Mitt fotografiska minne

ZM - De första rullarna

Mellan kamerahuset och Biogonen gick det ett par veckor. Den fick beställas då inte ens generalagenten i Sverige, Molfo, hade den på lager. Jag ville ju ha en i silver. Men nu har jag ju en Leica M3 med några objektiv till så under tiden jag väntade satte jag på en Voigtländer Ultron 1,9/28 mm. Rullarna bara rann igenom kameran och när Biogonen slutligen kom så hade redan tre Tri-X och en Portra passerat ZM:en. Det blev inga medvetet vetenskapliga bilder för att pröva kamerans eller Ultronens gränser utan mer som en inkörningsperiod för att nöta in reflexerna i ryggmärgen. De flesta reflexerna fanns ju redan där (det finns ju inte så mycket grejer att pilla på) men sökaren behövde jag vänja mig vid lite extra. Exponeringslåset var ingen konst att hantera och resten är ju det gamla vanliga. Dubbeldraget från M3 glömdes snabbt bort. Laddning av film var lite trickigare än jag trodde men med tiden går det nog bra utan att ens titta. Mycket lättare än M3:an var det under alla omständigheter då hela bakstycket öppnas på klassiskt vis med ett gångjärn på ena kortsidan.

Nog snackat. Här är några bilder från inkörningsrullarna med Ultronen.

Första rullen - Seminarium på Pampas Marina


Ett grupparbete


Rekreationshörna med friluftsgrejerna redo


Kungar i baren

Andra rullen - På besök i Åmål


Mina föräldrar har flyttat och bytt altanen mot en balkong. Men utsikten är lika händelserik här som där att titta på.


Vågmästargården. Den kan vi tacka drottning Kristina för som valde Åmål framför Säffle som utskeppningshamn för timmer och malm. 1643 grundade hon staden. Säffle fick vänta ända till 1951 och blev Sveriges sista stad.


Jag kan inte låta bli att kolla läget borta vid de gamla lokstallarna vid Åmål Östra.

Tredje rullen - Fortfarande i Åmål


Den innebrända stålbåten


F d föräldrahem. Vi hyllade stället med att kopiera bilder på fiberpapper i pappas gamla mörkrum. Resultatet var över förväntan. Det går att få ur mycket mer ur ett negativ med det gamla tekniken än med skanning. Huset överlämnas slutgiltigt till den nye ägaren den sista maj.


En vy som få Åmålsbor har sett från det här hållet. Från mina barndomskvarter.

Fjärde rullen - Holmens bruk, Braviken


Driftstopp i renseriet och VM-hockey på TV. En dag på jobbet kan vara mycket sämre!


I väntan på en grön lampa.


Här rullas det tonvis med papper

Särskilt tack till Anders Berlin för rundvandringen på Holmens bruk. Jag gillar att fota arbetsmiljöer och människor i arbete.

Summering - ZM + Ultron

Kameran uppför sig exemplariskt genom att ge mig hela rullen jämnt och snyggt exponerad. Utom då jag glömde att ta av objektivskyddet =) Ultronen har tidigare gett mig ett varierat resultat ihop med M3 men det beror nog mest på han som skötte exponeringsmätaren. Med ZM:en är exponeringskontrollen fullständig, vare sig man kör på bländarprioritet eller helt manuellt. Mätningen i ZM är centrumvägd och det tycker jag är bra. Rätt exponering på motivet. Och vill man flytta motivet i utsnittet så är det ju bara att låsa med exponeringslåset. Då har man 20 sek. på sig att ta bilden.

Till de svart/vita bilderna har jag använt Tri-X som är framkallad i Xtol 1+0
Färgbilderna är från ett parti färska Kodak Portra 400NC som jag köpte för drygt halva priset på Tradera. 400NC är i grovkornigaste laget för min smak så jag har köpt hem en laddning 160NC som är finkornigare. Eventuellt köper jag hem Kodak Ektar 100 som är mycket finkornig senare i år.

Nu sitter en Tri-X i ZM:en igen och därefter blir det nog en Bluefire Police.

Så här långt är jag mycket nöjd.

 Nästa gång: ZM med Biogon 2/35 mm, Tri-X och Portra 400NC.

Inlagt 2010-05-29 15:50 | Läst 9801 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Köp några rullar åt mig också. Bilderna från Braviken var ok, trots att de var fotograferade med en Zeiss ;-)
Svar från N Thomas Meldert 2010-05-29 16:25
Tog du några bilder med X1:an? Har inte sett röken av några. Eller du kanske skickade med dem till Danmark =)
Tog faktiskt en hel del bilder med X1:an som blev så bra att galleri FS terroriserar mig att publicera dem, men jag vägrar ;-)
Svar från N Thomas Meldert 2010-05-29 17:53
Så det var inget fel med autofokusen då =)
Blev nyfiken. Vad är det med sökaren som är egendomligt? Trodde det var i stort sett samma stuk på den som på Leica.
Svar från N Thomas Meldert 2010-05-29 19:54
Det är egedomligt att den är så ljusstark =) Skämt åtsido, man måste ha ögat på rätta stället för att se mätsökarrektanglarna och de lysande tiderna. Lite fel och du ser ingenting av dem. En träningssak som jag redan börjar bemästra.
Vad man kan se är att Ultron och ZM trivs bra ihop. Tekniskt tycker jag att alla bilderna du visar här håller hög och jämn kvalitet. Framkallar du färg själv också?

Även i övrigt är det trevliga bilder, fastän med olika kvaliteter. Pampas marina är väldigt fin, men lokalen känner jag inte igen. Är det en del av restaurangen? Braviken är brå, men Åmål är bäst! Jag är storstadsbarn, men en hopplös småstadsälskare.
Svar från N Thomas Meldert 2010-05-29 22:51
Jag framkallar inte färg själv. Än =) Från mitt senaste besök i Åmål har jag hämtat hem en framkallningsmaskin för färg. Kemikalier finns också så nu är det bara att börja. För de första rullarna med ZM:en ville jag dock ha dem framkallade på ett proffslabb.

På Pampas Marina ligger mitt nätverks (Berotec.se) huvudkontor. Byggnaden är ganska ny så den kanske inte var byggd innan du flyttade. Ligger inte långt från restaurangen.