Mitt fotografiska minne

Naturfotografi

Om hur det är att vara sämst i klassen

Jag är djupt imponerad av en del fotografers förmåga att göra naturen rättvisa. Lite avundsjuk också kanhända. Nu känner jag mig själv ganska bra och vet att jag inte har det där riktiga drivet och intresset när det kommer till att avbilda naturen. Flora och fauna är inte min grej riktigt. På sin höjd kan jag närma mig landskapsfotografering. Gärna det storslagna (som måste vara omöjligt att misslyckas med, inbillar jag mig). Och gärna med något kännetecken på civilisation och människors närvaro. Det blir inte så många bilder i det här inlägget men det är inget att oja sig över. Det handlar mest om andra fotografer. De som kan.

Storlaget på Ekerö. Min första bild med storformatskamera

Träd är rätt kul också. Finns där hela tiden. Bara att åka och hälsa på

Jag imponerades mycket av Nick Brandts utställning On this Earth, A shadow falls. Hans magnifika djurporträtt lämnar nog ingen oberörd. I alla fall inte mig. Om man bara kunde...

Här för leden hittade jag en annan landskapsfotografigigant, Clyde Butcher. En sån där som likt Ansel Adams  kör med de stora negativen och gör stora kopior i bassänger. 

Det viktigaste han säger är att bilderna ska vara så stora att man får en känsla av att vara där. Där tror jag han har rätt.

Mellanformataren

PS
Jag har i alla fall gott om mellanformatsfilm i frysen. Vi får se om det kan bli nåt... 

Inlagt 2013-04-13 13:29 | Läst 8876 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Eken ser bekant ut..;)
Mycket snyggt porträtt på den eken.
Svar från N Thomas Meldert 2013-04-13 14:00
Den var väl med på en SVEFO-tävling för nåt år sedan.
Margareta Cortés 2013-04-13 14:06
Aha, kanske är jag sett bilden. Men jag syftade mer på själva eken ute på Ekerö. Åker förbi en del ekar på den ön då och då.
Svar från N Thomas Meldert 2013-04-13 20:59
Den står intill vägen så den är svår att missa
Bilden på den knotiga eken är helt suverän! Gillas! /Anna
Svar från N Thomas Meldert 2013-04-13 21:01
Tack, Anna. Den blev bra. Står i din kommun.
Du har ju en massa bra trädbilder, och det är väl landskap så det räcker? Natur-street-foto med rörliga djur är förstås svårare, och framför allt mer tids och utrustningskrävande!
Svar från N Thomas Meldert 2013-04-13 22:07
Jo tack, jag är väl nöjd med träden och de enorma gluggar som krävs för bra vilt- och fågelbilder känner jag inget behov av.
Jag ansluter mig till beundrarskaran när det gäller eken. I övrigt håller jag med dig när det gäller naturfoto. Gränsen mot landskap flyter förstås lite. Men fantastiska bilder på vilda djur är jag inte bra på. Jag beundrar dem som är framstående på det området, och i regel förtjänar de sin framgång. De lägger ned mycket tid och engagemang på saken. Vari ingår sådant där som jag har svårt för, som att vara ute i skogen i soluppgången. Och att bära omkring på tung utrustning.
Svar från N Thomas Meldert 2013-04-14 07:17
Naturfotografens dygnsrytm klarar jag nog av =) Men mina arma ben och fötter klarar inte terrängen. Och dessutom är jag en otålig fotograf. Kan inte vänta i timmar på att det där djuret ska visa sig =)
En härlig text å just andra bilden e alldeles underbar :=))

MVH. Roger
Svar från N Thomas Meldert 2013-04-14 09:16
Tack, Roger. Roligt att du gillar eken. Det gör jag också. Ibland träffar man rätt =)