Mitt fotografiska minne

Norge - mitt andra hemland

Närheten till Norge har alltid präglat mitt liv. Ja, utom nu då jag bor i Stockholm. Jag har inga blodsband i Norge men många är de tillfällen då vi åkte dit för att handla billigt eller semestra. Socker, margarin, mjöl och Norwegiaost mm var begärligt och billigt i min barn- och ungdom. När jag fyllde 14 blev jag mer värdefull att åka med. Mängden mamma och pappa fick ta med in i Sverige blev då större. Men det var på semestrarna min kärlek till Norge präglades. Nu är prisläget i Norge helt omvänt och norrmännen kommer till Sverige för att handla. En del flyttar hit också och jag har många norska vänner som har bosatt sig i Åmål och Dalsland.

1975 drog tre grabbar och två tjejer dit på semester. Vi grabbar hade fiske i sikte men tjejerna hade något annat i kikaren. Snart uppstod konflikt om syftet med resan och det blev till att lösa konflikter istället för att fiska. Det gick dock bra att komma överens så småningom då alla fick lite av sina egna önskemål tillgodosedda.


Resesällskapet i Oslo.


Flugfiske första kvällen.


Mr Bean var där

Det mest dramatiska under resan inträffade under en downhill-körning på en serpentinväg. Min kompis hade inte riktigt kläm på det där med att köra ner på samma växel som man kör upp utan bromsade hela tiden. Till slut tog inte bromsarna i en hårnålskurva i en tunnel. Vi lyckades dock få stopp på ekipaget utan skador och kunde snart konstatera att bromsarna lyste lika vita som bilen.


Bilen som bar oss.


Vi färjade ofta i fjordarna och då blev det många tillfällen att fotografera lokalbefolkning och turister.

Sista dagen på vägen hem fikade vi i en uttorkad bäckfåra. Det är där juni månads profilbild är tagen.

Heja Norge! Ja, vi elsker dette landet!

Inlagt 2010-05-31 23:04 | Läst 9851 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Tufft engelskt tält å jättetuff Amazon Kombi. Men den fjunige poeten är helt fantastisk.
Svar från N Thomas Meldert 2010-05-31 23:44
Ja, det där tältet muntrade upp oss väldigt mycket. Britter!
Poet och trubadur, om jag får be =) Tyvärr står gitarren och dammar sedan länge.
Kusligt med bromsarna, man har hört en del om sådant! Men ni hade tur. Du skriver inget om vad som var tjejernas mål med resan. Tänk att ni inte upptäckte dessa konflikterande behov innan ni var där! Trodde ni grabbar någonsin att tjejerna skulle vara intresserade av flugfiske? Eller har jag könsfördomar? Vad jag vet har jag aldrig träffat en tjej som varit road av fiske.
Svar från N Thomas Meldert 2010-06-01 06:08
Målet var inte att fiska varje dag. Men det var så det uppfattades. Vi skulle se Norge (igen) och ha kul tillsammans. Det var det gemensamma målet. Att det inte stämde med vars och ens förväntningar i detaljerna får väl belastas ungdomligt oförstånd och omognad.
Ja, heja Norge var där själv i pingsten och hade härligt väder.
Vi träffde familjen och firade 2x80år(mina svärförelder).

Härlig bild av tältet :o)
Mvh synnöve
Svar från N Thomas Meldert 2010-06-01 20:51
Tältet var en riktig höjdare. =) Det var flera år sedan jag var i Norge sist så det borde vara dags igen.