Mitt fotografiska minne

Min kamerakrönika - del 3

Praktica IVB

Smittad som jag var av att växa upp med fotograferande föräldrar frågade jag, nyss utexaminerad ingenjör 1974, pappa om jag fick låna hans spegelreflexkamera som han då slutat använda. Han hade köpt någon annan och den stod bara där i skåpet. Han hade f ö fått den av mamma på sin 30:e födelsedag 1964. Den hade ett 50 mm/3,5  Görlitz-objektiv helt i skinande aluminium och därtill hade han skaffat ett 135 mm tele med motljusskydd i egenhändigt svartmålad metall. En avdankad kameraväska kom med på "köpet" vid lånet. Den här kameran tog jag MÅNGA bilder med. Några svartvita rullar men absolut mest dia. Den tidens hemmabio.

Teleobjektivet är det faktiska exemplaret konverterat på SJ huvudverkstad till M42 från en särskilt sällsynt annan gängfattning.

I flera år hängde den här kameran med i vått och torrt. Den fungerade dock fortfarande när jag lämnade tillbaka "lånet" efter inköpet av min första egna spegelreflexkamera som kommer i nästa krönikekapitel. Kameran existerar fortfarande hemma hos min pappa men slutaren och exponeringsmätaren har dragit sin sista suck. Kameran på bilden är ett Traderafynd som jag förvärvat i min avsikt att återerövra min kamerahistoria. Istället för Görlitzobjektivet har jag fyndat vidare på ebay och införskaffat en Tessar 2,8/50 från Carl Zeiss Jena. Den liknar i hög grad Görlitzobjektivet så det känns som förr. Den här kameran är som en pansarvagn. Tung och brutal. Spegelfällningen och slutaren känns ända in i handlederna. Två praktiska detaljer gjorde den dock uthärdlig att fota med. Avtrycket sitter på framsidan och filmframmatningen på undersidan. För mig framstår det som underfundig ingenjörskonst. Med dessa enkla detaljer var det svårare att tappa klunsen i marken.

Jag har ännu inte tagit slut på rullen i mitt nygamla exemplar så i stället bjuder jag på historiska bilder från diverse expeditioner ur de juvenala Meldertska magasinen.


Pappa och mamma i Töcksfors 1974


Vintereka vid Vänern 1974


Ungdomskörsträff i Borås pingsten 1975. Vi hade sjungit på ett ålderdomshem och hamnade i Borås tidning. Upplagan steg förstås den dagen med ett tiotal exemplar.


Amerikanska turister på Sognfjorden 1975


Fiskeresa till Norge 1975


Kebnekaise sett från Tarfalasjön 1976


Tarfalajön i motsljus. En äkta Rosenlundare med bildbevis och allt. 1976


Arlanda Flygplatsbrandkår 1976


I vått och torrt, som sagt var. Midsommar 1977


Fisketur i Norge 1977. Första dagen tog jag en harr vid midnatt.


Alltid redo. Midsommar 1978. Här syns motljusskyddet som tillfälligt eller för evigt är ute på vift.


I väntan på att lommen ska dyka upp. Stilstudie av den temporäre naturfotografen bakom sitt provisoriska gömsle. Samma tur 1978. Båda bilderna tagna med en Konica C35.


Trafikolycka i den ökända korsningen Drottninggatan-Åsgatan i Åmål. Bilden tagen från mitt rum 1978.


Norge 1978

Till sist ett par av mina få svartvita bilder från denna tid.


Min gitarr. 1974


Sommarmusikskola i Jönköping 1974.

Mellanformataren

PS
För att befolka detta inlägg med bilder har jag roat mig med att titta igenom ca 1400 bilder. Tänk vad man kommer ihåg när man ser en bild. Roligt var det att minnas igen. Ta bilder så mycket du kan! Livet går inte i repris.

Inlagt 2011-12-10 20:03 | Läst 5775 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Intressant....igen:-)
// S-O
Svar från N Thomas Meldert 2011-12-10 20:36
Helt oavsiktligt =)
Vilken tidsresa! Trevlig vardagsrealism. :)
Svar från N Thomas Meldert 2011-12-10 21:45
Bara fyra år. Men det hann hända mycket =)
Som f.d. flugfiskare känns linans sving i armen när jag ser bilden.
Flertalet av bilderna ser "moderna"ut och kunde vara tagna idag. Bildkompositionen fanns redan i unga år. Tackar för visningen gör

/krister
Svar från N Thomas Meldert 2011-12-10 22:17
En bild kan få en att minnas känslor, goda som dåliga. Roligt att du gillar bilderna.
Så du fick tag på en till slut. :-)

Att ha kameran liggande sådär, på kylväskan, i en kanot, det är modigt. ;-)
Svar från N Thomas Meldert 2011-12-11 06:38
Kanoten vi hade var/är mycket stabil. Å andra sidan så paddlade vi ofta nära strandlinjen. Hade den ramlat i så jag hoppat i efter den. Inget batteri=inga problem. Man skulle förstås ha fått vänta på att filmen torkade eller helt sonika stoppa i en ny =)
Jag har kompletterat med ett par bilder från 1977 som jag laddade upp men glömde lägga in.
Rättning. Telet visade sig vara 135 mm när jag kontrollerade nyss.
Kul med gamla kameror och kul med gamla bilder! Håller själv på att scanna in gamla negativ och dia. Som du säger -så mycket man upplever på nytt! Har två Practika (loppisfynd) själv - har inte testat dom med film.... På den tiden körde jag med en Zenith E - som jag har kvar! :) Som nygifta bodde förresten mina föräldrar i det vita huset i korsningen där trafikolyckan hade hänt - lite kuriosa och minnen som dyker upp. Lustigt.... //Ewa
Svar från N Thomas Meldert 2011-12-11 10:41
Det roligaste med gamla bilder är att minnen kommer upp till ytan. Inte bara synintryck. Även känslor, tankar, temperatur och väder koms ihåg. Fotografi är fantastiskt som dokumentation =)
Som du förstår hade vi första parkett till korsningen. Där hände det mycket genom åren...
Gjorde du lumpen som brandman på Arlanda? HAr du fler bilder därifrån?
Svar från N Thomas Meldert 2011-12-11 14:06
Just det. 20 april 1976 - 1 april 1977. Mest på B-stationen. Har nog ett knappt hundratal bilder.
Otten 2011-12-11 14:32
Det vore kul å se, med tanke på att jag jobbar där idag.
Trevlig årgång på bildkavalkaten,bild 10 syns den vackra Mitchell haspelrullen 300 serien
den är ju kult också helt i metall klassik design.Har själv Jupiter 135mm i aluminium
kanske lite lån från DDR av USSR...-/blj
Svar från N Thomas Meldert 2011-12-11 16:22
Visst var det en Mitchell 308 och på ett ultralätt Normarkspö. Ultralätt fiske var på modet i Åmål vid den här tiden. Ett både roligt och sportsligt sätt att fiska =) Mepps 0:an var flitigt använd. Alla mina spön och övrig fiskeutrustning blev stulna i ett källarinbrott. Lusten att fiska stals också =)
Den här 135:an står det Takumar på men gängan som pappa ordnade adapter till är helt främmande för mig. Vi tog av adaptern för att kolla om det händelsevis var M39 under men ack nej. Det var någon udda dimension som jag aldrig hört talas om i kamerasammanhang.
Det här var trevligt! Sedan fäste jag mig vid följande:

"Teleobjektivet är det faktiska exemplaret konverterat på SJ huvudverkstad till M42 från en särskilt sällsynt annan gängfattning."

Kommer mig att tänka på den berömda ryska traktorfabriken som tillverkade objektivlock :-D

Och tänk att Praktica-märket fortfarande finns kvar! Fast i dag tycks det vara kameror utan personlighet. Dessutom tror jag inte de säljs i Sverige.
Svar från N Thomas Meldert 2011-12-12 05:46
Jag trodde att det möjligen kunde gömma sig en Leica-gänga, M39, under adaptern men tji fick jag. Det är en Tele-Takumar så den tillverkades nog långt ifrån traktorfabriken =) Om Praktica tillverkas änidag är jag ovetande om. Jag skulle nog aldrig köpa en ny om det finns.