Mitt fotografiska minne

Out of focus

Kan en utvecklingsingenjör utvecklas?

Fyra år med Bilder & Kåserier får vara nog. Nu går jag in i en ny fas och döper om bloggen för att markera en ny era i mitt fotograferande och bloggande. Årets inriktning står i min profil  men kommer nog att vara längre än så. 

Mitt nya fokus blir att hitta nya uttryck i mina bilder, att gå in i en ny utvecklingsfas och ta bilder som aldrig förr. Ja, alltså, annorlunda, inte många fler. Det här är ju inget nytt. Alla har väl gått i stå nån gång i fotograferandet och vill bryta sig loss och göra något nytt, hitta nya vägar. Fast det kommer väl att ta ett tag innan blir varm i kläderna. Gamla hundar och det där...  Försökte anmäla mig till en workshop på Fotografiska om att utveckla sitt bildseende men den blev fullbokad medan jag åt frukost. Det måste vara ett väldans sug efter utveckling. Jag står som reserv i alla fall...

Det har varit lite trögt med fotograferandet hittills i år men det lossnar väl någon gång. Jag inser stillsamt att det är normalt att det går i vågor och att det bara är att acceptera. En kamera bär jag alltid med mig. Det har blivit en omistlig vana. Jag tar inte alltid några bilder men det känns bra att veta att jag kan om jag vill. Inriktar mig nu mer och mer på att publicera bilder i fotoböcker och hänga bilder på utställningar  istället för på webben. Det känns som om webben hindrar mig från att verkligen ta tag i det där med utställningar. Det är för lätt med webben. Utställningar kräver lite mer, erbjuder mer motstånd men också större tillfredsställelse. Jag gillar ju bilder på papper mer än på en skärm. Och så är ju utställningar nåt som inte alla gör.

Jag har ett par jätteprojekt i bokform på gång också men de är av mer privat natur och inte ens mina egna bilder. Jag har tillgång till mina föräldrars negativ från ett drygt halvsekels fotografering. Det ska bli böcker för kommande generationer. I tanken har jag också en utställning men det blir en långt senare historia.

Utställningar ska det bli mer av. Tidigare år har jag bara deltagit i klubbens höstutställningar. I år har det redan blivit två andra. Åmåls Fotofest i våras och Gnestaplanket (fria) igår. Nästa vecka blir det preliminärt en repris på Gnestaplanket på Åmåls bibliotek. Jag har varit flitig i internationella fototävlingar de senaste åren men funderar nu på att dra ner rejält. Deltar jag så blir det nog bara med svartvitt. Och sannolikt bara tävlingar för pappersbilder. Men de börjar bli sällsynta. Har inte bestämt något definivt. Jag får se hur jag känner för alla de erbjudanden om deltagande jag får från världens alla hörn. Det verkar som om mailadressen fortplantar sig därute bland arrangörerna.

Det är redan för mycket snack så nu får det bli några bilder också. Tagna i år.

Fokus Träd: Ek i vetefält. Kärsö. Digital

 

Fokus Teknik: Porträtt av ett ånglok. Åmål.

 

Fokus Gatufoto: Under kastanjen. Brända tomten, Gamla stan.

 

Fokus Porträtt (i miljö): Bönestund vid mobilen. Gröna linjen, Stockholm

 

Fokus Dokumentär: Det händer mycket i min hemstad nu. Försöker fota hotade miljöer varje gång jag är hemma. I Stockholm med för den delen. Slussen är ju ett objekt i förändring och områdena runt citybanan. Där finns hur mycket som helst att dokumentera. Men nu vill jag göra det lite annorlunda om jag kan.

 

Fokus Kommentarer till samtiden:  Den gamla seden att skita tillsammans är inte ny. Dasset har bara bytt namn till Facebook. Digital
 Jag har inte slutat fotografera i färg, om nu någon trodde det. 

Som ett tjockt täcke över allt annat ligger vardagsfotograferingen där jag lägger ut bilder från mina vardagar. (Inget jobbfoto just nu bara p g a fotoförbud)  De bilderna hamnar i min vardagsblogg "Local ventures" tillsammans med en kort dagsnotering. Den är svartvit förstås och på engelska så att alla mina vänner och släktingar förstår.

Som alltid
Eders Mellanformataren 

Inlagt 2012-07-29 08:08 | Läst 8523 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Du vet väl att skälet till att man bloggar är att man ska ha något att fotografera för. Och skälet till att man fotograferar är att man ska ha något att blogga om. Det har jag läst hos flera bloggare på fotosidan :-) Men det är sant att man tömmer ut varje ansats förr eller senare. För mig blev det Blipfoto som inspirerat till förnyelse. När mitt plusmedlemskap på Fotosidan löper ut om något år kommer jag antagligen inte att förnya det. Men jag stannar kvar och läser en del bloggar, och Local ventures har jag just prenumererat på.
Svar från N Thomas Meldert 2012-07-30 08:20
Det där låter som en evighetsmaskin =) Fotografera för att kunna blogga och vice versa.
Jag måste gripa tag i det här och starta projekt där jag måste göra annorlunda bilder. Jag är lite less på det jag producerar nu. Som på beställning fick jag en inbjudan idag till en tävling med pappersbilder, small prints (max A4), i Malmö. Den första någonsin i Sverige, påstår man. Det måste vara ett tankefel. Så gott som alla tävlingar jag deltagit i i Sverige har varit på papper i första hand.
Välkommen som läsare av min vardagsblogg, en fåtalig skara om jag läser statistiken =)
Den ständiga utvecklingen... så vi mot förmodan inte skulle tröttna på att fotografera och blogga. :-)
Du lär inte få långtråkigt med din varierande inriktning för 2012. Din externa blogg är nog bokmärkt, det fanns mycket fint där såg jag. Det var roligt att få träffa dig vid Gnesta planket Thomas!
Ha det gott!
Ewa
Svar från N Thomas Meldert 2012-07-30 10:52
Ja, detta ständiga jagande efter något nytt och fräscht. Precis som de som har resfeber i kroppen jämt och alltid längtar bort. Det var ett nöje att träffa dig i Gnesta för min del också. Längre pratstunder är oftast mer givande än det korta minglandet.
Broder! Så länge du bara fortsätter blogga så fått du skriva om precis vad du vill och kalla bloggen för precis vad som helst!

Vad gäller symbiosen mellan bloggande och foto så känner jag igen mig på pricken! Det ena motiverar det andra. Dessutom kan jag berätta att det finns en stor portion instamatic-fotoglädje i dagens mobilkameror!

Hälsningar Magnus
Svar från N Thomas Meldert 2012-07-30 21:45
Skönt att höra att du inte överger mig. =) Nu ska jag nog profetera lite. Om tio år har alla en mycket duglig kamera i sin mobil och de traditionella kameratillverkarna hänger i fallrepet. Kvar finns bara "de gamle" som sitter trycker på sina Leicor =)