Mitt fotografiska minne

Retrokameratips emeritus 3

Så har då turen kommit till de mer kostsamma retrokamerorna. De som man kan handla för mer än 2000 kr och egentligen utan begränsning uppåt (om man nu har gott om fickpengar). Här har kravlistan decimerats något:

 

Vanligt förekommande på auktionssajterna.

Prisläge över 2000 SEK

God filmtillgänglighet, d v s 120- eller 135-film

 

Här finner vi fortfarande Rolleiflex med sina toppmodeller på 50-talet. Rolleiflex 3,5C-E och Rolleiflex 2,8A-E är fina modeller som är högt skattade av samlare och fotografer. Räkna med höga priser. Fr o m 3,5 C och 2,8D har de inbyggd exponeringsmätare.




Rolleiflex 3,5 med exponeringsmätare

 

Leica placerar sig förstås i det här prissegmentet. I enstaka fall kan en auktion sluta under 2000 kr och då är det som regel en gängleica eller inte fungerande M-Leica. Alla Leica I till III med undantag av ett par tusen exemplar är tillverkade före 1960. M-Leica introducerades 1954 med Leica M3 som sedan följdes av Leica M2. Båda dessa modeller introducerades på 50-talet och fortsatte en bra bit in på 60-talet. En bra vägledning till modeller och serienummer finns hos Cameraquest.




Min Leica M3 från 1955

 

Zeiss Ikon Contax är en modelltyp med flera varianter som är eftertraktad. Kanske är de det p g a de berömda fotografer använt dem som yrkeskameror. Contax I introducerades 1932 och följdes av Contax II och III. De producerades fram till 1962 så man måste hålla ett öga på serienumren för att hålla sig till poolreglerna. Eller så struntar man i dem och köper en ändå. Håll särskilt utkik efter exemplar bestyckade med den legendariska Sonnar 50mm/f1,5.




Contax II

 

Hasselblad borde väl finnas med i det här sammanhanget men är tyvärr inte så vanliga på auktionssajterna som man kan tro. I alla fall inte i vår ”retroålder” före 1960. Enstaka exemplar av 1000F från 50-talet dyker upp då och då. Hasselblads 500-modeller är däremot mycket vanliga men är för unga för vår pool på FS.

Nästa, och sista tips blir en kioskvältare för nördar. Då tänkte jag presentera några ovanliga kameror som inte bara är ovanliga utan också speciella, roliga och sällsynta men inte nödvändigtvis dyra. Som t ex kameran med det omvända periskopet. Se det som en aptitretare så hörs vi igen efter Nyår.

Inlagt 2009-12-14 22:16 | Läst 8818 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hittade en annons på en baby Rollei idag
Men jag skall nog inte ha fler kameror
Bättre att använda dem man har :)
Jag är inte lika flitig som du med det analoga
Just nu 500C/M samt M6. Skall ladda min FED2 en dag under julen också
Svar från N Thomas Meldert 2009-12-15 06:15
Huvudsaken är att man trivs med sina kameror och använder dem. Om inte annat så för att behålla den analoga kunskapen. Och hålla liv i slutaren =)
En liten korrigering när det gäller Contax II & III.
Ryssarna tog ju över tillverkningen av dem (nu som Kiev) som krigsbyte i slutet av 40-talet. En mindre serie Contax bygdes visserligen sedan istället i Jena, innan östtyskarna förlorade rätten till namnet Contax till "västZeiss".
De Contax som sedan byggdes i väst var IIa resp IIIa, och var nu rejält omkonstruerade. Ryssarna hade ju ritningarna. IIa och IIIa hade t ex omkonstruerad slutare, mindre mätsökarbas, och var även mindre totalt.
Svar från N Thomas Meldert 2009-12-15 07:01
Det är ingen korrigering Olle, det är en komplettering, Jag vet att det är så men vill inte göra redogörelsen om lämpliga retrokameror för komplicerad. Jag redogör endast för vad som jag sett vara vanligt på auktionssajterna. Och ibland kan man inte avgöra på en auktion om det är en II eller IIa, III eller IIIa utan att fråga säljaren. Därför har jag valt att bara hålla mig till typbeteckningen utan att spekulera i var de kommer ifrån, Öst- eller Västtyskland. De är likafullt retrokameror enl. poolens definition.
Men nu vet ju alla =)
Mycket intressant att ta del av din stora kunskap om retrokameror. Ser fram emot nästa inlägg.
// S-O
Svar från N Thomas Meldert 2009-12-15 07:03
Kul att du läser tipsen S-O. Det börjar bli dags att skaffa en gammal goding =)
Ryska mellanformatare? fast de går väl för mellan tusen och två tusen, kiev-88 och sojuz eller vad de nu heter:)
Svar från N Thomas Meldert 2009-12-15 07:08
Ryska mellanformatare är som regel billiga och hade kanske platsat i det första eller i en del fall i det andra tipset. I den här prisklassen återfinns de inte. Inte heller Kiev som är en Contax-kopia. Dessa mina emeritustips är heller inte heltäckande. Det finns många fler kameror som är vanliga på auktionssajterna i alla prisklasser. Jag redogör för de som jag funnit mest vanliga. Och jag har inte "sett" allt.