Mitt fotografiska minne

Min kamerakrönika - del 10

Nikon D80

Frugan köpte en Nikon D200 sommaren 2007 när vi besökte hennes dotter i Montreal. Då smittades jag av digitalsjukan på riktigt. Jag tyckte dock att hennes kamera var för stor och klumpig. Inför resan undrade jag om jag skulle ta med Powershoten men frun avrådde (hon skulle ju köpa D200). Jag tog med Powershoten i alla fall och tog massor med bilder som jag är glad att jag har idag. Frun tog inte så många. Några veckor efter att vi kommit hem köpte jag min D80 med ett allroundzoom 18-200 mm.

Allroundzoomen är verkligen allround men med tiden kändes den trots det ganska begränsad. Under åren har jag kompletterat med andra objektiv.

17-55/2,8, en gammal helmanuell 24/2,8 (ett fynd på ett bakluckeloppis på Färingsö), 105/2,8 macro och en 50/1,4

Ett par månader senare blir jag medlem på Fotosidan. Frun och hennes dotter blir medlemmar på olika stockfotosajter för att sälja bilder. Det blir jag också men tröttnar efter något år på deras petiga bildgranskare. Jag lyckas sälja några bilder men inte tillräckligt för att kunna ta hem pengarna. I år tog jag bort alla bilder men är fortfarande medlem. Stockfotosajterna var orsaken till att jag tog väldigt många bilder på saker. Bilder som inte egentligen hade något värde för mig själv. Det var väl därför jag tröttnade.

En liten bildkavalkad nu då. Många bilder har suttit i album på FS så här är det dags att utfärda en tråkighetsvarning. Alla bilder är dock tagna med D80:n och det är det som är meningen med hela min krönika. Att visa bilder tagna med respektive kamera.

Först ut 2007

Första bilden med D80. Jag hyrde rum ett stenkast från stadshuset så efter en natts batteriladdning gick jag dit efter jobbet och tog de första bilderna.

Sj må gå aldrig så dåligt. Intresset för järnvägen grundmurades i barnaåren. JÅÅJ museum.

Min mest ovilliga modell

Sonen Philip. Det var det här året förresten som jag skaffade Lightroom 1.1 som jag också hade med i laptopen till Kanada.

Vårt hem strax innan vi bestämde oss för att flytta till Stockholm. Vi bodde här bara i sex år.

Prylfoto. Kinesisk teservis

2008 

Januari

Edvard Anderssons växthus. Bergianska trädgården. Vi börjar utforska Stockholm.

Vällingby, vår stadsdel

Drottningholm, en favoritutflykt

Ensam hund i Drottningholmsparken.

Jobbfoto förstås. Det här höll jag på med större delen av 2008

Mitt första hem på jorden. Jag var hemma i Åmål och tog bilder för en utställning på FS. "Mitt hjärtas stad"

Ljusfesten i Åmål. Wenern Brass spelar på Fesketôrget.

Svenska Brassbandfestivalen i Värnamo

2009

Vällingby by night. Mitt i vintern.

Macro utan blommor och kryp.

Jag blev farfar.

St Paulsgatan. En av mina bilder för utställningen "Röda linjen" på Midsommargården.

Sånga kvarn på Färingsö. En av de charmigaste kvarnar jag sett. Nu är den nyrenoverad och har förlorat charmen med sitt enda blad.

Gotland

2010

Det var ont om uppdrag i Stockholm så jag började veckopendla igen - till Finspång. Jobbade på Siemens med gasturbiner i nästan ett år. Och fotade förstås. Men inte inne. Fotoförbud.

I Norrköping hittade jag fotografiskt sällskap i form av Anders Berlin vilken räddade mig från ledan i Finspång. Jag ångrar nu att jag inte hyrde rum i Norrköping som är en fin stad att fotografera i. Arbetets museum (på bilden) hade dessutom flera fina fotoutställningar.

Mer jobbfoto. Fast på Anders Berlins jobb, Holmens Bruk. Han hade dessutom utverkat fototillstånd.

Munsö k:a. Min favoritkyrka, alla kategorier. Konverterad i Silver Efex Pro med gulfilter

Självporträtt med 24 mm/2,8 på armlängds avstånd

Trädgårdsutställning på Ulriksdals slott

American Car Show, Norrtälje

Macro MED blommor och kryp. Rosendal.

Barnbarn nr 2. Här med fadder och farbror Viktor. Björkviks kyrka.

Rödvin och soldatens ärtsoppa. Frun hade åkt till Moskva för ett par månader och jag hade tråkigt

Uffes svarta M3:a orsakade flera djupa suckar och längtansfulla blickar på Ellens.

2011 använde jag mest D80:n till att fotografera kameror så jag avslutar den här krönikedelens bildkavalkad  med en bild på den kamera som jag tagit alla kamerabilder med, Fujifilm Finepix X100.

Min nya digitala favorit 

Mellanformataren

 

Inlagt 2012-01-02 16:06 | Läst 14912 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
JA fy fasen va' tråkigt :-))))
Visst borde vi fått punsch till ärtsoppan. Ärtsoppa och rö'tjut vilken blandning :-p
En helkul bild.
Munsö kyrka och första "farfarbilden" gillas mycke'
Forsätt gärna va' tråkig:-)
Gott 2012//Kurre
Svar från N Thomas Meldert 2012-01-02 17:22
Det är skönt med ärliga människor =D För en ingenjör betyder punch att slå eller stansa och för nig är det varken ät-eller drickbart. Jag lovar att vara supertråkig i nästa krönika. Sen blir det bara roligt...
Mycket trevlig bildkavalkad Thomas.
Norrköping har mycket att bjuda på vad det gäller fotoobjekt.
Trevlig fortsättning på det nya året....
Hälsn//Rolf
Svar från N Thomas Meldert 2012-01-02 17:23
Norrköping har säkert lika mycket intressant för en fotograf som Stockholm har.
Både utrustning och fotograf utvecklar sig efter hand. Frun är mycket vacker - själv ser han ut som en arg bulldogg.
Svar från N Thomas Meldert 2012-01-02 17:35
Det är uppmuntrande att höra att man utvecklar sig =) Fast jag vet inte jag. Bulldogar har också sina perioder med PMS. Detta självporträtt är ett av de bästa i mitt eget tycke =) karaktären kommer fram riktigt bra!
Intressant som vanligt. En gång har jag varit inne i en gotländsk väderkvarn som fortfarande fungerade. Det var på 1950-talet. Bonden som ägde den berättade att de använt den under kriget. Min elaka tanke är att de gick runt ransoneringsbestämmelserna med hjälp av den, men det är förstås ren spekulation.

Lustigt att se att du var så svag för zoomobjektiv till din D80. När jag köpte min Fuji S5 ville jag också ha en allround-zoom, men jag fastnade för 24-85 mm med makro. Visst är det begränsat att bara ha 85 mm, men den var under de första åren tillräckligt allround för mig ändå. Sedan tröttnade jag på att den är så stor och klumpig och skaffade ett litet smidigt och ljusstarkt DX normalobjektiv 35 mm f:1,8. Det är numer nästan det enda objektiv jag använder på den stora kameran. Vad jag saknar i dag är ett längre teleobjektiv, men om jag skaffar ett så blir det nog till min lilla Samsung. Fast jag vet verkligen inte om jag behöver det. 20-50 mm på Samsungkameran täcker de flesta av mina upplevda behov.

Det är väl närmast för naturfoto man behöver en längre teleglugg. Men det är inte mitt huvudintresse.
Svar från N Thomas Meldert 2012-01-02 18:03
Du måste förstå, efter alla andra kameror jag visat bilder från, att jag också var en allroundfotograf. Jag plåtade liksom vad som helst. DT o m naturbilder som jag senare kommit underfund med inte är något för mig heller. Det var alltså önskvärt med en superzoom för att fånga allt som jag händelsevis fick syn på , nära eller fjärran. I takt med att motiven kommit närmare har jag kortat av brännvidden. Trots det tidigare sagda är 17-55 det absolut färskaste objektivet på två trappor Vällingby. Skam den som ger sig. Det ska dock inte användas till naturfoto.
Intressant som alltid. Det går att beskriva livets gång på olika sätt och det här är ett av de bättre. Bilderna är som vanligt superba och min favorit är den vingklippta kvarnen.

/krister
Svar från N Thomas Meldert 2012-01-03 07:15
Och vad är bättre än att beskriva livets gång med bilder?