag började för ovanlighetens skull med en diarulle.

 

Och så svartvitt. Förstås.

 

 

 

Det här är som ni förstår ännu en favorit bland alla härliga kameror jag har.

Mellanformataren

Inlagt 2012-12-17 20:03 | Läst 5056 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Intressant.....som vanligt... :-)
Svar från N Thomas Meldert 2012-12-17 21:02
Tack, S-O. Som vanligt är det bilderna som är mest intressanta =)
Är du en av killarna bakom första bilden ??
Svar från N Thomas Meldert 2012-12-18 06:35
Jäpp, den till höger =) Du är skarpögd!
Kameran är väl OK, men jag undrar om inte gluggen är en av de vassaste man kan hitta. Är det den du använt för bilderna här? Om jag någon gång kan komma överens med min spargris, så ska jag köpa en Distagon-glugg med F-mount.
Svar från N Thomas Meldert 2012-12-18 06:44
Jag favoriserar Zeissgluggar, som du nog vet. .Alla bilder är tagna med Biogon 2/35. En Zeiss Distagon 1,4/35 ZF2 står högst på önskelistan just nu. Jag har ingen 35:a alls till mina Nikonkameror! Men du vet väl om att det inte finns autofokus på den, "bara" fokuseringsindikator i sökaren.
EGW 2012-12-18 22:55
Distagon 1,4/35 ZF2 står högt även på min önskelista. US$ 1,843.00 (runt 1200 SEK) är som hittat :-). Drömma lite måste man! Jo, det är manuell fokusering, men det kan ju också ha sina fördelar.
Tack för intressant läsning. M4-P är en finkamera. Jag använder själv bl.a. en M4 som jag tycker mycket om. Särskilt tredje bilden från slutet är väldigt bra!
Svar från N Thomas Meldert 2013-01-12 09:50
Tack, Philip! M4:orna är väldigt trevliga kameror att jobba med.