Mitt fotografiska minne

Victoria Tower

Om svårgheter att fotografera arkitektur

Scandic Hotel i Kista består av ett högt torn som är väl synligt på långt håll. Det har en restaurang på bottenplanet och en högst uppe i tornet. Den senare kan bara bokas för event eller större sällskap och har en fantastisk utsikt över nejden. Jag var i den övre restaurangen en jul när brandlarmet gick. Det intressanta är att nödutgången är hissarna. Det finns inga trappor så vitt jag kommer ihåg.

Väggarna är lite speciella och belagda med trekantiga element. Detta gör att byggnadens utseende förändras med ljuset, vädret, årstid och tid på dagen. Jag har fotograferat den åtskilliga gånger i både färg och svartvitt och alla bilder blir olika.

Tornet är högt, 117 m, och att fotografera med vanlig kamera utan PC-objektiv är väl inte att rekommendera om man inte står långt bort. Med min storformatslkamera är det lättare. Jag höjde (rise) objektivet så att hela tornet kom med (och mindre av parkeringen). Det kostade mig en parkeringsavgift att ta bilden. Men det kan jag stå ut med.

Toyo-Field 45 CF, Nikkor-W f5,6/135 mm på Acros 100. Bländare 11 och 1/250s

Eders Hängivne

Inlagt 2024-05-15 13:38 | Läst 832 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hissar som nödutgång!!!!! Vem/vilka bär ansvaret för detta?
Svar från N Thomas Meldert 2024-05-15 14:35
Förmodligen byggherren. Hisschakten var ganska rejäla och hissarna snabba. Alla var ute på ganska kort tid.
ztenlund 2024-05-15 15:08
Det stämmer inte att byggnaden helt saknar trapphus, utan det finns ett (1 st). Dock är det dimensionerat/konstruerat så att det ska gå att utrymma via hissarna, som då är anpassade för det ihop med kringutrymmen och en del annat.

Ju högre byggnaden är desto svårare blir det ju med trappor och det ställs krav vid långt lägre höjd än Victoria att det ska finnas en särskild hiss som räddningstjänsten ska kunna använda, istället för att försöka släpa allting uppför tiotals våningar.

N.b om jag skyndar mig ned för trapporna här utan att försöka vrålspringa med risk för att rasa ned istället, och det är bara några våningar, så går det ungefär i samma hastighet som den gamla 30-talshissen (om än moderniserad) har som transporthastighet vertikalt. Och då går det nog precis lika fort som när jag var 15-20 fortfarande, vilket knappast kan förväntas för väsentliga delar av klientelet som skulle kunna vara på plats i en dylik byggnad. Och Victoria Tower är över 30 våningar och har betydligt modernare hissar...

Det är klart att det går att konstruera teoretiska scenarier när konstruktionen fallerar, men det kommer sannolikt att fallera i något avseende även om man skickar folk att springa över 30 våningar. Sedan går det förstås att ha synpunkten att det t ex borde vara två istället för ett trapphus e dyl ändå.
Svar från N Thomas Meldert 2024-05-15 16:29
Tack för upplysningen , Martin. Det visste jag inte även om det känns väldigt logiskt. I byggnaden i mitt förra blogginlägg fick man lugnt ta trappan hela vägen ner från översta våningen. Hissarna var för små och långsamma för en snabb evakuering. Det hände tyvärr ganska ofta.
Jag förstår, men om det blir strömavbrott går hissar inte alls! Det är problemet.
Svar från N Thomas Meldert 2024-05-15 16:31
Martin Stenlund berättar i kommentaren ovan att det visst finns en (1) trappa.
ztenlund 2024-05-15 16:42
Att någon form reservkraft utöver ordinare strömmatning skulle saknas kan vi nog också utesluta.
Sven Blomquist 2024-05-15 16:58
Så vissa hisar kan man använda men inte andra. I en brandstation blir det svårt att avgöra om det är säkert att ta hissen eller ej.
Blev ju snyggt där!
Rätt fint med triangemönstret tycker jag.
Tyckte det var synd att takbaren bara är öppen för sällskap.
Men nu känns det ju lite riskabelt att äta där.
Svar från N Thomas Meldert 2024-05-16 07:51
Javisst. Och det är lite kul att se hur utseendet förändras bara över en dag. Jag är fascinerad.
Jag är övertygad om att jag inte skulle överleva om jag skulle försöka ta mig ner via trappor från den höjden ... Jag skulle hellre chansa på hissen eller vänta och hoppas att brandskyddet räcker ...

I vår lägenhet högst upp i ett fyravåningshus rekommenderas att man stannar kvar i lägenheten vid brandlarm, så länge det inte brinner i den egna lägenheten (hus byggt 2018), då här finns säkerhetsdörrar som kan hålla värmen borta länge.

Om det skulle brinna i vår lägenhet måste vi förstås lämna den (och stänga dörren) och inte använda hissen.
Svar från N Thomas Meldert 2024-05-16 07:50
Trappor är ett problem för mig också. Ibland händer det att hissen i vårt hus inte fungerar och då blir det tji att komma ut med rullatorn =)
Fint foto!
Jag har bara sett huset på långt håll och tyckte att det var svårt redan att titta på, vad är det man ser egentligen? Din bild säger mig mer än vad jag sett själv!

Betr hissutrymning så är det ju normalt uttryckligen förbjudet. Martins info att hissarna är byggda för att klara brandutrymning bättre än trapporna är intressant!
Svar från N Thomas Meldert 2024-05-16 07:54
Tack, Måns! Byggnaden är svårdefinierad förutom att det är ett torn. Svår att tycka om. Men fascinerad är jag varje gång.
Den nya tunnelbanestationen vid Sofia har bara en uppgång vid Stigbergsparken, som blir Stockholms djupaste och enbart nås med hissar mellan parknivå och perrong.
Man räknar med 35 000 på och avstigningar per dygn.
Mvh Bengt
Sven Blomquist 2024-05-16 08:38
Det är ju uppenbarligen en stor risk.
Vi såg det inte komma!? Eller?
Svar från N Thomas Meldert 2024-05-16 12:28
Minsann. Jag antar att du åkt där några gånger. Hur känns det?
begust 2024-05-16 19:14
Stationen är inte klar ännu. Jag kommer bara att passera om jag åker t-bana från vår kommande station